A héten zajlott a World Economic Forum konferenciája

Idén is összegyűltek a svájci Davosban, a World Economic Forum által rendezett konferencián a globális elit legbefolyásosabb képviselői. Az ötnapos konferencián napjaink legégetőbb politikai, gazdasági és társadalmi kérdései kerülnek terítékre. Mi is követjük a davosi eseményeket, és egy cikksorozatban szemezgetünk a legérdekesebb történésekből.

A World Economic Forum egy független, non-profit szervezet, amely minden év januárjában Davosban tartja éves konferenciáját a világ üzleti és politikai életének legbefolyásosabb szereplőinek részvételével. A konferencia nagy sajtóvisszhangnak örvend, ami nem meglepő: az ötnapos rendezvényen a világ legégetőbb kérdései kerülnek terítékre.

Idén a World Economic Forum az esemény előtt kiadott riportjában 5 olyan kulcsterületet azonosított, ahol a szervezet szerint azonnali intézkedésre van szükség. A konferencia során szervezett előadások, kerekasztal-beszélgetések mindegyike valamelyik téma köré fonódik:

  1. A második világháborút követő időszakban a világgazdaság növekedése tagadhatatlanul együtt járt az összjövedelem növekedésével. Ezt a növekedési trendet törte derékba a 2008-as gazdasági válság, amely azóta is számos égető kérdést állít a döntéshozók elé: mik a jövő gazdasági növekedésének motorjai? Hogyan lehet elkerülni, hogy az utóbbi évtizedekben számos nyugati országban megnövekedett jövedelemegyenlőtlenség tovább táguljon?
  2. A nyugati világ társadalmait meghatározzák az egyre élesebbé váló generációs, kulturális és nemzeti törésvonalak. Hogyan lehet a minél inkább polarizálttá váló társadalmakban az eltérő nézetű és értékrendű rétegek közötti kohéziót megteremteni?
  3. A technológia és az innováció hatást gyakorol a termelékenységre, és az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben hozzájárult a jólét növekedéséhez. Ugyanakkor a munkaerőpiacra gyakorolt hatása jelentős társadalmi kockázatokat rejt magában. A munkaerőpiac jelenlegi formájában nem elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodjon a szüntelen újításokhoz: a technológia számtalan munkát elavulttá tehet, ami miatt jelentős rétegek megélhetése kerülhet veszélybe.
  4. A 2016-os év eseményei szemléletes példái a nemzetközi együttműködésben megrendülő hitnek: a britek kilépése az Európai Unióból, a nemzetközi kereskedelmi egyezmények tárgyalásának akadályai, nemzetközi bíróságok ítéleteinek elutasítása – és még sorolhatnánk azokat az eseményeket, amelyek a második világháború után létrejött intézményekkel szemben kialakult szkepszist példázzák.
  5. A klímaváltozás terén ugyan nagy előrelépést jelentett a párizsi egyezmény elfogadása, ugyanakkor az érintettek cselekvésének összehangolása alapvető jelentőséggel bír egy esetleges globális katasztrófa elkerülésében.

Az ötnapos konferencián felvetett témák tehát sorra veszik napjaink legnagyobb kihívásait. Az itt elhangzottak jelentősen befolyásolják a gazdasági és társadalmi szféra szereplőinek várakozásait, pláne egy olyan év előtt, amelyben számos fordulópontra számíthatunk.

Átalakulóban a globális rend?

A konferencia első napjáról szóló hírek középpontjába Xi Jinping került, aki az első kínai elnök, aki képviseli országát a konferencián. Xi Jinping beszédében a szabad kereskedelem és a gazdasági integráció előnyeit hangsúlyozta, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a globalizáció olyan problémákat is teremtett, amelyek azonnali válaszra várnak. Xi szerint a megoldások a nemzetek közötti együttműködésben keresendők, a bezárkózás és a gazdasági integráció előnyeinek tagadása viszont csak további feszültséget teremt.

A kínai elnök ugyan nem említette beszédében sem az Egyesült Államokat, sem a mai napon beiktatásra kerülő amerikai elnököt, szavait nehéz lenne nem az USA-ra vonatkoztatni. Donald Trump ugyanis a szabad kereskedelem és a globalizáció szélsőséges kritikusa, ennek megfelelően a következő elnöki ciklusra sokan egy befelé forduló, protekcionista Egyesült Államokat vizionálnak. A kínai elnök beszédének üzenete ez alapján egyértelmű: ha az USA visszalép a globalizálódó világ vezetésének szerepétől, Kína kész betölteni a megüresedett posztot.

Kína kétségtelenül a világ egyik legjelentősebb gazdaságává nőtte ki magát, illetve a globalizálódó világ kialakulásában is nagy szerepet játszott. Mégis van némi irónia abban, hogy a világ legnagyobb kommunista pártjának elnöke a globalizáció védelmében szólal fel a világ legbefolyásosabb kapitalistái előtt. Kína nemcsak értékrendjében, hanem kapitalizmusfelfogásában is egy, a nyugati világtól eltérő ország, ezért sokan némi szkepszissel kommentálták a kínai elnök beszédét. Nem is csoda: a Kínába befektetni vágyó külföldi üzletek számos korlátozó szabályozással szembesülnek, arról nem is beszélve, hogy Kína minden erejével azon fáradozik, hogy meggátolja a szabad internethez való hozzáférést lakosai számára.

Hogy mit hoz a jövő, az még számos tényezőn múlik, nem utolsó sorban az USA külpolitikáján. Ezzel kapcsolatban még mindig nagy a bizonytalanság annak ellenére, hogy a davosi konferencián a Trump adminisztrációt egyedüliként képviselő Anthony Scaramucci megpróbálta más színben feltüntetni Donald Trump erősen protekcionista retorikáját. Szerinte Trumpnak nem áll szándékában a befelé fordulás, csupán igazságosabbá szeretnék tenni a háború utáni kereskedelmi és nemzetközi egyezményeket, amelyek szerinte aszimmetrikusan kedveztek az USA partnereinek, sokszor az amerikai társadalom egyes rétegeinek kárára.

Sok más tényezővel együtt a globális világ kereskedelempolitikája is egyelőre kiszámíthatatlannak tűnik. Az viszont biztos, hogy ha az USA egy merkantilista gazdaságpolitikába kezd, sok múlhat Kínán és Európán a globális szabad kereskedelem megőrzésében.

A World Economic Forum kétségkívül a következő év agendájának meghatározó eleme. Mégis, számos kritika érte a múltban és éri manapság is a davosi konferenciát elsősorban amiatt, mert a világ érinthetetlen, a közép- és alsó rétegek problémái iránt érzéketlen elit buborékjának tartják. Akárhogy is legyen, a körülbelül 2500 meghívott döntései meghatározóak lesznek a jövőben is, így érdemes tisztában lenni azzal, hogyan szemlélik világunkat. Jövő héten folytatjuk beszámolónkat a davosi konferenciáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr412141681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) koronavírus (4) Koronavírus (6) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása