Britney Spears és Rammstein - A szerelem is (nap)olaj

Mi a közös Britney Spearsben és a Rammsteinban? És Lovasi Andrásban, a Voga-Turnovszky duóban vagy épp Goran Bregovicban? És hogy kerül mindez a Guruló hordóra? A közös: az olaj. Mindegyikük énekelt olajról vagy az abból nyert termékekről. Rövid könnyűzenei kitekintő Sziget idejére, sok jó videóval. Az egyszemélyes szakmai zsűri különdíjat is oszt.

 

Foglalkozási ártalom

Mivel olajcégnél dolgozom, foglalkozási ártalom, hogy felkapom a fejem, ha valaki azt énekli a rádióban, hogy „Gasoline will be free”. Nem is gondoltam volna korábban, hogy mennyi ilyen és hasonló dal van.

Az alábbi – messze nem teljes – gyűjtésben olyan könnyűzenei számokat szedtem össze, ahol olajról vagy olajtermékekről énekelnek. És csak azokból válogattam, ahol egyértelmű, hogy hajtóanyagról/energiaforrásról van szó. A „kend be a hátam és szeress bátran, hisz a szerelem is napolaj”, és hasonlók, ahol az olajat egymásra kenik, eleve kiestek…

A stílushoz egy toplista illene, de annak összeállítására nem vállalkozom: egyrészt, mivel hiphoptól bluesig rengeteg a különböző műfaj, másrészt ízlésrendőrség sem szeretnék lenni. Ezért (no meg némi nevelési célzattal) maradok inkább annál, hogy termékek szerint megyek végig az olajiparon, először jön a kőolaj, aztán a termékek: benzin, dízel, stb., végül a „melléktermékek”: olyasmik, amit nem teszünk ki az ablakba. A válogatás természetesen szubjektív, és sok minden nem fért bele, a stáblista után pár dalt még felsorolok, ami a főszövegből kimaradt... Remélem kommentben, vagy emailben (gurulohordo@gmail.com) az olvasók újabb gyöngyszemekkel is bővítik a gyűjteményt. A bejegyzés végén szakmai különdíjat is osztok, de nem pop-szakmait: hanem mint energia-közgazdász.

1. „Az ember szíve olajoshordó”

 Jöjjön rögtön az elején egy nemrég megjelent Kiscsillag szám: a blog nevéhez illően az Olajoshordó című. Vicces minimál-budget klipjéből kiderül, hogy fér egy egész zenekar egy olajoshordóba, és olyan szövegek is vannak benne, hogy „Ez a tárolásra alkalmas hordó/De nem olyan jó benne a tej.”

Lovasi András már a Kispál-korszakban is énekelt olajról, csúnyán mondva, a motívum végigvonul az életművén, hasonlóan amúgy sok indusztriális dologhoz: vas, sínek, vonatok vagy épp teherhajók. „Körülöttem olajfoltok mézeskalácsszív alakban”, szólt a Zsákmányállat, még az ’93-ban megjelent Ágy, asztal, tv albumon, vagy „majd ha olajos vasak és ha  égben edzett kövek” ’96-ban, az Ül című albumon.

A témák részben hasonlóak maradtak, de az évekkel a szövegek folyamatosan komorodtak, velünk öregednek. Ja, és bioetanol is szerepel Kiscsillag számban, „sok a benzin, sok a bioetanol, sok a nő”. Ez ugyan nem olajszármazék, hanem helyettesítő, de egy ilyennel már az elején beharangozott szakmai különversenybe is be lehet kerülni, nálam legalább is…  

2. „Gasoline will be free”

Benzinről szóló számokból Dunát lehetne rekeszteni. Magára valamit is adó amerikai előadónak szinte kell, hogy legyen ilyen száma. Ezért csak nagy nevek, illetve a legjobb szövegek kerülhettek ide. Határozottan csak az elsőbe fér be ezek közül Britney Spears: a szövege hát, olyan egyszerű. De nem ezért szeretjük/nem szeretjük, (a kívánt rész aláhúzandó). Hivatalos klipet nem találtam hozzá, de a rajongók rengeteg videót raktak össze: ha nem tudnám, meg nem mondanám, hogy ez nem az „igazi”. 

Sheryl Crow számának szövege viszont jó, és jó a klip is. „Gasoline will be free” mellett peak oilról is énekel, amivel szintén a szakmai különversenybe nevezhet.

De azért más nyelven is sok szám született benzinről. Itt van például a Rammstein, hogy a hörgősebb műfajok kedvelői is találjanak maguknak valót. A szám és a kimunkált látványvilágú klip üzenete nagyon röviden összefoglalva: a benzin jól ég. Kezdő német nyelvleckének csak erős idegzetűeknek ajánlom, piromániásoknak viszont kötelező darab. 

És egy Goran Bregovic féle balkáni őrületet nem lehet kihagyni: „Turbo je mašina”

 

3. „If the diesel don’t get you then the jet fuel will”

 

A benzinhez képest jóval kevesebbszer szerepel a dízel a dalokban (míg a tényleges fogyasztásban globálisan hasonló nagyságrend a gázolaj és a benzin súlya, az USA-ban kb 2:1 az arány a benzin javára). A benzin-centrikusság a dalokban jórészt ennek, az amerikai álomnak eredménye, meg persze Európán kívül személyautókba alig tankolnak gázolajat, a popdalok pedig arról szólnak, ami az embereket foglalkoztatja.

De azért van szám dízelről is. Sőt, egy csapásra letudjuk a kerozint is. Poppa Chubby száma, If the diesel don’t get you then the jet fuel will, egy blues-számba oltott road-movie.

 

Melyik termék micsoda – Olajtermék kishatározó kezdőknek

Az olajat nyers formában csak kevés dologra lehet használni, a finomítás során az olajat részeire bontják. Ezt az egyszerű finomításkor úgy teszik, hogy az olajat felmelegítik és a különböző forráspontú anyagokat szétválasztják. A legkönnyebb, legalacsonyabb forráspontú termékek gázok (LPG – Liquefied Petroleum Gas), majd további könnyű termékek (benzin, nafta), aztán a középpárlatok (kerozin, gázolaj), végül a nehéz maradékok (pl. fűtőolaj) válnak ki.

Az egyes termékek felhasználási területe eltérő. Autókban benzint, gázolajat (dízelt), LPG-t (autógáz) használnak. Nagyobb járműveknél, teherautóknál a gázolaj a leggyakrabban használt üzemanyag. A kerozint (jet fuel) repülők hajtására használják. Fűtésre/főzésre palackos gázként használnak probánbutánt (PB), ami nagyon hasonló az autógázhoz – és nem összekeverendő a földgázzal. Illetve fűtésre használnak még tüzelőolajat, ami pedig gázolaj-fajta. Ez utóbbi nem azonos a fűtőolajjal, ami jóval nehezebb, „koszosabb” maradék termék, amit ipari alkalmazásokban fűtésre, ill. hajók meghajtására használnak.

Bővebben ld. pl. a Wikipedián.

4. „Fulladjon bele a fűtőolajba”

És még fűtőolajról is szól szám! Ráadásul magyar! Én az Isten háta mögött zenekar akusztikus feldolgozásában ismertem meg a Voga-Turnovszky duó 80-as évekbeli számát: Nehéz a szívem (de könnyű a marmonkanna).

Az eredeti paródiaként készült, ma inkább mosolyogtató a 80-as évek-beli bárban forgatott klip, a feldolgozás pedig balladaként hat. 1983-ban, közvetlenül a második olajválság után arról énekeltek, hogy „Nem gyártanak olajkályhát, nálunk többé sosem”, meg, hogy „fulladjon bele az OPEC a fűtőolajba”! Ezzel ők is beneveztek a szakmai különdíjra.

5. „Melléktermékek”: amit nem teszünk ki az ablakba

Sumákság lenne nem beszélni arról, hogy az olajjal foglalkozó számok egy része erősen kritikus az iparággal. Ilyen például az Asian Dub Foundation jegyezte Oil. Üzenete ennek is egyszerű: „How did we get to this lord – We want your oil”.

Az Asian Dub Foundation nem dilemmázik sokat azon, hogy az olaj –egyelőre – mennyire fontos nekik maguknak is, a konklúzió az, hogy pokolra vele, mert az ördögtől való. Ennél árnyaltabb megnyilvánulások is akadnak, a Jethro Tull száma például, a North Sea Oil, ugyan erősen kritikus, de nem mond ilyen verdiktet: „Prices boom in Aberdeen and London Town/ Ten more years to lay the fears, erase the frown/ Before we are all nuclear --- the better way! /Oh, let us pray: we want to stay /In North Sea Oil”.

Van itt más is, amit nem teszünk ki az ablakba, például szintén a Kiscsillag egy bizonyos benzinkútnál játszódó dala, kint van a 18-as karika a szövegek miatt.    

Ez volt tehát a rövid könnyűzenei kitekintő. Ha közben bárkinek eszébe jutott másik olyan szám, ami a témába illik, írja meg kommentben, vagy emailben (gurulohordo@gmail.com), a blog facebook-oldalán még akár folytathatjuk is a témát.

Szakmai különdíj: And the winner is

A közgazdász különdíjat pedig a Voga-Turnovszky duónak adom, „egy olajár-sokk érzékletes bemutatásáért”, valamint az előrejelző vénáért, mert az OPEC pár év múlva kb. tényleg belefulladt az olajba, amikor a Szaúdiak kinyitották a csapokat, az olajár pedig 15 dollár/hordóra esett a korábbi 30 dollár feletti szintről. Mindezt egy szerelmes-dalnak is mondható számban. A díjban osztozik az Isten háta mögött, akik egy olajár-sokkal később újra elénekelték a dalt, és mert nélkülük azt valószínűleg nem is ismertem volna meg.

 

Stáblista

Nagyon köszönöm Kati, Réka, Nati és Ákos segítségét!

Csak gyűjtőknek: amik kimaradtak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr164701333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása