Guruló Hordó

Magyar költségvetési hiány: az árral szemben

2012.11.08. 12:40 varghaps (Vargha Péter Simon)

A Bizottság ugyan leállítja a pofozógépet, de miheztartás végett nem viszi ki, hanem ott hagyja a szobában.

 A nap ábrája: a költségvetési hiány alakulása régiós összehasonlításban, az Európai Bizottság tegnap kiadott előrejelzésből:

deficit_commission.png Forrás: az Európai Bizottság nov. 7.-én publikált előrejelzése

A 2014-es magyar hiány-növekedés okai a Bizottság szerint: a 2013-ról elhalasztott pedagógus-bérrendezés és a növekvő kamatkiadások.  A 2012-es (lényegében) tényszámok a legjobbak a régióban, de ez az előrejelzésekben 2 év alatt megfordul: ezt értelmezhetjük úgy, hogy a Bizottság láthatóan szkeptikus a magyar terveket illetően és nagyobb költekezést feltételez 2014-re (ami egyébként választási év).

Ez valószínűleg azt is jelenti, hogy a Bizottság ugyan leállítja a pofozógépet (a túlzott-deficit eljárást és az ahhoz kapcsolódó szankciót), ezt legalább megúsztuk, de miheztartás végett nem viszi ki, hanem ott hagyja a szobában.

Már 2013-ban is jelentős eltéréseket talált a Bizottság a magyar kormány előrejelzéséhez képest, amelyet szerintük az kompenzál, hogy a teljes, 2013-ra tervezett rendkívüli költségvetési tartalékot (a GDP 1,75%-a) elköltik a csúszások befoltozására.

2013_deficit_diffs.pngForrás: az Európai Bizottság nov. 7.-én publikált előrejelzése

Így a Bizottság által előrejelzett hiány 2,9% 2013-ban, amely tehát a bűvösnek tekintett 3% alatt marad, és nincs messze a hivatalos, 2,7%-os céltól.

A 2013-as elcsúszás okai:

  • Lassabb növekedés (0,25%-os GDP-növekedés, szemben a kormány 1%-os előrejelzésével).
  •  Az adóbeszedés hatékonyságának növelése jóval kevesebbet hoz (a GDP 0,5%-a helyett 0,1%-ot)
  • A finanszírozás terhek nem csökkennek a kormány várta mértékben, mert bizonytalan az IMF-megállapodás
  • A költségvetési megtakarítások kisebbek lehetnek a vártnál (gyógyszerkassza, a közlekedési és oktatási szektorban)
  • Az MNB 2012-es veszteségének kompenzálásával nem számol a kormány terve  

A Bizottság több kockázatot azonosít, melyek a 2013-as deficitet fel- és le is mozgathatják. Kisebb deficit irányába ható kockázat, hogy az önkormányzatok hitelfelvételét beszűkítették, illetve a gazdaság esetleges fehéredése. Nagyobb deficithez vezethet a nagyobb kamatköltség, a telekom-adót esetleg elkaszáló európai bírósági ítélet vagy a vártnál nagyobb jegybanki veszteség.

A Bizottság tehát úgy látja, hogy idén és jövőre tartható a 3% alatti hiány a tartalékok felhasználásval, de a hiány középtávú fenntarthatóságával kapcsolatban szkeptikus.

magyar pénzügyek költségvetés portfolioblogger EU

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr734896959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger