Tényleg soha nem látott túlkínálat van az olajpiacon vagy van ott valami más is?

 

Az olajáresés kapcsán gyakran esik szó az olajpiaci túlkínálat, a palaolaj forradalom árleszorító hatásáról és a kereslet lassulásáról, visszaeséséről. Az elemzők többsége egyet is ért abban, hogy az olajárat hosszú távon a strukturális tényezők határozzák meg. Az alábbi ábra és a korrelációs együtthatók ugyanakkor azt mutatják, hogy az olajár nagyon erősen együttmozgott a múltban és az utóbbi időben is a többi termékárral.

 
oct24_graph1_commodities.png

 

Akkor mégsem érdemes az iparágspecifikus történetekkel foglalkozni? Miért mozoghat az olajár ennyire szorosan együtt a többi termékárral? Egy lehetséges magyarázat, hogy a többi termékár meghatározásában jelentős szerepet játszik az olajár alakulása. Ez valószínűleg igaz is, például a mezőgazdasági vagy a bányászati gépek olajalapú üzemanyagokkal működnek, a szállítási költségek sem függetlenek az olajártól. Egyes becslések szerint a többi termékár termelési költségének átlagban kb. 50%-át teszi ki az energiaár.

A termékárak együttmozognak azért is, mert közös mozgatóerők hatnak rájuk.

Egyértelműen jelentős szerepet játszik, hogy a fenti indexek számításakor közös nevezőre hozzák a termékárakat. Az árak dollárban kifejezett zuhanása mögött pedig a dollár jelentős erősödése is ott van és ez mindegyik termékárat egyformán érinti. A palaolaj okozta túlkínálat hatására tehát jócskán ráerősített a Fed monetáris politikája.

Alábbi ábrán az olajárat (zöld) és a dollár index (kék) alakulását mutatjuk 2012 vége és 2015 között.
oct24_graph2_dollar.png

Közös mozgatóerő lehet az is, hogy szinte mindegyik termék egyik legnagyobb felvevőpiaca Kína, amelynek gazdasági lassulása – a kereslet visszafogásával – megintcsak lefelé hajtotta az árakat minden részpiacon.

Mindezek ellenére abban is egyetért az elemzők többsége, hogy a fenti magyarázótényezők még együttesen sem indokolják azt a fokú volatilitást és áresést, amit megfigyelhetünk a pénzügyi piacok spot és futures áraiban (és nemcsak az olajnál). A kérdés az, hogy miért nem működnek a piaci erők, miért térhettek el ennyire a fundamentumoktól a piaci árak? A válasz az, hogy egyrészt a cégek árazási gyakorlata, másrészt a pénzügyi spekulánsok téríthetik el az árakat a kereslet-kínálat törvényeitől.

Hogyan is néz ki a termékárazás a gyakorlatban? A vállalatok tipikusan a termelési költségeiken felül egy felárat (mark-upot) határoznak meg a profitcéljuknak megfelelően és a piacon meglévő keresletet ezen az áron elégítik ki. Mind a termelési költségek, mind pedig a felárak változhatnak időben. Tehát semmi sem garantálja, hogy a teljes kereslet ki lesz elégítve és ez különösen igaz oligopol/monopol piacokra. A helyzetet egy kicsit tovább bonyolítja, ha az állam, mint szabályozó hatóság is a szereplők között van, akinek mondjuk árstabilizációs célja van. Ezért van az, hogy legtöbbször a piac keresleti és kínálati törvényei nem érvényesülnek a rövid távon, sőt – mint azt láttuk - előfordulhatnak hektikusabb időszakok is. Hosszú távon azonban az elmélet is azt várja, hogy a kereslet-kínálat határozza meg az árakat.

A rövid távú áringadozások okozta bizonytalanságot a termelők a jövőbeni kockázatok lefedezésével tudják csökkenteni a pénzügyi piacokon. A különböző futures, opciós szerződések lehetővé teszik, hogy a termelők bebiztosítsák magukat a jövőbeni nemkívánt árzuhanások ellen. A szerződések másik oldalán pedig pénzügyi spekulánsok vannak, akik azért állnak oda a másik oldalra és vállalják a kockázatot, mert úgy gondolják, hogy a jövőbeni árak mégsem esnek annyit, mint amitől a termelő fél és ezért ő nyereséget tud elérni azzal, ha a terméket továbbadja egy másik futures kötésen keresztül mondjuk egy termékfeldolgozó üzemnek. A feldolgozónak azért éri meg megvenni ezt a futurest, mert így kiszámíthatóbbá, jobban tervezhetővé válnak a saját termelési költségei. Tehát, ha minden a tankönyv alapján történik, elvileg mindenki jól jár.

Miért lehet mégis akkor, hogy a piaci kereslet-kínálattól nagyon eltérő árak alakulnak ki a pénzügyi spekulációs piacon? Az a baj, hogy elegendő számú futures szerződés esetén a spot árakat már nem a kereslet és kínálat, hanem a futures árak fogják meghatározni. A futures szerződések azt mutatják, hogy mi az az ár, amit a vásárlók hajlandók fizetni a termékért (egy meghatározott jövőbeni pillanatban). Tegyük fel, hogy a futures ár emelkedik (pl. a beérkező új információk miatt) a spot árhoz viszonyítva. Ekkor a termelő minél később szeretné eladni a termékét, hogy ő is részesülhessen a jövőbeni áremelkedés pozitív hatásából, felhajtva ezzel a spot árakat is. Vagyis a várakozások miatt a spot ár el fog térni a jelenlegi fundamentumoktól, a kereslet-kínálati egyensúlytól. Ha ehhez még hozzávesszük a pénzügyi piacok „csorda” szellemét, könnyen megérthetjük, miért lehetnek jelentős ingadozások nemcsak a futures, de a spot árakban is. Ráadásul mivel a spekulánsok a jövőbeni árváltozásokra fogadnak anélkül, hogy a fizikai termékkel ténylegesen találkoznának, számukra a tét kisebb, könnyebben ki tudnak szállni az üzletekből (könnyebben minimalizálják veszteségeiket), mint a termelők és a feldolgozók, akiket köt a tényleges tranzakció.

Felmerül a kérdés, hogy miért viselkednek a pénzügyi piacok destabilizáló módon és miért nem látják el a biztosítási-közvetítési feladatukat? A válasz nagyon egyszerű, mert a szabályozás megengedi. A 2000-es évek közepére a legtöbb termékpiac szabályozását liberalizálták, eredetileg éppen a kiszámíthatóság növelésének és az árak stabilizálásának céljával. A szabályalkotó nem láthatta előre, hogy a dotcom lufi és az ingatlanpiac összeomlása után a spekulánsok a termékpiacokat veszik célba...

 oct24_graph3_futcontracts.png

Tudni kell, hogy a válságot követően jelentősen szigorították a fizikai trading szabályokat és a nagy nyugati bankok jelentős részénél meg is szűnt ez a fajta kereskedés. Kevésbé jó hír, hogy a fizikai trading eltolódott Ázsia felé és sokkal kevésbé átlátható, hogy az ázsiai nagybankok és globális kereskedő házak milyen ügyleteket kötnek. A futures piac azonban továbbra is aktív.

 

Nekünk úgy tűnik, hogy az iparági hírekre ráerősített a pénzügyi derivatívok felfutása és egy jelentős részét az elmúlt időszak termékár-volatiltásának a spekulánsok nyakába lehet varrni. Nem biztos azonban, hogy a szabályozás újbóli szigorítása a jó megoldás a problémára. A jövőbeni kockázatok lefedezésére a kiszámíthatatlan tényezők (pl. időjárás) miatt szükség van (ezt hívjuk „jó” spekulációnak), tehát betiltani az egészet nem szabad. Bill Mitchell itt elég sokat agyal azon, hogyan is lehetne korlátozni a derivatív ügyleteket az élelmiszerpiacon.

Ti mit gondoltok? Tényleg a gaz spekulánsok a hibásak? Vagy inkább a Fed a ludas? Esetleg Kína?

 

Bővebben a pénzügyi spekulációs hatásról: Knittel-Pindyck (2013) (és egy összefoglaló ugyanazoktól a szerzőktől).

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr911834167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása