Startup-láz az online hírpiacon: jönnek a wonkok

Egyre-másra indítják új oldalaikat az amerikai média fenegyerekei. És most nem lájkvadász pletyka-magazinokról van szó, hanem a wonkok forradalmáról. De kik azok a wonkok? A posztból kiderül. Az új vox.com oldalt ajánljuk.

Az alábbi írással kezdve a Guruló hordó heti linkajánlójában nem csak aktuális híreket, blogposztokat, hanem egy-egy blogot vagy érdekes oldalt is röviden bemutatunk, amit amúgy is olvasunk, szemlézünk. A hangsúly a röviden lesz, ha érdekel, kattints át, olvasd el, kövesd.

Az amerikai vox.com magát 21. századi híroldalként határozza meg, amely nem csak közli, hanem meg is magyarázza a híreket. A témája elég tág, politika, gazdaság, policy, tudomány, kultúra. Mindezzel elsősorban a fiatal, jól kereső amerikaiak rétegét célozzák meg.

iKMqOnw_2e3Q.jpgEzra Klein, a vox.com alapító-főszerkesztője. Kép: bloombergview.com

Bár az oldal még csak múlt héten indult, már nyúlt tőle posztot az Index comment-blogja (az Origo is lehozta, ők szerencsére hivatkozással). [Update: a magyar site-ok úgy látszik már csak ilyen lenyúlósak, a 444.hu azóta ezt a vox.com cikket nyúlta le, értelmes forrásmegjelölés nélkül.]

Az oldal nekünk is nagyon bejön. Több írásukat is ajánlottunk múlt heti linkjeink között, egyet arról, hogy hogyan hülyít meg minket a politika, és egy rövid pontokba szedett összefoglalót Piketty könyvéről, amit sokan az év(tized) legfontosabb gazdaságpolitikai könyveként emlegetnek.

„Az új információ nem mindig, sőt talán gyakran nem a legfontosabb, hogy megértsünk egy témát”— mondják joggal. A jó elemzések, látványos infografikák és adatelemzések (data journalism) mellett ezért folyamatosan frissülő „MI IS AZ A …?” kártyákon magyarázzák el az alapoktól az aktuális témát, a „Wikipediával is versenyeznek”. Ezeket sokszor idézik a posztokban, és pár jó hivatkozást is adnak, ha valaki tovább keresgélne.

Itt egy példa:

vox.png

Vox.com magyarázó kártya. Téma: Palaolaj-palagáz, hidraulikus repesztés.

„A megelőlegezett siker egyik oka az alapító-főszerkesztő személye” – írja Pécsi Ferenc, (tudtommal az eddigi egyetlen magyarul megjelent, a vox.com-mal foglalkozó posztban).

A főszerkesztő az 1984-es születésű(!) Ezra Klein, policy elemző és chart-imádó. Wonk. Közel 500 ezer twitter-követővel. Korábban a Washington Post Wonkblogját vezette, futtatta fel, amit rengeteg, aránylag jól kereső, a politika és gazdaság iránt érdeklődő, elsősorban fiatal amerikai olvas.

De ki is a wonk? Az angol szó jelentése nagyjából: szakértő. Aki részletesen ismer egy bizonyos területet (pl. politika), és sokat is beszél róla.

A vox.com kiadójáé, a Vox Mediáé emellett többek közt a Verge és az SB Nation oldal is, a biztos háttér tehát adott.

De azért a vox.com lehet még jobb: az oldal kereshetősége eléggé rossz egyelőre. És ami valószínűleg hátrány egy magyarországi olvasónak: az anyagok egy jó része nagyon USA-fókuszú, ami persze érthető, az a piaca. De azért messze nem csak ilyenek vannak, különben nem ajánlanánk. 

Nem a vox.com az egyetlen új, a fiatal és jómódú célközönségre, hasonló tartalommal hajtó oldal. Márciusban startolt Nate Silver, egy másik, sokat sztárolt szemüveges adatmágusból lett média fenegyerek oldala, a fivethirtyeight, amely korábban a New York Times égisze alatt működött.

natesilver.pngNate Silver, fivethirtyeight

Nate Silver előbb baseball-adatokat elemzett és keresett egy rakat pénzt, majd a politikai közvélemény-kutatásokból az amerikai választásokra adott másoknál jobb előrejelzést. (Csodagyerek a dzsungelben – írta róla a POTUS blog.)

A fivethirtyeight egyelőre nekünk nem jön be annyira, kicsit talán izzadságszagú a data journalism, (persze részben a finanszírozó ESPN miatt) túl sok az amerikai foci, nem is szólva a nagy vihart kavart klímaszkeptikus szerzőről.

És amíg most jó pár elemző elvitatkozik azon, hogy vajon ezek közül (és a többi hasonló) start-up oldal közül hány élhet majd meg, vagy csak buborék-e az egész, mi élvezzük a jó írásokat.

Jó olvasást!

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Írások a témáról:

Interjú Ezra Kleinnal a vox.com indulása kapcsán.

Remek összefoglaló a Buborék-e a Wonk-forradalom témában, linkekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr936043110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása