Ott is voltak, meg nem is. Telejelenlét-robotok, blog-konferencia, Alphaville

Lehet, hogy a "telepresence" robotoké a jövő. De egyelőre még nem annyira működik a dolog. A világ egyik legjobb nevű pénzügyi blogjának konferenciájáról jelentjük. A témák között szerepelt: technológiai szektor, Kína gazdasága, árupiacok (olajpiac) helyzete és még sok egyéb.

Londonban jártunk a "Camp Alphaville"-en, a Financial Times Alphaville blogjának konferenciáján.

Az alábbiakban rövid benyomások az érdekesebb témákról.

Telejelenlét: működik is meg nem is

Telepresence robotok (talán tele-jelenlétnek magyarítható leginkább) is voltak a konferencián, hallgatók és előadók is voltak távolról. Például volt, aki Ausztráliából jelentkezett így be, az otthoni számítógépéről. Ez kb. egy számítógépről irányítható guruló tablet, amin skype-olni is lehet. Így nézett ki. Lásd még a lenti videót a konferenciáról (a robotok témáról).

14562696822_5a65887f25_o.jpg 

Hát, nem az igazi még ez a telepresence dolog. Az persze vicces volt, amikor a színpadon helyét kereső robot majdnem leesett a szélén, vagy amikor valaki forgatta/arrébb tette a kotnyeleskedő kis robotot. De a leginkább feltűnő a kapcsolat szakadozása, a rossz hang- és képminőség – szóval inkább „tele” volt, mint „presence”. Persze a dolog érdekes volt, és biztos lesz ez még jobb is. De ennek alapján azért még nem shortolnánk a konferencia központokat és a nagyvárosokat.

Kína: volt, aki szerint még 3-4 évig húzhatja, mások szerint már előbb bedől

Összesen egy résztvevő volt, aki tényleg optimista és nem gondolja, hogy lesz egy nagy pénzügyi válság és gazdasági visszaesés Kínában. Az időzítésben volt egy kis vita, de „valamikor a következő 3-4 évben” tűnt konszenzusnak. (Lásd még a Guardian Business Blog összefoglalóját.)

A piacok abnormálisan nyugodtak

Több szekcióban is előkerült az alacsony volatilitás témája (olajárak, részvények, kötvények). Erős egyetértés volt arról, hogy a jelenlegi helyzet abnormálisan nyugodt, és hogy ez valahogy meg fog változni. A hogyanról azonban sokkal kevésbé volt egyetértés: az egyik vitatott teória az esetlegesen növekvő amerikai inflációs nyomás és az ezt követő kamatemelés volt.

A globális deviza-gyengítési verseny folytatódik

Ami a főbb devizákat illeti, szinte konszenzus volt arról, hogy az euró-válságnak még nincs vége (többen említették, hogy például Görögország nem biztos, hogy hosszú távon tag marad). A dollárral kapcsolatban sokan optimisták voltak, azonban azt is megjegyezték, hogy a Fed harcolna ez ellen – gyakorlatilag minden nagyobb ország a saját devizáját gyengének szeretné látni, hogy a növekedést ezzel is támogassa. Paradox módon azonban az ECB a leginkább korlátozott abban, hogy ezt elérje, innen is adódik az euró jelenlegi ereje.

14376913008_2e6144c1f3_z.jpg

 

Olaj: év végére 110 dollár a konszenzus, USA-n kívül is jön a palaolaj

Az olajpiacon a nyugit (nagyon szűk sávban mozgó, 100-110 dollár/hordó körüli árat) az általános alacsony volatilitás mellett az okozta, hogy hiába nőtt az USA termelése rohamosan a palaolaj-forradalom miatt, emellett volt kb. ugyanakkora kiesés is a kínálatban, főleg a Közel-Keleten (Líbia, Szíria, Irán). Sok okosat rövid távon senki nem tud mondani, év végére mindenki a jelenlegihez közeli, 110 dolláros hordónkénti árat vár. Egyetértettek abban is, hogy hosszabb távon a palaolaj az USA-n kívül is elterjedhet. Hogy mikor, abban itt is voltak viták; volt, aki szerint pl. Oroszországban és Dél-Amerikában is lehet még 2020 előtt is nagy sztori ebből.

A vezérigazgatók 99%-a nem százas - Lucy Kellaway live act

Lucy Kellaway, a Financial Times zseniális menedzsment-szakírója élőben sem kímélte a CEO-kat. Azt mondta, életében összesen egy vezérigazgatóval találkozott, akinek nem volt valami defektje (nárcizmus, szociopátia, you name it). Ja és kb. 20 évet simán letagadhatna az 55 évéből. A fényképek úgy tűnik, nem fotoshopoltak. Lehet, hogy az FT-nek titokban vannak már fejlettebb robotjai is, mint amiket nekünk mutogattak?14540439836_ac404cf7d2_z.jpg

 Lucy Kellaway live act

 

A Guardian Business Blogja is ott volt, ezt írták.

A Saxo bank FX-stratégája is írt egy jó összefoglalót pár témáról.

A képeket a Camp Alphaville Flickr-galériájából vettük.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr396476453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Irán (7) Iran (4) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása