Vad ötletek jegyzéke, 2014

Az ufók idén se jöttek el érted... De majd jövőre. A főbb szerepekben: a pápa, Dennis Rodman, Kim Dzsong Un, a milliárdos Tesla-guru és egy magányos japán terrorista. 8 vad jóslat 2014-re a Guruló hordótól. És mérlegen a tavalyiak.

 Szőke Diána, Vargha Péter Simon és Zsoldos István írása. 

Az év vége az előrejelzések szezonja, amelyek gyakran spekulatívak és nem teljesen komolyak. A következőkben néhány „fekete hattyú” jellegű spekulációt mutatunk be 2013-ra (és egy kicsit távolabbra). Nem nagy az esély, hogy épp ezek következzenek be, de ha valamelyik mégis bekövetkezne, annak nagyon nagy jelentősége lenne – és sokszor elfelejtjük, hogy ha kis eséllyel is, de hasonló dolgok elvileg lehetségesek.

Írtuk mindezt majdnem napra pontosan egy éve. A tradíciónak megfelelően álljon itt megint pár vad ötlet jövőre. A poszt végén összeszedtük azt is, mi jött be a tavalyiakból. Ha nem is szó szerint, de két, ott leírt eseményhez is jóval közelebb került a világ...

És persze szavazni is lehet. Szerinted melyik a legvalószínűbb a 8 vad jóslatból? Töltsd ki a lenti kérdőívet!

1339CNS-PopeFemalePrezWEB2.jpg A pápa eltörli a cölibátust, és a nők is lehetnek papok. A pápa twitter-üzenetben teszi közzé: “Jézusnak valószínűleg volt felesége. Akkor nekünk miért ne lehetne?” A katolikus egyház kettészakad, de a templomlátogatók és a papnak állók száma ugrásszerűen megnő.
Obama_clean_energy.jpg Lángba borul a Közel-Kelet. A szíriai polgárháború átterjed először Libanonra, majd Irakban is kiéleződnek a felekezeti ellentétek, ezért erősen visszaesik a Közel-Kelet olajtermelése. Az olajkínálati feszültségek enyhítésére Irán növeli kitermelését, cserébe tovább enyhülnek ellene a szankciók. Az olajárak így is 170 dollár/hordó szintre ugranak. Obama elnök nagyszabású tervet jelent be, hogy az autókat földgázra állítsák.
fukushima.jpg Nukleáris sokk. Franciaország leállítja atomerőműveit, miután egy súlyos balesetben majdnem elszabadul a láncreakció. Az európai áramárak drasztikusan megugranak. Több nemzeti szabályozó lezárja árampiacát, hirtelen mindenki gázerőműveket kezd építeni. A Gazprom szerint az olajindexált gázár túl alacsony lenne Európának.
76607_NpAdvSinglePhoto.jpg A két Korea újraegyesül. Dennis Rodmanről kiderül, hogy beépített CIA-ügynök, miután megpróbálja meggyilkolni – és cselekvőképtelenné teszi – Kim Dzsong Un észak-koreai elnököt. Egy reformpárti tábornok kerül ki győztesen az utódlási belharcokból, aki szabadon engedi a politikai foglyokat, és megnyitja a dél-koreai határt. Kaotikus körülmények között 5 millió északi próbál átkelni a határon. A változások gyors újraegyesüléshez vezetnek. Megugrik a bűnözés, és összeomlik a dél-koreai fizetőeszköz, a von.
musk.jpg A villanyhálózat alkonya. A milliárdos vállalkozó Elon Musk bejelenti, hogy új cége, a TeslaCell, háztartásoknak fog szuperolcsó napelemeket és akkumulátorokat eladni. Azt jósolja, hogy ez „az elektromos hálózatot jórészt feleslegessé teszi” 2020-ra.
China-Boycott2.jpg Megszakadó kapcsolatok. Egy magányos japán terrorista behatol a kínai Légvédelmi Identifikációs Zónába, ahol a kínai hadsereg azonnal le is lövi. Ez világméretű kiberháborúhoz vezet. A tokiói áramszünet hetekig tart, és az internet is leáll világszerte. A világ nagy része bojkottálja a kínai termékeket, és mindezek globális recesszióhoz vezetnek.
france60.jpg Ki akar örökké élni? Felfedezik a rák általános gyógyszerét, amelynek az a nem várt mellékhatása, hogy az egészséges emberi élettartamot több száz évre növeli. Francia állami alkalmazottak preventív sztrájkot kezdenek, hogy ne emeljék a nyugdíjkorhatárt 60 év fölé. Több nagy amerikai cég pert indít, hogy nyugdíj-megállapodásait átírhassa.
Offshore_Platform333-thumb-610x335-72955.jpg Adriai szénhidrogén-bonanza. Az INA hatalmas nem-konvencionális olaj- és gázmező találata után a horvát kormány visszaveszi a kitermelési engedélyeket, és egy INA-val versenyző céget alapít ANI néven. A bevételekből a kormány vissza akarja vásárolni a MOL INA-ban való részesedését is, de az ártárgyalások megfeneklenek. Horvátország bejelenti, hogy egy nagyléptékű olajfinomító-építési programot indít, „mint a Szaudiak”,  hogy „az összes jövőbeni olajkitermelését képes legyen finomítani, sőt még talán annál is többet”. Az ANI megpróbálja megvenni a magyar kormány részesedését a MOL-ban.

   

Oroszország helyett Ukrajna, Kaszparov helyett Klicsko. Amúgy minden stimmel;)

Bélszín reggelire, Kaszparov mint orosz miniszterelnök és Perzsa tavasz is szerepelt egy évvel ezelőtti fekete hattyú-jóslatainkban. Persze messze nem minden jött be, de azóta több, akkor még elég vadnak gondolt szcenárióról írtunk már komoly valószínűségű eseményként is itt a Guruló hordón.

“Perzsa tavasz”: Az iráni „szekuláris vezetés diplomáciai nyitásba kezd, a szankciókat eltörlik és az olajtermelés gyorsan eléri az embargó előtti szintet”- írtuk a jóslatokban, és az olvasóink is ezt tartották a legvalószínűbbnek közülük.

Azóta az iráni helyzet tényleg sokat változott. Többször is írtunk az enyhülésről (Irán: A Nagy Játszma vége?), és annak lehetséges gazdasági hatásairól (Irán, az ígéret földje?)

“Az OPEC felbomlik a nem-konvencionális termelés terjedése miatt” – szerepelt a fekete hattyúk között. Azóta ez egyáltalán nem kis valószínűségű esemény, mint áprilisban írtuk, tényleg Bukhat az olaj központi bankja…, ami az olajárakra is hatna (Olajárak: a fordulat éve)

És amiben „kicsit mellélőttünk”: egyelőre nem Oroszország, hanem Ukrajna forrong. így nem is Kaszparov, hanem Klicsko állhat a mozgalom élére…

Ja, és nem talált hatalmas mennyiségű nemkonvencionális olajat Magyarország a nyóckerben. De cserébe rengeteg gázt találtak a gáztárolókban;)

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A 8 fenti kép forrása sorrendben: thecompassnews.org; 3.bp.blogspot.com; bbc.co.uk; balljunkie.com; telegraph.co.uk; http://globalnation.inquirer.net/files/2012/06/China-Boycott.jpg; http://media.economist.com/images/na/2010w25/201025NAP366.jpg energydigital.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr795697689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása