Guruló Hordó

A küszöbön álló negyedik ipari forradalomról is beszélgettek a davosi konferencia résztvevői

2017.01.23. 16:43 Dóra Andrics

Idén is összegyűltek a svájci Davosban, a World Economic Forum által rendezett konferencián a globális elit legbefolyásosabb képviselői. Az ötnapos konferencián napjaink legégetőbb politikai, gazdasági és társadalmi kérdései kerültek terítékre. Mi is követtük a davosi eseményeket, és egy cikksorozatban szemezgetünk a legérdekesebb történésekből.

Előző héten a kínai elnök, Xi Jinping Davosban előadott beszéde apropóján írtunk az átalakulóban lévő globális világrendről. Ebben a cikkünkben a WEF konferenciájának egy hasonlóan fontos témáját, a rohamosan fejlődő technológia társadalomra gyakorolt hatását vettük górcső alá, és gyűjtöttük össze a témában fontos linkeket.

A davosi konferencia egyik sarkalatos állítása, hogy a technológia változása sokkal több állás megszűnéséért felelős, mint a szabad kereskedelem, és ez a tendencia a technológia további fejlődésével és egyre szélesebb körű alkalmazásával a jövőben csak folytatódni fog. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás elterjedése miatt egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a szellemi munkások, míg a kétkezi munkát végzőket kevésbé fenyegeti az automatizáció. A múlt heti konferencián nagy hangsúly terelődött a pénzügyi szolgáltatásokra, ahol már most számos tevékenység gépekkel való elvégeztetése jobb eredményeket ad, és hatékonyabb is, mint az emberi munkaerő foglalkoztatása.

Várhatóan a technológia nem fogja teljes mértékben feleslegessé tenni az embert, azonban a munkaerőpiacra, és ezáltal a tavalyi évben egyre nagyobb figyelmet kapott jövedelemegyenlőtlenségre gyakorlott hatása miatt már most érdemes foglalkozni lehetséges következményeivel: hogyan lehet elérni, hogy a romboló innováció építse a társadalmat? Milyen oktatást érdemes kialakítani ahhoz, hogy az emberek rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a technológia változáshoz? Hogyan lehet megváltoztatni az állami ellátórendszert ahhoz, hogy a technológia által kiszorított rétegek egzisztenciája ne kerüljön veszélybe?

A linkelt cikkekben hasonlóan izgalmas kérdésekre találhattok lehetséges válaszokat. Kellemes olvasást kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

http://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr4712148417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger