Guruló Hordó

Tartja megállapodását az OPEC

2017.02.18. 11:30 Dóra Andrics

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a héten publikálta a januári olajkibocsátásra vonatkozó becsléseit. A november végi OPEC megállapodás tükrében a piac kíváncsian várta, hogyan teljesítettek a megállapodásban részt vevő országok a kitűzött számok elérésében.

Az OPEC megállapodás tartalma

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, november 30-án az OPEC tagállamai megegyeztek, hogy 2017 első félévében az októberi szinthez képest átlagosan napi 1,2 millió hordóval visszafogják kibocsátásukat, ezzel napi 32,5 millió hordóra csökkentve össztermelésüket. Az OPEC tagállamai közül a megállapodásban nem vett részt Líbia és Nigéria, illetve Iránnak sikerült a korábbi évek szankcióira való tekintettel egy, a tavalyi termelésénél magasabb kvótát kiharcolnia. Indonézia felfüggesztette tagságát a szervezetben. Az olajtermelő országok elkötelezettségét tovább erősítette, hogy a megállapodáshoz 11 nem-OPEC ország is csatlakozott, akik ígéretet tettek, hogy további napi 558 000 hordóval csökkentik összkibocsátásukat, amelyből Oroszország napi 300 000 hordóval veszi ki részét.

A megállapodásban részt vevő országok termelésük visszafogásától az olajár emelkedésére számítanak. Az elmúlt 2 év rekord alacsony olajárai ugyanis komoly veszéllyel fenyegették a javarészt olajból származó bevételekre épülő gazdaságokat. Az USA palaolaj-forradalma, illetve a hosszú távon várhatóan stagnáló olajkereslet miatt egy szervezett termelésvisszafogás nem generál strukturális változást a piacon, ugyanakkor a termelésváltoztatás késleltetett hatásán keresztül rövid távon megnövelheti az olaj árát. Ezáltal az olajbevételekre aránytalanul nagy mértékben támaszkodó gazdaságok kellő időt nyerhetnek a szükséges strukturális átalakítások végrehajtására.

A januári számok

Nemcsak az OPEC, hanem több, független szervezet adott ki becsléseket a januári termelésre vonatkozóan. Ezek a számok kis mértékben eltérhetnek egymástól, de körülbelül a kitűzött termeléscsökkentés 90-92 százalékát teljesítették január hónapban az OPEC üzletet kötő tagállamai.

A csökkentésből egyelőre nem minden tagállam vette ki részét ígéretének megfelelően: Algéria, Gabon, Quatar, az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela és Irak januárban a megállapodásban vállaltakhoz képest több olajat termeltek. Ezt ellensúlyozva ugyanakkor Szaúd-Arábia, Angola és Kuwait januárban jobban visszafogták kitermelésüket. Sőt, hogy a piac számára egyértelmű üzenetet küldjön, Szaúd-Arábia termelésének további visszafogását ígérte februárra.

Várható-e további áremelkedés?

Novemberben a megállapodás hírére azonnal 8 százalékkal emelkedett a nyersolaj ára, és Szaúd-Arábia, illetve Oroszország extrém termelés-visszafogása segített magasan tartani a nyersolaj árát januárban is. Ugyanakkor néhány egymással ellentétes hatást kiváltó tényező miatt nem egyértelmű, milyen irányba fog mozogni az olaj ára a következő hónapokban.

Elsősorban az USA-ban felhalmozott kőolajkészletek és a várhatóan ismét növekedésnek induló palaolaj-termelés azok a tényezők, amelyek ellensúlyozhatják az OPEC-megállapodást követő kínálatcsökkenést. Emellett elemzők a líbiai és nigériai termelés növekedésére számítanak. További bizonytalanságot jelent, hogy Oroszország januárra több, mint napi 300 000 hordóval fogta vissza termelését, ugyanakkor ez feltehetően a zord időjárási körülményeknek köszönhető. Az idő enyhülésével kétséges, hogy Oroszország továbbra is ilyen alacsony szinten tartja-e termelését.

Mindazonáltal némi nyugalommal töltheti el az OPEC-tagállamokat, hogy Irán termelése várhatóan a következő hónapokban közelebb jut a novemberi megállapodásban foglaltakhoz. A januárban közzétett adatok szerint ugyanis az iráni termelésemelkedés feltehetően Irán Perzsa-öbölbeli tartályhajókból származó készleteinek masszív eladását tükrözi. Továbbá az egyik legnagyobb importpiacon, Indiában is újra növekedésnek indulhat az utóbbi hónapokban a valutakivonás miatt nyomott kereslet (a legtöbb indiai ugyanis készpénzzel fizet az üzemanyagért). Az USA-ban pedig a nyári hónapokban szokásosan megnövekedő üzemanyag-fogyasztásra készülve a többletkínálatot a helyi finomítók kezdhetik el felszívni.

Hogy melyik hatás fog érvényesülni, illetve hogy az OPEC továbbra is kitart-e a szigorú termelés-visszafogás mellett, kiderül a következő hónapokban. Az OPEC által kitűzött napi 1,2 millió hordós termelés-visszafogásának a 2017-es év első hat hónapjában átlagosan kell érvényesülnie. Emiatt az OPEC következő időszakbeli számaiban is számíthatunk némi volatilitásra.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr2312268954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger