Guruló Hordó

Mire számítanak a davosiak Trump gazdaságpolitikájától?

2017.01.27. 15:28 Dóra Andrics

Idén is összegyűltek a svájci Davosban, a World Economic Forum által rendezett konferencián a globális elit legbefolyásosabb képviselői. Az ötnapos konferencián napjaink legégetőbb politikai, gazdasági és társadalmi kérdései kerültek terítékre. Mi is követtük a davosi eseményeket, és egy cikksorozatban szemezgetünk a legérdekesebb történésekből.

A davosi konferenciáról beszámoló két cikkünk a megváltozó globális rend és a technológia potenciális hatásait boncolgatta. Sok izgalmas téma szerepelt még a svájci konferencián, a panelbeszélgetések, viták és előadások fókuszában többségében mégis Trump elnöki ciklusához kötődő várakozások álltak. Annak ellenére, hogy Trump eddig hangoztatott politikájának számos eleme (kereskedelempolitika, külpolitika, klímapolitika) aggodalommal töltötte el az összegyűlteket, a gazdaságpolitikájával kapcsolatban meghatározóvá váltak az optimista szólamok. Most is összegyűjtöttünk néhány cikket, amelyek az USA gazdaságpolitikájának várható hatásaival foglalkoznak.

A Davosban összegyűlt üzletemberek szerint a Trump által belengetett adókedvezmények és a szabályozás enyhítése ösztönző hatással lehetnek a növekedésre. A legtöbben a befektetési hajlam növekedésére számítanak, amely többek között a legújabb technológiát használó vagy gyártó cégek, illetve befektetési bankok számára lehet kedvező. Azonban a WEF konferenciáján elhangzottak szerint nem csak a cégek optimisták, hanem a fogyasztók is, akik végre úgy érezhetik, meghallgatják őket. A választók kormányzatba vetett bizalma kedvező hatással lehet a fogyasztásra.

Ugyanakkor Trump gazdaságpolitikája legalább annyira megosztotta a jelenlévőket, mint egyéb politikái. Sokak azon a véleményen voltak, hogy hiába az adókedvezmények, a protekcionizmus negatív hatással lesz a gazdaságra, az egyre erősebb dollár pedig csökkentheti az amerikai cégek versenyképességét. A dollár mozgása globálisan is komoly kockázatokat rejt: ha tovább erősödik, az kellemetlen következményekkel járhat a dollárban eladósodott fejlődő gazdaságok számára.

Tehát most is, mint manapság gyakran a végkövetkeztetésünk szerint bizonytalan, mi fog történni a következő évben. Tapasztalataink szerint azonban a bizonytalanság nem csak a társadalmat gyengíti, de a gazdaság növekedési potenciálját is csökkentheti.

Mára is jó olvasást kívánunk. Reméljük, hasznosnak találtátok a WEF konferenciájáról szóló összefoglalóinkat, mi szinte biztosak vagyunk benne, hogy a davosi konferencián felvetett témák végigkísérik a következő időszakot.

A bejegyzés trackback címe:

http://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr5712160461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger