Poliolok – avagy mire is költ annyi pénzt a MOL Csoport?

Halász György

A MOL Csoport évtizedek óta legnagyobb organikus beruházása a poliol termékcsoportra irányul, amivel közelebb kerül a 2030-as hosszú távú stratégiában kitűzött céljához, az üzemanyagok részarányának csökkentéséhez a finomítói termelésben. A poliol több szempontból is jó választásnak tűnik: robusztus, a GDP növekedéssel együttmozgó keresletre lehet számítani, sokoldalú a felhasználása, jelentős felárral lehet eladni a monomerekhez képest és propilén(-oxid) alapanyaga miatt kevésbé van kitéve a főleg etiléngyártásra specializálódó amerikai és ázsiai importversenynek.

 

 

 

 

 

A poliolból poliuretán lesz

A poliolból, izocianátokkal keverve (amelyeknek az egyik fő európai gyártója a Borsodchem), poliuretán készül. Ha a polipropilénról korábban azt mondtuk, hogy sokoldalúan felhasználható, akkor a poliuretánokra nehéz jelzőket találni: egyaránt hasznosítják az építőiparban, a bútorgyártásban, az autógyártásban, a textiliparban, de még a faiparban is (ld. 1. ábra).

Mindenki hallott már a PUR-habról (sőt, sokan már használták is), ami a szigetelésben használt egyik legfontosabb anyag és egyben az egyik leggyakoribb rugalmatlan poliuretán. Az már talán kevésbé ismert, hogy általában poliuretán-habon ülünk, mivel ezt használják bélésként az irodai vagy jármű ülésekben, vagy fekszünk (ágyszivacsot és párnát egyaránt ideértve). Felhasználása az autógyártásban messze túlmutat az ülésen és a szigetelésen: lehet rugalmas fedőanyag a kormánykeréken, a felfüggesztés csapágyait is körülveheti, de számos keményebb műanyag elem alapanyaga is lehet. A textiliparban válltömésként és rugalmas „kiegészítőként” (pl. övek, pántok), a csomagolásban kötő-, vagy ragasztóanyagként, a faiparban fedőanyagként alkalmazzák a poliuretánokat.

 

1. ábra: A poliuretánok felhasználása (2015)

Forrás: Prospector

A poliuretán „tuti biznisz”

A különféle poliuretánok sokféle előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, a kopásállóságtól kezdve a rugalmasságon keresztül a keménységig. Utóbbiban egyébként különösen nagy a mozgástér: a matracok puhaságától a kemény padlóborításig terjed. A poliuretánok sokféleségét elsősorban a poliolok sokfélesége biztosítja, nem a gyártásában használt másik alapanyag, az izocianát. A poliolok tehát nagyon sok formában és számos termékben hasznosulnak. Ez a sokoldalú alkalmazhatóság pedig az árazásban is megjelenik: a poliolok lényegesen drágábbak, pontosabban jelentősen magasabb a monomerekhez képesti feláruk, mint a tömegtermék polimereké (a polietiléné (PE) vagy a polipropiléné (PP)).

A poliuretánok – és így a poliolok kereslete az elemzők szerint bővülni fog: a poliolok jelenlegi globális 10-11 millió tonnás kereslete külső becslések alapján várhatóan évente 3,4 százalékkal nő. Az európai piac ebből 2,6 millió tonnát tesz ki, itt visszafogottabb növekedésre (átlagosan évi 2%-os) számíthatunk. Kelet-Közép-Európa az európai piac nagyjából 10%-át adja, itt átlagosan évi 3,2 százalékos bővülésre számíthatunk.

A poliol piac tehát nagyságrendileg kisebb az etilén és a propilén – de akár a PE és a PP – piacánál is, ugyanakkor magasabb megtérülést biztosít szereplőinek azzal, hogy az értékláncban előrébb elhelyezkedő, magasabb hozzáadott értékű a termék.

 

A poliol előállítása azonban tőkeigényes és licensz köteles

A poliol gyártásához propilénre – pontosabban egy konkrét propilénszármazékra, propilén-oxidra van szükség. Ugyanakkor, míg a polipropilén (PP) előállításához alkalmazott technológia széles körben elérhető, addig a poliolgyártás technológiája sokkal védettebb – és egyben a beruházási költsége is magasabb, ami jelentős belépési korlátot jelent a poliolgyártást tervezőknek. Ráadásul a poliol sokféleségéből adódóan mind a K+F, mind a marketingtevékenység intenzívebb, ami a működés költségeit növeli. Egy-egy poliolüzemben jellemzően több gyártósoron többféle terméket állítanak elő, a MOL csoport is 4-5 féle poliolt fog gyártani a tervek szerint. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a poliol előállítása során, gyártási technológiától függően, jellemzően melléktermékek – pl. sztirol, vagy tert-butil-alkohol – is keletkezhetnek, amelyek piacstruktúrája a poliolétól (de a gőzkrakkolás alapvető tömegtermékeitől is) jelentősen eltér, ami további ráfordítást igényel. Tehát a poliol-beruházás, bármilyen kecsegtető üzletnek tűnik is, csak erős anyagi háttérrel és megfelelő szakértelemmel valósítható meg.

 

2. ábra: Európai propilén-oxid és poliolgyártók (2015)

Forrás: Vállalati honlapok

 

A kulcs a propilén-oxid gyártás

Amikor a poliolgyártás védett technológiájáról beszélünk, akkor elsősorban nem a végtermék(ek)re, hanem a köztes termékekre (mindenekelőtt a propilén-oxidra (PO)) gondolunk. Magát a poliol üzemet megépíteni – a petrolkémia egyik legelfogadottabb elemző cége szerint – már viszonylag egyszerű és kisköltségű. Tehát a propilén-oxid előállítása a vízválasztó. A PO gyártási technológiája jelentős evolúción ment keresztül:

  • A legrégebbi – 1950-es és ’70-es évek között virágkorát élő – klórhidrines eljárás adja a mai napig a propilén-oxid gyártás legnagyobb részét. Alapvető hátránya, hogy az előállításakor nagy mennyiségben keletkező kálcium-klorid erős „szárítószer”, irritatív és égési sérüléseket okozhat, semlegesítése pedig jelentős pluszköltséggel jár.[1]
  • A több nagy cég szabadalmazta, az 1990-es évektől teret nyerő sztirol-monomer kísérte propilén-oxid gyártás[2] okozta alapvető nehézség, hogy itt a PO a folyamatnak lényegében a mellékterméke, mivel sokkal több sztirol (2,2-2,3-szeres mennyiség) keletkezik a gyártás során. Ez önmagában nem feltétlenül rossz – a sztirol ugyanis számos fontos vegyület alapanyaga,[3] de az elemzések azt mutatják, hogy a szinergia a propilén-oxid és a sztirol gyártása közt nem jelentős, vagy nincs is, miközben a technológia miatt vagy a sztirol, vagy a propilén-oxid gyártási mennyiségében nincs döntési szabadság. Tehát nagyobb a kockázat, hogy valamelyik alapanyagból szűk lesz a keresztmetszet és a piacméret meghatározásában is nehézségek keletkezhetnek.
  • A benzin adalékanyagaként használt tert-butil-éterek (MTBE, ETBE) előállítását célzó tercier-butil-alkoholt létrehozni képes PO-TBA technológia még a sztirollal együtt előállított propilén-oxidnál is féloldalasabb: a termelt PO mennyisége arányaiban még kisebb a „melléktermékhez” képest. Mivel a benzint szinte kizárólag a személyautók üzemanyagaként hasznosítjuk, az alternatív hajtások elterjedésével, a jövője ennek a technológiának sokkal bizonytalanabb.
  • A Sumitomo szabadalmazta kumolt (egy benzolból és propilénből származtatott vegyületet) reakcióindítóként használó propilén-oxid előállítási módszer az előző kettővel ellentétben nem képez mellékterméket (néhány lépésen keresztül a kumol újra előállítható és felhasználható[4]). Ez az egyik „feltörekvő” módszer, amire azonban egyelőre viszonylag kevés működő üzemből[5] van tapasztalat.
  • Még „tisztább” a Thyssenkrupp Industrial Solutions és az Evonik (korábban Degussa-Uhde) fejlesztette HPPO módszer, amely hidrogén-peroxidos környezetben oxidál propilént propilén-oxiddá. Ebben az eljárásban csak víz keletkezik melléktermékként, vagyis lényegesen környezetbarátabb végkimenetelében, mint a fenti reakciók. A szabadalmazó Evonik[6] a világ legnagyobb hidrogén-peroxid gyártója, így a vízzé nem alakuló oxidálószer felhasználása is biztosított – a hidrogén-peroxid ugyanis kozmetikai felhasználásain (hajszőkítés, fogfehérítés) túlmenően fertőtlenítőszerként és akár ipari méretekben történő oxidációhoz (ilyen a PO gyártása) is alkalmazható.

A MOL Csoport technológiaválasztása a HPPO-ra esett. A fejlettebb, költséghatékonyabb és nem utolsósorban környezetbarátabb technológia egyértelműen előnyt jelent a jelenlegi régiós versenytársak régebbi technológiáival szemben. Ráadásul a MOL csoport saját alapanyaggal fog rendelkezni: a propilén-oxid gyártásához kellő mennyiségű propilént állít elő.

A poliol tehát a sokoldalúan felhasználható és jól eladható poliuretánok fontos összetevője. Ugyanakkor előállítása propilén-oxidból nem egyszerű a különböző licenszekkel védett technológia és tőkeigényessége miatt. A MOL nyitása a műanyag alapanyaggyártás és azon belül is a poliok felé segít abban, hogy a várhatóan csökkenő üzemanyagpiaccal párhuzamosan új, kiszámíthatóbb piacokon vethesse meg a lábát a cég.

 

Petrolkémiai sorozatunk korábbi cikkei:

Mert ez műanyag

Gáz vagy olaj? Avagy minden amit a gőzkrakkolásról tudni akartál

Az örök második: a propilén

 

[1] A régióban jelenleg működő legnagyobb poliolgyártó részére erre derogációt kértek az Európai Unióban, de ennek fennmaradása egy esetleges tulajdonosváltást követően valószínűtlen.

[2] Az eredeti licensztulajdonosok, a LyondellBasell és a Shell egyaránt a világ legnagyobb vegyipari, illetve olajipari cégei közé tartoznak.

[3] Említhetjük például a sztirol-butadién műgumit, az akrilnitril-butadién-sztirolt, ami a LEGO alapanyaga, de akár a kávé- és italautomaták poharainak egyik alapanyagaként is használt polisztirolt.

[4] A kumol oxidációja során keletkezik kumol-hiproxid, amit kumil-alkohollá alakítanak, ami dehidratálás után alfametil-sztirollá alakul. A folyamat végén, ezt hidratálva képződik újra kumol.

[5] Chiba (Japán) és PetroRabigh (Szaúd-Arábia)

[6] Pontosabban egymástól függetlenül sikerült az Evoniknak, illetve a BASF és a Dow közös fejlesztőcsapatának a módszert kidolgoznia.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr4413674822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása