Guruló Hordó

Bullshit 2.0

2012.10.10. 10:36 varghaps (Vargha Péter Simon)

Bullshitben az olvasók is erősnek bizonyultak, a termelő szektorokra épülő gazdaságpolitika tükrében. A múlt héten összeszedtünk jó pár gazdasági kifejezést, amit utálunk, a „munka világától” a „kitörési pontokig” és kértük az olvasókat, küldjenek hasonlókat. Itt vannak a beérkezett bullshitek, reakciók.

Értesüljön híreinkről az elsők között, iratkozzon fel hírlevelünkre a blogon!

Az előző rész tartalmából: Az EU-s forrásokra és az extraprofitok adójára épülő zöld munkahelyteremtés folyamatának segíteni kell a munka világába való visszatérésben, kitörési pontot kell mutatnia a húzóágazatoknak, és kezelnie kell az energiaszegénység problematikáját.

Jöjjenek a bullshitek, amiket az olvasók küldtek. Példamondatokat mi adtunk a kifejezésekhez, illetve kerestünk az interneten, elsősorban az elmúlt időszak hírterméséből (volt bőven miből csemegézni). Nem szelektáltunk, magyaráztunk: mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szerinte mi bullshit és mi nem. A munka világa kifejezést többen védelmükbe vették, erre is visszatérünk.

Valami tükrében  - A válság okozta bizalomvesztés után a pénzügyi termékekben a nyugdíj-megtakarítások jelenthetik a kitörési pontot, különösen az európai megszorítások tükrében”. Index.hu (Rögtön a kitörési pontot is átismételhettük).

Valami „mentén” – pld. ezen elvek mentén… Ezt már Esterházy Péter is kiszúrta (nem ő küldte be:). „De nem hogy a Maros mentén, vagy hogy folt esett a nyuszttal bélelt mentén, ami mégis valami megbízható, ha nem is polgári, de konzervatív ügylet, hanem nemde az "ilyen-olyan értékek mentén"” – Esterházy Péter előadása, A szavak csodálatos életéből címmel, a Mindentudás egyetemén.

Forráshiány – „A forráshiány hátráltatja a gazdaság működését…Portfolio.hu

Forrásbiztonság – Az integrált forrásbiztonság és a fenntarthatóság szempontjait különösen fontos tekintetbe venni az unió soron következő költségvetésének tervezésénél.EU.kormany.hu

Ellátásbiztonság – juszt sem az energiaszektorból vett példamondattal: „A hazai piacon tapasztalható meredek gyógyszerár esésnek a legnagyobb veszélye az ellátás biztonság kérdése” Sic. Portfolio.hu

Bérfelzárkóztatás – A megoldás a bérfelzárkóztatás lenne, amire szándék ugyan van, pénz azonban nincs.” Minap.hu

bitch-bullshit-flower-hoe-how-Favim.com-301350_large.jpgForrás: weheartit.com

Termelő szektorokra épülő gazdaságpolitika – „A dokumentum megállapítja, hogy az egyes gazdasági szektorok jelentősége átrendeződött, újra középpontba kerültek a termelő szektorok, amellett folyamatosan nő az állam gazdasági szerepvállalása iránti igény a szabályozás és a beavatkozás terén.”  Az origo idézete a Növekedési Tervből.

Racionalizálás: Két jelentésére egy-egy példa: „a jövő évre tervezett hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálás lesz a közszférábanMagyar Hírlap. „Még fontosabbnak tartanám, hogy ezeket a szakpolitikai beszélgetéseket az egyes pártok politológus/ideológus/filozófus holdudvara értelmezze, formába öntse, illetve intellektualizálja/racionalizálja”. Mindennapi bűnmegelőzés

Több évtizedes lemaradás: A szakértő szerint a több évtizedes lemaradás behozására most uniós forrásokra is lehet pályázni, elsősorban a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére”. ATV.hu

Pénzügyi függetlenség: Mivel a stabilitáshoz és a pénzügyi függetlenségünk megtartásához mindig ragaszkodtunk, a megfontolt kis lépések útját választottuk”. regionaplo.hu

És akkor mindent bele: Dacolva a forráshiánnyal, a pénzügyi függetlenség megőrzéséhez a termelő szektorokra épülő gazdaságpolitika tükrében több évtizedes lemaradást kell pótolni a bérfelzárkóztatás mentén, figyelembe véve a forrás- és ellátásbiztonság racionalizálásának követelményét.   

A munka világát többen védelmükbe vették: „Mi érdekvédők” – írja olvasónk, Hanti Erzsébet – „a munka világa kifejezést akkor használjuk, amikor azt a sok területet akarjuk egy gyűjtőnév alatt kifejezni, amivel a munkavállalók és munkaadók valamint a munkahelyek, a bérek, a munkakörülmények, stb. kapcsolatban vannak.” (A teljes hozzászólást lásd előző írásunk végén).

Ugyan nem győztek meg, és használni ezután sem fogjuk, de nem vitatjuk mások jogát, hogy használják, és hogy nem a kifejezés hibája, ha valakik rosszul használják – vagy ha valakik nem értik.

Sőt, nem hiszünk abban, hogy a nyelv bizonyos használata bármilyen „romlást” jelentene. Lehet, hogy húsz év múlva már mindenki magától értetődőnek veszi a „munka világa” kifejezés használatát, de az is, hogy az eltűnik a süllyesztőben. Egyik sem baj. Érzelmi viszonyulást viszont kiválthat: mindenki azt a szót, kifejezést, stb. szereti, utálja, amit akar. A témában mindenkinek ajánljuk Nádasdy Ádám nyelvész remek előadását, szintén a Mindentudás egyetemén, arról, hogy miért változik a nyelv:

„ahogyan a szexológus vagy genetikus nem foglalkozik a nemi erkölccsel, nem tudja, mi a szép és mi a csúnya, mert a tudomány ilyen kategóriákkal nem dolgozik, úgy a nyelvész sem tudja értelmezni, miért volna a Maga nem lássa helytelenebb (vagy pláne csúnyább), mint a Maga nem látja, hiszen mindkettőt magyar anyanyelvűek szabályszerűen használják. Megítélésük puszta konvenció, ami fordítva is alakulhatott volna.”

nadasdy.jpgNádasdy Ádám előadása, a Mindentudás egyetemén: Miért változik a nyelv? Forrás: nyest.hu

Köszönjük a kommenteket, bullshiteket az alábbi olvasóknak: Csertus Mónika, Hanti Erzsébet, Horváth Péter, Ilyés István, Kara Pál, Madár István, Scharle Ágota, Szász Bence, Tardos Gergely, Tóth Kornél, Váradi Balázs

Segítségükkel nagyjából meg is telt a bullshit bingó-tábla:

bullshit_uj.pngOnline bullshit bingó (konferenciákra ajánljuk a kinyomtatható változatot is)

magyar bullshit portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr44829123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger