A TOP 5 legbizarrabb nevű olajmező

Döglött tehenek és indián harcosok. Ilyen és hasonló neveket (is) adnak olaj- és gázmezőknek. Itt a toplista.

Crazy Horse.jpg

Az olajkutató mérnökök (és/vagy főnökeik) általában nem túl fantáziadúsak a névadásban: a legtöbb kutatás-termelési blokkot földrajzi fekvésük alapján nevezik el, vagy egyszerűen csak valamilyen sorszámot rendelnek hozzá. De időnként azért előfordul, hogy a geológusok és projektmenedzserek szabadjára engedik fantáziájukat… Munkánk melléktermékeként összegyűjtöttünk jó pár ilyet, itt a top 5.

5. helyezett: Riszálom úgyis, úgyis (Kizomba Complex, Angola)

A Kizomba Complex egy angolai mélytengeri projekt az Atlanti-óceán partjainál. Nevét egy hagyományos angolai zene- és táncműfajról kapta.

Mintha nálunk Verbunkosnak hívnának egy gázmezőt. Csak ebben a táncban jóval többet riszálják magukat (talán ezért is nézték meg pl. ezt a táncvideót több mint 7 millióan?).

Kizomba - komplexusok nélkül. Forrás: youtube

4. helyezett: Disneyland a sarkkörön túl (Snohvit mező, Norvégia)

A Barents-tengerben fekszik a Snohvit mező, ahol 1984-ben hatalmas gázkészleteket találtak. Talán nem nehéz rájönni, hogy a Snohvit norvégül nem más, mint Hófehérke.

Sőt, a közelben lévő többi blokk is a tündérmese-vonalat követi: itt található ugyanis a Goliat mező (Dávid és Góliát bibliai története alapján), valamint az Askeladden mező (Askeladden, azaz „hamu fiú”, a norvég népmesék közkedvelt alakja).

Snow White 2.jpgA norvég olajipar új reklámarcai. Források: Norwegian Summer, Disney Wiki, Heatspring

3. helyezett: Harc a döglött tehénért (Vaca Muerta mező, Argentína)

A Vaca Muerta spanyolul szó szerint „döglött tehenet” jelent; és így neveztek el egy hatalmas palaolaj/palagáz mezőt is Argentínában. Jelenleg a bizonyított olajkészlete közel 1 milliárd hordó, de akár 16 milliárd hordó olajat is rejthet. A mezőt nemrég, 2010-2011-ben fedezte fel a spanyol Repsol és az argentin YPF közös vállalata.

Azóta már számos csavar volt a döglött tehén történetében. 2012-ben komoly botrányt kavart, amikor az argentin kormány államosította a konzorciumot, erről mi is írtunk: „Ahol einstand van, ott einstand van”. Idén júliusban az YPF (immár argentin nemzeti olajvállalatként) 1,2 milliárd dollár értékű szerződést írt alá a Chevronnal a Vaca Muerta mező fejlesztésére.

2. helyezett: Minden bajt megold a vietnámi balzsam (Bach Ho mező, Vietnám)

Az óriási Bach Ho offshore olajmező a Dél-kínai tenger vietnámi vizeiben fekszik, egyben az ország legnagyobb készletekkel rendelkező blokkja. Az amerikai Mobil vállalathoz kötődik az első felfedezés még 1975-ben, éppen a vietnámi háborút lezáró saigoni ostromot megelőzően. Így hát közbeszólt a politika, és a mezőt végül egy szovjet-vietnámi konzorcium fejlesztette és állította termelésbe.

A mező neve magyarul „fehér tigris”; ez a ritka faj még a délkelet-ázsiai ősterületein is a kihalás szélén van. A Bach Ho mezőről már dalt is írtak, egy japán elektronikus zeneszerzőt ihletett meg az olajmező (!!!) (az elszállt klipben központi szerepet játszik egy „művészi” fúrótorony, illetve csak játszana, ha lenne az egésznek bármi sztorija).

És bár a „fehér tigris kenőcs” biztosan nem cseng ismerősen, a másik neve – „vietnámi balzsam” – már nekünk is sokat mond, hiszen ez az univerzális balzsam minden bajra, a náthától a gyomorpanaszokon át a bőrproblémákig mindenre jó – legalábbis állítólag…!

Fabry.jpgMi kérünk elnézést…

1. helyezett: Amikor a politikai korrektség átesik a ló túloldalára (Thunder Horse mező, Mexikói-öböl, USA)

Már a Thunder Horse (azaz „Mennydörgő Ló”) név is meglehetősen egzotikusnak tűnik egy a Mexikói-öböl amerikai részén fekvő olajmező esetében. Pedig ez valójában csak a második, immár politikailag korrektebb elnevezése a lelőhelynek, és a BP mint operátor 2002-ben döntött a névváltoztatásról.

A mezőt eredetileg ugyanis Crazy Horse-nak (vagyis „Őrült Lónak”) hívták. Ez a név egy híres lakota indián harcosra utalt, aki az indián ellenállás egyik emblematikus figurája volt a 19. század második felében. A BP Crazy Horse leszármazottjainak kérésére (vagy inkább perrel fenyegetése miatt) úgy határozott, átnevezi a projektet. A lakota hagyományok szerint ugyanis nevének használata bármilyen spirituális közegen kívül szentségtörésnek számít.

(Hasonlóan friss és nagy vitát kiváltó példa az egyik legsikeresebb amerikai focicsapat, a Washington Redskins („rézbőrűek”) esete. Ők már évek óta komoly pereskedésben vannak a rasszistának mondott nevük miatt.)

Crazy Horse.jpgCrazy Horse. (Képét természetesen spirituális jelleggel használjuk.) Forrás: Wikipedia

A (bevallottan önkényes) listára nem fért fel a líbiai Elefánt mező, a ghánai offshore Jubilee projekt, vagy a brazil Süvegcukor (Carioca) blokk. De biztos még így is sok mindent kihagytunk: szokás szerint várjuk az olvasók ötleteit is, mi illene még a listára.

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr15606001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása