Las Vegas-tól tanulhatna Európa

A munkaerőpiacnak sokat kell javulnia, hogy az Euró fennmaradhasson...

A munkanélküliségi ráta az Eurozónában 12%, és a gyászos előremutató termelési és bizalmi indexek további növekedést vetítenek előre. Eközben az USA munkanélküliségi rátája csökkenő pályán van, még ha a korábbi értékekhez képest mindig magas is a szintje. Ez azért érdekes, mert a két munkaerőpiac nagyon másmilyennek tűnt 2009 közepe táján. Akkor, mint most már tudjuk, a Nagy Recesszió első fázisának mélypontján, a foglalkoztatottak száma sokkal gyorsabban esett az USA-ban, mint az Eurozónában. 2009 harmadik negyedévére az USA-ban az alkalmazottak száma 6%-ot esett a csúcshoz képest, az Eurozónában ez a szám csak 2,5% volt.  És az USA munkanélküliségi rátája, ami mindig sokkal alacsonyabb volt, mint az Eurozónáé, ekkorra elérte azt (lásd ábra alább).

 unempl EU USA.jpgForrás: Eurostat

De azóta úgy tűnik, újra a régi minta jön elő. Az Eurozóna és az USA munkanélküliségi rátáinak különbsége ma olyan magas, vagy még egy kicsit magasabb is, mint a válság előtt megszoktuk (4-5% pont). Mindez csupán három és fél évvel az után, hogy a ráták megegyeztek. A foglalkoztatottak száma az USA-ban még mindig nem éri el a korábbi csúcsot, de most már csak 2%-kal marad el attól. Az Eurozónában a foglalkoztatottak száma tovább esik, és most már kb. 3%-al van a korábbi csúcs alatt (csak 2012 harmadik negyedévéig vannak egységes Eurostat adatok).

A munkaerőpiacok közötti divergenciának több oka is van:

  • Az USA képes volt lazább fiskális és monetáris politikát folytatni, mint az Eurozóna (ez persze még valamilyen formában, valószínűleg pl. magasabb infláció képében, visszaüthet a jövőben)
  • Az USA-ban a munkaerőpiacok jobban működnek és rugalmasabbak, mint az Eurozónában. Könnyebb elbocsátani az alkalmazottakat, de ezért a cégek bátrabban is alkalmazzák őket újra, a fellendülés idején. És a munkaerő mobilitása is nagyobb, mint Európában.
  • A bankhitelezés kisebb szerepet játszik a cégek finanszírozásában az USA-ban, míg Európában a vállalati kötvénypiac relatíve sokkal fontosabb. És a nagy amerikai bankok az egész országban működnek, tehát nem kötődnek annyira az egyes államok teljesítményéhez. Európában a banki hitelezés pont akkor esik vissza, amikor az adott ország gazdasága/eszközpiaca valamiért megroggyan.
  • A szövetségi kormány sokkal nagyobb az USA-ban, mint az EU-ban, és így anticiklikus szerepet tud játszani. Még akkor is fizeti a munkanélküli segélyt, ha esetleg egy adott állam csődbe megy.

 

Érdemes egy pillantást vetni az egyes európai országok (és amerikai államok) munkanélküliségi rátáira is:

unemlp EU.jpgForrás: Eurostat

Az USA egyik állama sem közelítette meg a 30-as évek Depressziója óta az olyan őrült munkanélküliségi rátákat, mint amilyen most Görögországban és Spanyolországban van (mindkét helyen 25% felett). Idén februárban az USA-n belül Kaliforniában volt a legmagasabb a munkanélküliség, 9,6%, és Észak-Dakotában a legalacsonyabb, 3.3% (csak emlékeztetnék a palagáz boomra ott, amiről már írtunk itt).

De vegyünk két konkrét államot, hogy mélyebben szemléltessük a munkaerő-piaci alkalmazkodás különbségeit. Forró éghajlatú hely, ahol korábban ingatlanbuborék volt, ami utána kipukkadt, és sok a spanyolul beszélő ember – a leírás mind Spanyolországra, mind pedig Nevadára illik. Kezdetben az alkalmazottak száma mindkét helyen hasonlóan nagyot esett (a kumulatív esés Nevadában még nagyobb is volt, mint Spanyolországban 2012-ig – lásd a lenti ábrát)

 

Két hasonló munkaerő piaci összeomlás…

Spain-nevada Employment.jpgForrás: Eurostat, BLS

A munkanélküliség szintjeazonban nagyon másképp alakult. Spanyolországban az alkalmazottak számának csökkenése egy-az-egyben növelte a munkanélküliek számát. Nevadában viszont egy idő után a munkanélküliek egy része elvándorolt más, prosperálóbb államokba. A munkanélküliségi ráta 14%-on tetőzött Nevadában 2010-ben, és most 9,6%-on áll. Az összes munkát kereső számának visszaesése kb. 40%-ot jelentett a munkanélküliek számának csökkenéséhez képest.

…de nagyon különböző munkanélküliségi ráta

Spain-nevada unemployment.jpgForrás: Eurostat, BLS

Európában a munkaerő sokkal kevésbé hajlamos vándorolni a sokkok hatására – ez alól talán Kelet- és Közép-Európa kivétel egy bizonyos mértékig, ahol az alacsonyabb jövedelmi szintek addicionális elvándorlási ösztönzést adnak. Európában hatalmas sokkok kellenek ahhoz, hogy az emberek otthagyják az ismerős nyelvi környezetet, a barátokat, a családot és a megszokott környezetet. A spanyol és görög munkások már elkezdtek Németországba áramlani, de csak miután a munkanélküliségi ráta a sztratoszférába emelkedett (A fiataloknál mindkét országban 50% felett van). És a relatíve jobban teljesítő országok, mint Németország vagy az Egyesült Királyság, egyszer csak megunhatják a bevándorlást és elkezdhetnek korlátokat állítani. Nemrég a Cameron-kormány hirdetett ki például szigorításokat a bevándorlók szociális támogatásaira.

Az Eurozónában a politikusok többsége elfogadta azt a konklúziót, hogy az egységes pénz fenntartásához közös költségvetés kell. Azonban ez valószínűleg csak szükséges, de nem elégséges feltétel. Egy közös és jól funkcionáló munkaerőpiacra is szükség lenne…

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr405195049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása