Kína megelőzte az USA-t, Magyarország majdnem utolérte Lengyelországot

Nagyon nehéz a GDP-t előrejelezni, főleg ha a jövőről van szó. Meg akkor is, ha a múltról. Az IMF átszabta a GDP-számait.

Az IMF a napokban kijött az évente kétszer szokásos részletes számaival. A fő figyelem persze a növekedési előrejelzéseken van: szokás szerint ismét meglepődtek, hogy a világgazdaság az idén csak 3,3%-al fog nőni, kb. úgy, mint tavaly és tavaly előtt. De jövőre most már szinte biztos – kisdobosbecsületszavukra;) – , hogy 4% körülre gyorsul, hacsak nem jönnek be azok a fránya lefelé mutató kockázatok...

GDP_cartoon_large.pngBruttó ex-has termék. Kép: hedgeye.com

Az excel-táblákban elrejtve azonban további érdekességeket találhatunk: mint arról már korábban is cikkeztek, az IMF elég jelentősen átszabta a vásárlerő paritáson számolt egy főre jutó GDP-számokat is. Egy nagy projekt keretében időről időre felmérik, hol mit lehet venni adott mennyiségű pénzből, vagy másképp fogalmazva, hol mennyibe kerül az a bizonyos fogyasztói kosár. Most is ez történt, és ez alapján átszámolták a GDP-számokat is.

Az USA-hoz képest a legtöbb országban most azt gondolja az IMF, hogy nagyobb az egy főre jutó GDP vásárlóereje, mint korábban gondolta (ettől persze a valóságban semmi nem változott). A legnagyobb felfelé mutató revíziók a szegény afrikai országokban voltak, némelyik papíron kétszer gazdagabb lett, mint korábban gondolta az IMF. Az olajországoknál is elég jelentős volt az emelkedés.

Mi a vásárlóerő-paritás?

A vásárlóerő-paritás azt méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, ezzel figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat. Lásd: Wikipédia, illetve egy korábbi cikkünk a vásárlóerő-paritás rejtelmeiről (Kenyérárak: Magyarország a legdrágábbak között van)

Magyarország „behozta” Lengyelországot

A részletes, országokra lebontott számokat azonban csak most vezették át. Magyarország is 17%-kal gazdagabb lett, mint korábban gondolta az IMF, Lengyelország viszont csak 10%-kal (ebben szerepet játszott a magyar növekedési ráta felfelé revíziója is). Ebből következően Magyarország majdnem ismét utolérte Lengyelországot, a két ország gyakorlatilag fej-fej mellett van.

Picture1_4.png

Forrás: IMF

A világsajtóban persze sokkal nagyobb figyelmet kapott a kínai számok revíziója, ahol az egy főre jutó GDP már majdnem 13 ezer dollár, és ennek következtében az összes kínai GDP meghaladta az USA összes GDP-jét (az aktuális árfolyamokon átszámolt GDP persze Kínában még mindig csak az amerikai 57%-a). És mellesleg az egy főre jutó vásárlóerő paritásos GDP Pekingben és Shanghajban meghaladta a magyar szintet, legalábbis ha a korábbi regionális GDP-számokat felszorozzuk az új becslésekkel...

Mielőtt nagyon örülni kezdenénk

Mivel a becslések láthatóan sokat ingadozhatnak (nemrég a KSH is revideálta pl. a magyar GDP-t), a számokat meglehetős szkepticizmussal érdemes kezelni, de azért valamit mégis mutatnak. Magyarország még a mostani revízió után is leszakadó teljesítményt mutat majdnem minden országgal szemben a régióban (csak Horvátország és Szlovénia áll még rosszabbul) az utóbbi 10 évben. (És az IMF-előrejelzések szerint Lengyelország pár éven belül „megint” jól lehagy minket.)

Még sok évig fenn kellene tartani az idei év viszonylag jó növekedését, hogy Magyarország relatív helyzete legalább ne romoljon tovább, ugyanis például Lengyelországban az utóbbi 10 év átlagában - és az idén is - gyorsabban nő(tt) az egy főre jutó GDP, mint Magyarország az idén várhatóan fog...

Picture2_2.png

Forrás: IMF

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr646773437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása