Letartóztatták, mert kiszállt a kartellből

A kelet-európai kálisó-kavarásba már az orosz hatóságok is beszálltak.

A műtrágyaként használt kálisó (vagy hamuzsír, angolul potash) piaca nem túl kompetitív – az összes termelés csaknem 70%-át két nagy csoport adta, a fehérorosz-orosz hátterű Belaruskali-Uralkali konzorcium és a kanadai Canpotex. Ezért miután az orosz Uralkali júliusban felmondta a Belaruskalival való együttműködését, kb. 25%-kal estek az árak (bár a kereskedés nem túl likvid, úgyhogy a számok csak hozzávetőlegesek) – az ügy hátteréről lásd még a Fundman blogot. A pénzügyi nehézségekkel terhelt Fehéroroszország ugyanis állandóan a kvótája felett adott el, és ezt unhatta meg az Uralkali.

uralkali--621x414.JPGFiúk a kálisó-bányában. Forrás: livemint.com

Az érdekes rész azonban csak ezután következett. A fejlett országokban ugye a kartellezésért csukhatják le az embert, nem azért, mert abbahagyja. Fehéroroszország, a Belaruskali anyaországa azonban még nem rendelkezik teljesen független jogrendszerrel, és a kartelltörvények is egy kicsit mások…

Az Uralkali „dezertálása” után Lukasenka belorusz elnök augusztusban tárgyalásra hívta az Uralkali vezetőjét, Vladiszláv Baumgartnert Minszkbe. Azonban valami nem teljesen jól sülhetett el a megbeszélésen, mert a repülőtéren a távozni készülő Baumgartnert letartóztatták, és azóta is őrizetben van.

ii3VLOOwuVQ4.jpgFiúk a börtönben (Vladiszláv Baumgartner, Uralkali). Forrás: Bloomberg

Lukasenka egyik követelése állítólag az, hogy Szulejmán Kerimov adja el a maghatározó, 22%-os részesedését az Uralkaliban (nyilvánvalóan egy teljesen transzparens folyamat keretében, piaci áron), és hogy állítsák vissza a kartellt. Ez utóbbira az Uralkali állítólag hajlott is volna, azonban egy újabb csavarral időközben a kínai állami befektetési alap 12,5%-os tulajdont szerzett a cégben (bár a Rosneft főnök Igor Szecsin is érdeklődött, csak hogy még egy kis csavar legyen és végre egy olajipari szál is…). Kína nagy kálisó-fogyasztó, ami a kartell visszaállításának valószínűségét csökkenti.

iGWVxwtFZSVI.jpgFiúk a kormánynál (Putyin és Lukasenka). Forrás: Bloomberg

Az ügy a héten újabb fordulatot vett: Oroszország kikéri Baumgartnert, mert ott is vizsgálják a cég pénzügyeit, és az orosz hatóságok bűnügyi vizsgálatot indítottak. Most folyik a találgatás, hogy ez tényleg az, aminek mondja magát, vagy csak egy mentőöv Baumgartnernek, és a kiadatás után rövid úton elengedik? És hogy esetleg Lukasenka is arcvesztés nélkül tudna így kihátrálni az ügyből?

A tanulságokat és esetleges párhuzamokat olvasóink képzeletére bízzuk…

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr885583805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) koronavírus (4) Koronavírus (6) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása