Mire számítanak a davosiak Trump gazdaságpolitikájától?

Idén is összegyűltek a svájci Davosban, a World Economic Forum által rendezett konferencián a globális elit legbefolyásosabb képviselői. Az ötnapos konferencián napjaink legégetőbb politikai, gazdasági és társadalmi kérdései kerültek terítékre. Mi is követtük a davosi eseményeket, és egy cikksorozatban szemezgetünk a legérdekesebb történésekből.

A davosi konferenciáról beszámoló két cikkünk a megváltozó globális rend és a technológia potenciális hatásait boncolgatta. Sok izgalmas téma szerepelt még a svájci konferencián, a panelbeszélgetések, viták és előadások fókuszában többségében mégis Trump elnöki ciklusához kötődő várakozások álltak. Annak ellenére, hogy Trump eddig hangoztatott politikájának számos eleme (kereskedelempolitika, külpolitika, klímapolitika) aggodalommal töltötte el az összegyűlteket, a gazdaságpolitikájával kapcsolatban meghatározóvá váltak az optimista szólamok. Most is összegyűjtöttünk néhány cikket, amelyek az USA gazdaságpolitikájának várható hatásaival foglalkoznak.

A Davosban összegyűlt üzletemberek szerint a Trump által belengetett adókedvezmények és a szabályozás enyhítése ösztönző hatással lehetnek a növekedésre. A legtöbben a befektetési hajlam növekedésére számítanak, amely többek között a legújabb technológiát használó vagy gyártó cégek, illetve befektetési bankok számára lehet kedvező. Azonban a WEF konferenciáján elhangzottak szerint nem csak a cégek optimisták, hanem a fogyasztók is, akik végre úgy érezhetik, meghallgatják őket. A választók kormányzatba vetett bizalma kedvező hatással lehet a fogyasztásra.

Ugyanakkor Trump gazdaságpolitikája legalább annyira megosztotta a jelenlévőket, mint egyéb politikái. Sokak azon a véleményen voltak, hogy hiába az adókedvezmények, a protekcionizmus negatív hatással lesz a gazdaságra, az egyre erősebb dollár pedig csökkentheti az amerikai cégek versenyképességét. A dollár mozgása globálisan is komoly kockázatokat rejt: ha tovább erősödik, az kellemetlen következményekkel járhat a dollárban eladósodott fejlődő gazdaságok számára.

Tehát most is, mint manapság gyakran a végkövetkeztetésünk szerint bizonytalan, mi fog történni a következő évben. Tapasztalataink szerint azonban a bizonytalanság nem csak a társadalmat gyengíti, de a gazdaság növekedési potenciálját is csökkentheti.

Mára is jó olvasást kívánunk. Reméljük, hasznosnak találtátok a WEF konferenciájáról szóló összefoglalóinkat, mi szinte biztosak vagyunk benne, hogy a davosi konferencián felvetett témák végigkísérik a következő időszakot.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr6912160461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása