Guruló Hordó

Kilátásban egy újabb történelmi üzlet

2017.03.03. 17:00 Dóra Andrics

A következő két éven belül a történelem legnagyobb tőzsdei ügyletének lehetünk szemtanúi. A világ egyik legértékesebb vállalata, Szaúd-Arábia olajmonstruma a tőzsdére vonulást fontolgatja. Egy ilyen mértékű üzlet hatással lehet a pénzügyi piacokra, az olajpiacra és leginkább Szaúd-Arábia gazdaságára.

 

Szaúd-Arábia olajvállalatának 5 százalékát privatizálná a következő két évben. Az üzlet a közel-keleti ország hosszú távú stratégiájának szimbólumává vált. Szaúd-Arábia jelenlegi gazdagsága hatalmas olajtartalékainak köszönhető, ugyanakkor az energiahordozók piacán bekövetkezett és a jövőben várható változások sebezhetővé tehetik az ország egydimenziós, az olajból származó bevételekre épülő gazdaságát. Az arab országnak lépnie kellett: a hatalmas tőzsdei ügylet a tervezett gazdasági reformok finanszírozását is szolgálhatja.

Miről is van szó?

A mai Saudi Aramco az 1900-as évek elejétől működik, és eleinte, mint sok más közel-keleti olajvállalat, amerikai tulajdonban volt. Ugyanakkor a szaúdi állam a részvények fokozatos felvásárlásával szerezte meg a tulajdonjogokat az amerikaiaktól, sok más régiós ország gyakorlatával ellentétben. Ezzel a folyamattal biztosította a cégben a folytonosságot, és azt, hogy az amerikai menedzsment- és működési struktúra szerint működött tovább a vállalat. Ez a lépés is hozzájárult ahhoz, hogy az évek során felhalmozódott menedzsment- és iparági ismeret nem veszett el a tulajdonosváltást követően úgy, ahogy az azokban az országokban történt, ahol hatalommal államosították az addig magánkézben lévő vállalatokat.

A Saudi Aramco ugyanakkor nem csak ennek köszönheti sikerét, sőt: a cég lényegében a világ szárazföldi olajtartalékainak 16 százalékát birtokolja. Ebből következik, hogy a cég értéke egyes becslések szerint a 2 ezer milliárd dollárt is megközelítheti. Ezzel a szaúdi olajvállalat nemcsak a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett cégévé válhat, de vagyonából a 4 legnagyobb amerikai céget is bőven felvásárolhatná.

Ezzel a lépéssel Szaúd-Arábia nemcsak a tervezett gazdasági reformokhoz szükséges likviditásról gondoskodna, hanem lépést tenne a privatizáció irányába is. Az ország gazdasága ugyanis bővelkedik az állami monopóliumokban, amely gátolja a versenyt, ezáltal pedig az innovációt. Az ország célja, hogy diverzifikálja a gazdaságát, helyet adva olyan iparágaknak is, amelyek növekedéséhez elengedhetetlen az innováció.

Reformtervek 2030

  • Kezdve az innovációt is igénylő szektorokkal, a szaúdi kormány célja, hogy a gazdaság kibocsátásának 35 százaléka kis- és közepes vállalkozásoktól származzon (a mai 20 százalék helyett)
  • egy nyitott és transzparens pénzügyi- és tőkepiac kiépítése a külföldi befektetések bevonzásának céljából
  • speciális zónák kialakítása, melyeket a piaci versenyt segítő szabályozási struktúra, vízummentesség jellemezne az üzletek megkötésének könnyítése végett
  • speciális logisztikai, turisztikai, ipari és pénzügyi zónák létrehozása
  • a munkanélküliség csökkentése a jelenlegi 11,6 százalékról 7 százalékra
  • a nők munkaerő-piaci aktivitásának növelése a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra
  • hadi ipari beruházások növelése: a kormány célja egy erős hadi ipar kiépítése, amelynek termékeire a régiós országoknak a körülményüket tekintve van keresletük

Szaúd-Arábia reformtervei egyelőre még távol állnak a konkrétumoktól, ugyanakkor a Saudi Aramco egy részének tőzsdére bocsátása egy egészen konkrét lépés, amely a jövőbeli reformok elengedhetetlen bázisát jelentheti. Mindazonáltal cég tőzsdére bocsátáskor várható értéke erősen függ az olaj várható árától, éppen ezért talán nem is olyan meglepő a közel-keleti ország OPEC-megegyezés iránti végtelen elkötelezettsége.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr1712310175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger