Guruló Hordó

Kondratyev és ami nincs mögötte

2018.03.17. 10:19 Horváth Ágnes (Chief Economist)

Kondratyev és ami nincs mögötte

Időről időre felbukkan a gazdasági fejlődést meghatározó innovációk életciklusát leíró Kondratyev-ciklus fogalma. Legutóbb az orosz közgazdász már mágusként szerepelt, aki előre látta, hogy napjainkban éppen az ún. felívelő szakaszban leszünk a legújabb technológiai újításoknak köszönhetően. Nem vitatva az elméleti lehetőségét a hosszú távú gazdasági ciklusok meglétének, nézzünk egy kicsit jobban a mélyére annak, hogy mit is láthatott Kondratyev előre és miért veszélyes, ha elhisszük, hogy most újabb 20 év prosperitás következik. 

Tovább »

gazdaság innováció economics

Fenntartható-e az OPEC-megállapodás?

2018.03.09. 17:24 Dóra Andrics

Fenntartható-e az OPEC-megállapodás?

Az OPEC és néhány nem OPEC ország által kezdeményezett termeléscsökkentés stabilan fennmaradt a 2017-es évben. Az OPEC-tagállamok együttes megfelelési rátája folyamatosan növekedett az év során, és 95%-on zárta a tavalyi évet. A nem-Opec országok megfelelési rátája alacsonyabb volt ugyan, de ez is magas értéket ért el (82%). A megállapodás célja az olajpiac kínálatának csökkentése, és az ár felhajtása volt. Az olaj ára valóban felkúszott, az OECD-országok kőolajkészletei pedig folyamatosan csökkennek. Az OPEC-megállapodás sikerességét hosszú távon azonban nem az olaj ára, vagy a készletek szintje fogja igazolni, hanem az, hogy a résztvevő országok gazdaságai időt tudnak-e nyerni, hogy megszabaduljanak az olajtól való függőségtől.

Tovább »

Mi mozgatja a nemzetközi energiapolitikát?

2018.03.03. 11:07 Horváth Ágnes (Chief Economist)

Mi mozgatja a nemzetközi energiapolitikát?

A nemzetközi energiapolitika mozgatórugóiról tartottam előadást a Napi.hu és a Noguchi Portel Novelli közös szervezésű Hungarian Energy Investors Forum 2018 elnevezésű konferenciáján február közepén. Eheti posztunkban az előadás fő gondolatmenetét és a legfontosabb állításokat foglaltam össze.

Tovább »

Ami a dróton átfér

2018.02.23. 16:07 Hidi János

Ami a dróton átfér

A megújuló energiaforrások bőségesek, csak sajnos nem mindig ott, ahol a leginkább kellene. Európában például a tengerpartokon fúj a legtöbbet a szél, délen süt a legtöbbet a nap, és Norvégiában vannak a legjobb körülmények vízerőművek és víztárolók építéséhez. Ezek összekötésével közelebb jutnánk az áhított megújuló áramtermelés arányának növeléséhez.

Tovább »

Poliolok – avagy mire is költ annyi pénzt a MOL Csoport?

2018.02.16. 16:37 Guruló hordó

Poliolok – avagy mire is költ annyi pénzt a MOL Csoport?

Halász György

A MOL Csoport évtizedek óta legnagyobb organikus beruházása a poliol termékcsoportra irányul, amivel közelebb kerül a 2030-as hosszú távú stratégiában kitűzött céljához, az üzemanyagok részarányának csökkentéséhez a finomítói termelésben. A poliol több szempontból is jó választásnak tűnik: robusztus, a GDP növekedéssel együttmozgó keresletre lehet számítani, sokoldalú a felhasználása, jelentős felárral lehet eladni a monomerekhez képest és propilén(-oxid) alapanyaga miatt kevésbé van kitéve a főleg etiléngyártásra specializálódó amerikai és ázsiai importversenynek.

Tovább »

Demokrácia vagy meritokrácia?

2018.02.09. 15:29 Dóra Andrics

Demokrácia vagy meritokrácia?

Az LSE egyik blogján jelent meg a napokban az alábbi ábra, amely a felsőfokú végzettséggel rendelkező képviselők arányát mutatja a parlamentekben 6 nyugat-európai országban, 1854-től napjainkig.

Tovább »

A szél nem tiszteli az országhatárokat

2018.02.02. 15:08 Hidi János

A szél nem tiszteli az országhatárokat

Az európai energiafogyasztást 16%-ban még mindig szénnel biztosították 2015-ben. Bár ez az egyetlen fosszilis energiaforrás, amivel kicsit bőkezűbben látta el a természet Európát, pechünkre ez egyben a legszennyezőbb is. Ráadásul nem elég idehaza bezárni a szénerőműveket, ha a szél átfújja a szomszédoktól a kormot!

Tovább »

2017-es összefoglaló 4. Rész: Belenéztünk a kristálygömbbe

2018.01.26. 14:21 Guruló hordó

2017-es összefoglaló 4. Rész: Belenéztünk a kristálygömbbe

Bátrak voltunk és bevállaltuk, hogy megjósoljuk mi fog történni idén a világnak abban a részében, ami nekünk fontos. Év végén majd számon kérhetitek!

Tovább »

2017-es összefoglaló 3. rész: Gázpiaci fejlemények

2018.01.19. 15:56 Hidi János

2017-es összefoglaló 3. rész: Gázpiaci fejlemények

Tavaly augusztus-október folyamán kiemelkedően magas volt az európai földgáztárolók feltöltési üteme, amelyek töltöttsége ezzel felzárkózott az évszaknak megfelelő normál szintre. Az Európai Unió földgázimport iránti igénye tovább nőtt, a behozatal-növekmény legnagyobb része Oroszországból érkezett, részben annak köszönhetően, hogy a Gazprom versenyképesebb árazást alkalmazott, de azért a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala is dinamikusan bővült. Közben a nemzetközi gázpiacokon a verseny erősödött, a kontinentális gázárak egymáshoz közelítettek. Európának Ázsiával és Dél-Amerikával is versenyeznie kell a gázimportért.

Tovább »

2017-es összefoglaló 2. rész: Olajpiaci fejlemények

2018.01.12. 15:14 Guruló hordó

2017-es összefoglaló 2. rész: Olajpiaci fejlemények

Chief Economist Team

2017-es év igencsak izgalmasnak bizonyult az energiaipar számára. A szektor szempontjából egyelőre legfontosabb nyersanyag, az olaj ára az év vége felé közeledve rendre 3 éves rekordokat döntött. A kőolaj piacát évek óta jellemző túlkínálat idén valóban csökkenésnek indult, ami felfelé nyomta a nyersanyag árát. Az OPEC-megállapodás, a gazdasági növekedéssel párhuzamosan egyre kedvezőbb keresleti kilátások, az eseménydús év a Közel-Keleten, és olyan ad hoc tényezők is, mint néhány kulcsfontosságú csővezeték átmeneti meghibásodása is hozzájárultak ahhoz, hogy ma már csak egy hajszál választja el a Brent kőolaj árát a 70 dollár/hordós lélektani határtól.

Tovább »

2017-es összefoglaló 1. rész: Gazdasági környezet

2018.01.05. 16:01 Horváth Ágnes (Chief Economist)

2017-es összefoglaló 1. rész: Gazdasági környezet

Az év eleje az összefoglalók ideje, sorozatunk első részében a makrogazdasági környezet főbb jellemzőinek 2017-es alakulását mutatjuk be és röviden kitekintünk a közeljövőre is. A következő posztokban pedig az olaj- és a gázpiaci fejleményeket tekintjük át, majd megpróbálkozunk a jóslással is…

Tovább »

Tényleg zöldebbek a villanyautók? Tényleg!

2017.12.31. 11:25 Guruló hordó

Tényleg zöldebbek a villanyautók? Tényleg!

Hidi János

A nagy villanyautós felhajtás közepette szinte magától értetődőnek tűnik, hogy a Föld felmelegedéséhez kevésbé járulnak hozzá a villanyosok, mint a belső égésűek. De igaz ez akkor is, ha károsanyag-kibocsátásukat a teljes életciklusra vetítjük? Igaz!

 

Tovább »

green CO2 electric car

Nem mind zöld, ami fénylik

2017.12.22. 11:25 Horváth Ágnes (Chief Economist)

Nem mind zöld, ami fénylik

Amikor a szabályozó rossz dologra lő, a piaci folyamatok jellemzően torzulnak. A károsanyag-kibocsátás sokáig a szén-dioxid kibocsátással volt egyenlő a fejekben, ezért került a tényleg kisebb CO2 kibocsátású dízel előnybe a benzines meghajtással szemben – a már a 90-es években is környezetbarát – Európában. A mostani, hirtelen dízel-ellenesség hasonló torzulásokat okozhat hosszabb távon…

Tovább »

Az európai gázpiac még mindig törékeny

2017.12.15. 18:01 Dóra Andrics

Az európai gázpiac még mindig törékeny

 

A kedden történt robbanás az ausztriai Baumgartenben, megspékelve a norvégiai csőhálózat sérülésével könyörtelenül rámutatott az európai gázellátási hálózatok törékenységére. Habár a robbanás technikai szövődményeit viszonylag gyorsan kezelték, néhány európai ország a gázpiac egyéb tényezőit is figyelembe véve az átlagnál talán hektikusabb télre számíthat.

Tovább »

Az örök második: a propilén

2017.12.09. 11:59 Guruló hordó

Az örök második: a propilén

Halász György

A "tudj meg minél többet a petrolkémiáról” sorozatunk harmadik állomása a műanyaggyártásban az etilén utáni ­ második legfontosabb alapanyag, a propilén bemutatása. Mivel etánból csak etilént lehet előállítani, a nafta és az LPG létjogosultsága alapanyagként addig nem kérdés, amíg propilénre és aromásokra is szükség van a piacon. Ezt a megoldást elsődlegesen Európában és Ázsiában választották, ahol nem áll rendelkezésre olcsó, nagy mennyiségű, saját termelésű földgáz. A propilén sokoldalú felhasználhatósága és a műanyagok iránti növekvő kereslet miatt még egy jó ideig lesz jövője a propilén és a belőle származtatott termékek gyártásának.

Tovább »

Újabb OPEC-megállapodás - mi újság az olajpiacon?

2017.12.01. 22:35 Dóra Andrics

Újabb OPEC-megállapodás - mi újság az olajpiacon?

Pontosan egy évvel ezelőtt hozta tető alá 11 OPEC ország 11 nem-OPEC országgal együttműködve azt a megállapodást, miszerint 2017 januárjától 2017 júniusáig napi 32.5 millió hordóban korlátozzák a teljes kőolajtermelésüket. A kartellező országok célja ezáltal a rekordmagas szintet elérő olajkészletek leépítése és az olajpiaci túlkínálat megszüntetése, közvetve pedig a kőolaj világpiaci árának tartósan 50 $/hordó fölé emelése. Az elmúlt egy évben többször újra összeültek a megegyezésben részt vevő országok, és a találkozókon egyrészt kitolták a termelésvisszafogás végső időpontját 2017 júniusáról 2018 márciusára, másrészt a termeléscsökkentés mellett az exporttevékenység korlátozását is bevezették. A tegnapi ülésen a megállapodást meghosszabbították 2018. végéig, azzal, hogy év közben felülvizsgálhatják a döntést.

Tovább »

Megszabadulhatunk a deflációs félelmeinktől

2017.11.24. 17:24 Guruló hordó

Megszabadulhatunk a deflációs félelmeinktől

Hidi János

Az adatok alapján az látszik, hogy a közép-kelet-európai régió lassan búcsút mondhat a deflációs félelmeknek. A háztartások fogyasztásának növekvő üteme, a reálbér-emelkedések, és az olaj árának növekedése egyaránt lendületet adnak az árszint növekedésének.

Tovább »

Benzinkutak múltja és jövője

2017.11.17. 16:48 Horváth Ágnes (Chief Economist)

Benzinkutak múltja és jövője

Az Aldi múlt héten jelentette be, hogy automata benzinkutakat nyit Magyarországon. S bár az embernek lehet olyan érzése, hogy a lépés mögött inkább a vásárlók elcsábítása a cél még a karácsonyi roham előtt, mint az üzemanyagüzletbe való beszállás, az adatok azt mutatják, hogy európai összehasonlításban meglepően kevés a töltőállomás idehaza és Csehország kivételével a régióban is. Ez alapján jelentős konszolidációt nem várhatunk még az elektromos autók terjedésével sem, különösen ha a kutak egyébként is szolgáltatás központokká válnak.

Tovább »

A világ népessége korcsoportok szerint

2017.11.10. 16:14 Dóra Andrics

A világ népessége korcsoportok szerint

Ezen a héten ismét egyszerű, mégis sokatmondó üzenetekkel bíró ábrák közül szemezgettünk. Ebben a rövid bejegyzésben arra mutatunk rá, mely országokban van a legtöbb fiatal, illetve idős ember lakosságarányosan. Vegyes a kép, de talán nem is annyira, mint gondolnánk.

Tovább »

A mostani autód lehet az utolsó

2017.11.06. 12:10 Guruló hordó

A mostani autód lehet az utolsó

Hidi János

Hamar eljöhet az a pillanat, amikor hagyományos autónkat már nem lesz érdemes beindítani, mert a kedvenc szolgáltatónk feleannyiért elvisz minket úticélunkhoz, háztól házig. Ha a technikai, szabályozási és bizalmi problémák elhárulnak, akkor onnantól az átmenet gyors lesz. Persze nem lehet tudni, hogy ez mikor történik meg.

Tovább »

Kincsek átka

2017.10.27. 15:27 Dóra Andrics

Kincsek átka

Sokat olvashatunk arról, hogy a nyersanyagban bővelkedő gazdaságok az alacsony olajár-környezetben súlyos gazdasági-társadalmi kihívásokkal szembesülnek. Nem egyszer vezetett már a nyersanyagnak való egyoldalú kitettség politikai instabilitáshoz, fegyveres konfliktusokhoz. Mi az oka annak, hogy az olaj- és gáztermelésre berendezkedett országok nem tudnak elszakadni az ezekből a nyersanyagokból származó bevételektől? Másoknak sikerült a függetlenség?

Tovább »

Gáz vagy olaj? Avagy minden amit a gőzkrakkolásról tudni akartál

2017.10.20. 21:18 Guruló hordó

Gáz vagy olaj? Avagy minden amit a gőzkrakkolásról tudni akartál

Halász György

Az olajkereslet várható csökkenése miatt előtérbe került, hogy az üzemanyagon kívül mit lehet még gazdaságosan előállítani a kőolajból. Nemcsak a MOL, hanem más olajvállalat is bejelentette, hogy finomítóiban növelni fogja a műanyaggyártáshoz szükséges alapanyagok arányát az üzemanyagok (benzin, dízel) rovására, nagyobb teret adva a petrolkémiának. Triviálisnak tűnhet, de az átállást könnyebb meghirdetni, mint megvalósítani. A technológiai háttér biztosítása, a feltételek megteremtése ugyanis időigényes (5-7 év) és egyben tőkeigényes folyamat. Ráadásul nem ez az egyetlen módja az alapanyagok előállításának, ugyanis földgázból is kinyerhetők. A műanyaggyártás versenyképességét ezért döntően meghatározza, hogy melyik technológiára esik a választás és természetesen az olaj- és gázpiac alakulása is.

Tovább »

Az idő mindent megold?

2017.10.13. 16:38 Horváth Ágnes (Chief Economist)

Az idő mindent megold?

 

Az árgus szemekkel figyelt olajkészletek alakulását a bevett gyakorlat szerint az öt éves átlaghoz viszonyítják. Az amerikai palaolaj-termelők 2015-ös felfutása óta egy strukturális törést látunk a készletek alakulásában. Ez azt jelenti, hogy minden évvel, ami eltelik egy korábbi, alacsonyabb olajkészlet-szint kikerül a bázisból, érezhetően megemelve az öt éves átlagot. Optikailag így ugyanaz a készletszint december 31-én és január 1-én nagyon más képet mutat. Már csak egy évet kell várni és eljöhet a hurráoptimizmus, mert az olajkészletek „normál” szinteken lesznek?

Tovább »

Miért mondja mindenki, hogy olcsó az olaj?

2017.10.06. 14:32 Horváth Ágnes (Chief Economist)

Miért mondja mindenki, hogy olcsó az olaj?

Meglepte a piacot, hogy az év első felében a nagy olajcégek (Shell, Exxon, Chevron, Total, Statoil) újra jelentősebb profitot tudtak felmutatni a továbbra is 50 dollár/hordó körüli olajárak mellett. Az eredményesség mögött az OPEC megállapodás miatti átmeneti olajár visszapattanáson kívül talán még fontosabb szerepet játszott az elmúlt évek költséghatékonyság-növekedése. Az elemzők körében egyetértés mutatkozik abban, hogy a hatékonyságnövelésre a tartósan alacsony olajár-környezet kényszerítette rá a cégeket.

Tovább »

„Évekig hülyére vettek bennünket”

2017.09.29. 15:24 Dóra Andrics

„Évekig hülyére vettek bennünket”

Hidi János

Ezzel a címmel jelent meg az Auto Bild augusztus eleji száma, ami jól mutatja a német szakújságírók lesújtó véleményét a hazai autógyártás szinte egészéről. Korábban példa nélküli volt, hogy a konvencionális, időnként talán részrehajló német autóipari sajtó ilyen mértékben ostorozza a hazai gyártók három legnagyobbját.

Tovább »

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger