Ön iszik, a kocsi vezet - tanmese két technológiáról

2020-ban több önvezető autót fognak eladni, mint elektromosat…

A technológia fejlődésének megvan a saját iránya. Ettől nagy erőfeszítéssel el lehet téríteni valamennyire, de a dolgok igazából akkor szoktak csak beindulni, amikor néhány „képessé tevő (enabling)” háttér technológia kifejlődik.

Ez jól látszik két, a személyautóknál mostanában (ismét) megjelenő technológiánál: az elektromos autók és az önvezető autók technológiájánál. Az elektromos autók a divatos irány: erre szeretnének haladni a kormányok, a zöldek és sok autógyártó is. Mindenki hallott már az elektromos autókról, és a marketing nyüzsgés azt az érzést kelti, hogy ez a jövő és hogy mindjárt elérkezik. Sok erőfeszítés és pénz ment el a marketingre és a fejlesztésre, de a „képessé tevő” technológia, vagyis az olcsó, könnyű és nagy kapacitású akkumulátorok még nem léteznek.

Ezzel szemben az önvezető autók a derült égből csaptak le - még nem is mindenki hallott róluk. Nem volt egyetlen olyan induló sem, amely a DARPA 2004-es vezető nélküli versenyén a távot teljesítette volna, pedig ez akkor még a nevadai sivatagban zajlott, nem pedig városi környezetben. És mégis, 2012-re már a Google önvezető autói baleset nélkül levezettek fél millió kilométert, és a kísérlet azóta sem nem állt le  (több Google alkalmazott már önvezető autóval jár dolgozni).

self-driving-car-465[1].jpgForrás: http://www.newyorker.com

A technológia még mindig drága, autónként kb. 150 ezer dollárba kerül a szükséges felszerelés, de valószínű, hogy az árak zuhanni fognak. A Google várakozása az, hogy a technológia a kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz 3-5 éven belül. Végül is a rendszer jórészt információs/kommunikációs technológiai elemekből áll, amelyek ára általában 12-18 hónap alatt szokott feleződni. A tömegtermelés beindulása még gyorsabb áresést eredményezhet. Ebből a szempontból érdekes, hogy Kína is megpróbálja kifejleszteni a saját önvezető autó technológiáját. A németországi Audi szintén. Ez nagyjából le is fedi az autógyártás minőségi spektrumának két végét, és akkor még ott van a Nissan és a Toyota is.

Önvezető autók: a Knight Rider-től a valóságig

Az önvezető autók (úgyis mint autonóm gépjárművek, robot-autók vagy vezető nélküli autók) olyan autók, amelyek képesek anélkül közlekedni, hogy egy ember lenne a kormánynál. Lézeres távolságmérőket (lidart), radart, GPS-t és egyéb technológiákat használva érzékelik a környezetüket, értelmezik a bejövő információkat és ennek megfelelően alakítják az útvonalukat. A potenciális előnyeik közé tartozik többek között a kevesebb baleset és dugó, a magasabb sebességhatárok, a jobb hozzáférés az autóközlekedéshez (például az öregek vagy a kiskorúak számára), a parkolási problémák megoldása és a jobb üzemanyag hatékonyság. Ja, és megkönnyítené a lakóhelytől távoli borozást is...

big_Hasselhoffs_girlfriend_bedded_Yorke_and_Iglesias_prior_to_meeting_him-503f416efd90f51c001bd76f820bca34[1].jpg

Forrás: http://pluzmedia.in

 Az akkumulátor technológiák szintén drágák, de itt nem látszik az, hogy az ár olyan gyorsan tudna esni, vagy a teljesítmény javulni. A technológiai táj most éppen nem ebbe az irányba lejt… Az állami támogatások ellenére a tisztán elektromos autók és a konnektoros hibridek eladása nem valami fényes – és az autógyártók sorra csökkentik a korábbi eladási terveiket. Az USA-ban ezen autók a piac 0.3%-át adták 2012-ben. Németországban 0.1%-ot – ez utóbbi kevesebb, mint 3000 autó. Ebben a kategóriában nagyobb lesz a választék, de a következő pár évben nem valószínű, hogy ez az eladások robbanásszerű emelkedéséhez vezetne. A tradicionális hibridek viszonylag jól fogynak, de az más történet: ez igazából egy hatékonyabb belső égésű motor, nem jelent áttérést az elektromosságra, mint hajtóanyagra.

 Az akkumulátor technológiában egy nap lehet persze áttörés – most nem úgy tűnik, hogy ez 2020 előtt lenne, mert az érdekes fejlesztések a laboratóriumi vagy garázscég fázisban vannak. De ha ez még be is következik, akkor is ott lesz egy lényeges különbség a két technológia között. Míg az önvezető autó technológiája azt az ígéretet hordozza, hogy valami olyasmit tudunk majd csinálni, amit korábban nem, az elektromos autó jó esetben is csak azt tudja, amit a mostani autók, persze potenciálisan kisebb környezeti hatással, de a tulajdonos számára nem sok közvetlen előnnyel.

Rövidtávon az önvezető autók elterjedésének az akadálya valószínűleg nem is technológiai lesz, hanem jogi. Ki a felelős, ha baleset következik be? És hogyan válasszon a szoftver: kit üssön el, amikor egy összeütközés elkerülhetetlen és van lehetőség erre a választásra? Ennek ellenére hatalmas kereslet lesz az önvezető autókra, különösen az USA-ban, ahol néhány városközponton kívül nagyon nehézkes autó nélkül élni. Várhatóan majd jönnek még további olyan filmek, amelyek például azt mutatják be, hogy a fogyatékosoknak ez mennyire előnyös lenne.

Az önvezető autókat már legálisan lehet használni Floridában, Kaliforniában és Nevadában. (Nevadában egyébként ezen autók rendszámtábláján van egy kis ”végtelen” jel (∞), ami azt szimbolizálja, hogy ezek a „jövő autói”). Nagy nyomás lesz más államokból is, hogy ott is engedélyezzék a technológiát.

 A technológiai fejlődés sebességét a közfelfogás az információs technológiában rendszeresen alulbecsüli, míg az energia technológiáknál rendszeresen túlbecsüli. Erre jó példa az alábbi két kép arról, hogy hogyan képzelték el a jövőt a múlt század elején és közepén is. Repülő postások, de sehol egy faxgép vagy email. Ebből okulva álljon itt tehát egy bátor jóslat: 2020-ban több önvezető autót fognak eladni, mint tisztán elektromos üzeműt…

The-Rural-Postman-300x189[1].jpgForrás: http://www.slipperysnake.co.uk

 flying mailmen.jpgForrás: http://www.paleofuture.com

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebook-on, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr825076985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása