Guruló Hordó

Hogyan gazdagodjunk meg Kelet-Afrikában?

2012.07.18. 16:03 gyuriakien

Végy ambiciózus szakembereket nagyobb versenytársaktól, problémás eszközöket kis cégektől, és persze jó adag szerencsét. Ez volt a kezdő COVE Energy receptje, amely csak három éve kezdett olaj- és gáz-kutatással foglalkozni. Ezalatt 700-szorosára növelte a piaci kapitalizációját, és az utóbbi fél évben egy felvásárlási licitháború célpontja volt. Legértékesebb eszköze a 8.5% részesedés egy tengeralatti (offshore) gázmezőben Mozambik partjainál, ahol a kinyerhető gáz mennyisége elérheti az Európai Uniós éves fogyasztás 2-4-szeresét.

Torma Réka Sarolta írása

Siker egyik napról a másikra 

A Cove Energy-t 2003-ban ásványkincsek felkutatására alapították, és 2009-ig nem is foglalkozott szénhidrogénekkel. Amikor 2009-ben úgy döntött, hogy kőolaj- és földgáz-kutatásra koncentrál, a szaktudást a piacon vette meg: tapasztalt, kialakult afrikai kapcsolatrendszerrel rendelkező szakembereket vett fel az iparág nagyobb szereplőitől (pl.: Shell, BP). A történet iróniája, hogy most épp a Shell az egyik, aki fel akarta vásárolni a céget.

A Cove kihasználta a pénzügyi válság nyújtotta lehetőséget és pénzügyi gondokkal küszködő versenytársaktól kisebbségi részesedéseket szerzett meg kevésbé megkutatott területeken.  2009-ben 11 millió dollárért mozambiki és tanzániai eszközöket vett. A következő évben ezeken a területeken hatalmas találatok születtek. Az amerikai Anadarko becslései szerint a Mozambik partjainál a Rovuma Area 1 (amiben a Cove-nak 8.5% a részesedése) gázkészlete elbír egy évi 50 millió tonna kapacitású gáz cseppfolyósító üzemet (LNG liquefaction terminal). A valószínű kinyerhető gázmennyiség az EU éves gázfogyasztásának 2-4-szerese. A Cove-nak további ígéretes eszközei vannak Mozambikban (tengeren és szárazföldön egyaránt) és Kenyában (tengeren) is.

forrás: http://www.indiainfoline.com/

Kelet-Afrikát kis független cégek nyitották meg

Az olaj és gáz vállalatok folytonosan nagy potenciállal rendelkező, még kevésbé megkutatott területeket keresnek. Az Upstream (kőolaj- és földgáz-kutatás és termelés) kutatási fázisa kevésbé tőke intenzív, mint a termelés: elsősorban szaktudást és geológiai kockázatvállalást igényel. Emiatt a szűz területeket gyakran a kisebb játékosok nyitják meg, míg a nagyobbak, amelyek csak nagy volumenekben gondolkodnak, lassabban reagálnak. Kelet-Afrikára is néhány kisebb/kezdő szereplő (Tullow Oil, Ophir, Maurel & Prom stb.) és egy-két vállalkozó szellemű nagyobb cég (pl.: Anadarko) hívta fel a világ figyelmét. A méretes szárazföldi olaj és tengeri gáz találatok már idevonzottak több nagyobb játékost (pl.: Apache, BG, Eni, Statoil). Azóta az olasz Eni is akkora találatot ért el a Rovuma medence Area 4-es részében, ami vetekszik az Anadarko-éval (a szomszédos Area 1-ben).

Habár ma még nincs infrastruktúra, se piac a szénhidrogéneknek, a már feltárt gázkészletek valószínűsítik, hogy Kelet-Afrika az évtized végére Ázsia fontos LNG ellátója lesz, ugyanakkor a régió továbbra is viszonylag kevéssé feltárt, és számos új belépőt vonz.

 

Két teljesen különböző érdeklődő versengése a Cove-ért: Shell és PTT

Kelet-Afrika, egyes iparági vélemények szerint, fontos következő állomás lesz az LNG történetében, ezért a Cove hozzáférése rendkívüli érdeklődést vonz. 2012. február óta két komoly érdeklődő verseng a vállalatért, habár mindkettőt más motiváció vezérli.

 

A Shell jelen akart lenni Kelet-Afrikában

A Shell, a világ legnagyobb magánkézben lévő olaj vállalatainak egyike (un. major), az iparág vezető LNG technológia fejlesztőjeként hozzáférést keres a Kelet-Afrikai LNG sztorihoz. Az összes nemzetközi olajcég (International Oil Company, IOC) közül a Shell rendelkezik a legnagyobb LNG kapacitással. Vannak gáz cseppfolyósító üzemei Ausztráliában, Bruneiben, Malajziában, Nigériában, Ománban, Oroszországban és Katarban. LNG szállításban és eladásban is meghatározó szereplő: 2011-ben a globális forgalom több, mint 30%-a az érdekeltségébe tartozott.

 

A PTT globálisan akar terjeszkedni

A thaiföldi NOC (Nemzeti olajvállalat, azaz állami tulajdonú olajvállalat), a PTT – aki kétszer is rálicitált a Shell-re,Thaiföld jövőbeli LNG szükségletét igyekszik biztosítani, mivel a gáz egyre növekvő részét teszi ki az ország energia szükségletének. Az elmúlt pár évben az NOC-k szerepe megnőtt a felvásárlások piacán. A tulajdonos államok gazdasága virágzik, az így megnövekedett energiaszükséglet biztosítása kulcsfontosságú. Állami hátterük révén az NOC-k stabil és olcsó finanszírozással a hátuk mögött kevésbé ár-érzékenyek. Az elmúlt 2 évben 18% felett volt az NOC-k – a kínaiak, a koreai (KNOC) és a thai (PTT) – részesedése a globális Upstream felvásárlásokból. 2010-ben több mint 90 milliárd dollárt fordítottak akvizíciókra, 16 milliárddal többet, mint a major-ök. A legtöbbet a kínai Sinopec és CNOOC, valamint a koreai KNOC költött, a PTT pedig egy stratégiai felvásárlással belépett Észak-Amerikába: egy kanadai olajhomok-cégbe fektetett.

 

A PTT áll nyerésre – egy eltökélt NOC-t nehéz legyőzni

A Shell első ajánlata után a tétek egyre magasabbra szöktek, ami tovább fűtötte a Cove részvényárfolyamát. A Shell első ajánlata (1,56 milliárd dollár) 27% prémiumot tartalmazott, de ezt túllicitálta a PTT. A Shell második ajánlata 1,8 milliárd dollár volt. A PTT második ajánlata, ami máig a legmagasabb, 1,9 milliárd dollárra, az árháború előtti részvényárfolyam 184%-ára értékelte a céget. Érdekes módon a részvényárfolyam 10%-kal magasabbra kúszott fel, mint legmagasabb ajánlat. Ez azt jelenti, hogy a Cove részvényesei – 75 %-ban befektetési alapok – még magasabb ajánlatokban bíztak. Miután a Shell július 16-án bejelentette, hogy nem tesz újabb ajánlatot, valószínűsíthető a PTT győzelme. A bejelentés pillanatában a Cove részvényárfolyama valamivel a PTT által ajánlott szint alá esett (~3.7 dollárra), ami megegyezik az elemzők célárfolyamának konszenzusával (Bloomberg 12 hónapos előretekintő célárfolyam). A Shell és a PTT ajánlata is július 25-éig él.

cove_hun_1.png

A történet egy újabb példa arra, hogy az állami hátterű vállalatok túllicitálják a privát vállalatokat az olajért és gázért folytatott harc során. Megesik, hogy az NOC-k a valódi érték fölött fizetnek. Egy közelmúltbeli kutatás szerint (a tanulmány az NBER honlapján elérhető, egy blog rövid összefoglalója itt) a hasonló felvásárlási harcok nyertesei rosszul járnak: a felvásárlást követő 3 évben a felvásárlók részvényei a vesztesekhez képest átlagosan 50%-kal rosszabbul szerepelnek. Persze állami tulajdonú vállalat esetében még nehezebb utólag kimutatni, hogy megérte-e a felvásárlás. A tanulság mindenesetre az, hogy vagyonokat kereshetnek azok a kis vállalkozó szellemű cégek, akik sikeresen lépnek be szűz kutatási területekre.

magyar gáz portfolioblogger M&A

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr514664331
Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger