Prostitúció és egyetemi tandíj

Ez volt a két befutó szavazásunkon. Kinek hol a határ, meddig tarthatnak a piacok? - tettük fel a kérdést pár hete a blogon. Mintegy 250-en töltötték ki a kérdőívet, most bemutatjuk, hogy a válaszadók az egyes kérdésekben mennyire piacpártiak.

„Teszteld, meddig elfogadható neked a szabadpiac! Engedélyeznéd, hogy a Sandy-hurrikánhoz hasonló katasztrófák esetén a benzinkutak megemeljék az áraikat? Eladhassa bárki fél veséjét?” – kérdeztük olvasóinktól.

A konkrét kérdéseket a poszt végén lehet elolvasni (ha még kitöltenéd a tesztet, javasoljuk, hogy ott kezdd, nehogy a részletesebb eredmények befolyásoljanak). Emlékeztetőül: a kérdések arra kérdeztek rá, hogy a válaszoló mennyire bízná a piacra az elosztást az alábbi területeken:

  1. Benzin-elosztás katasztrófa esetén
  2. Munkabérek csökkentése, ha nő a munkanélküliség
  3. Prostitúció legalizálása
  4. Saját szerv (pl. vese) eladása
  5. Élelmiszer-elosztás élelmiszerhiány esetén
  6. Hitelkamatok szabad meghatározása
  7. Tandíj az oktatás egyes területein

250 körüli válasz érkezett.

A kérdőív teljesen anonim volt, értelemszerűen a válaszok nem reprezentatívak. (Tudatosan nem kérdeztünk a válaszolók korára, nemére, végzettségére sem. Olvasóink, illetve a válaszolók többsége valószínűleg a magyarországi átlagnál képzettebb, magasabb jövedelmű.)

Az alábbi ábra azt mutatja 0-tól 100-ig terjedő skálán, hogy az egyes témákban mennyire piacpártiak a válaszolók. 100 a teljesen piacpártit, 0 a piacot az adott kérdésben teljesen elvetőt jelöli, tehát az 50-es szint a „vízválasztó”.

eredmenyek1.pngA válaszok átlaga az egyes kérdéseknél (100: teljesen piacpárti)

A válaszadók inkább piacpártinak bizonyultak a prostitúció, a munkahelyek/munkabérek, a hitelkamatok és a benzinelosztás kérdésében. A szervek eladásában és az élelmiszerek elosztásában inkább piacellenesek, tehát ott kevesen engednék meg, hogy a kereslet-kínálati viszonyok alapján kialakult áron valósuljon meg az elosztás.

Olvasóink a prostitúció kérdésében bizonyultak leginkább „piacpártinak”: a 100-as skálán 73 pontot ért el a kérdés, a válaszolók több mint fele (54%)  teljesen egyetért a legalizálással (kölcsönösen egyetértő felek között), további negyede (23%) részben egyetért vele, a teljesen elvetők aránya alig 13%.

A legtöbben a szervek szabad eladását utasítják el teljesen (a válaszolók 38%-a), ennél valamivel kevesebben teljesen elutasítók a piaci élelmiszer-elosztás kérdésében (34%).  Ez nem nagyon lepett meg minket: a szervek leírt szabad adásvételét mi sem bíznánk egyértelműen a piacra, az élelmiszerre vonatkozó kérdést pedig félig-meddig kontrollkérdésnek is szántuk.  

Figyelmes olvasóinknak ugyanis feltűnhetett, hogy a benzinár-emelésre és az élelmiszerár-emelésre vonatkozó kérdés nagyon hasonlít egymásra. A hasonló kérdéssel azt teszteltük, hogy hiány esetén van-e különbség a válaszokban attól függően, hogy étel vagy benzin elosztásáról van-e szó, illetve, hogy a kettőben mennyire konzisztens a válaszadók véleménye. A válaszok alapján azt látjuk, hogy az élelmiszerek piaci alapú elosztásával kapcsolatban általában elutasítóbbak az olvasók. Ugyanakkor azok, akik inkább piacpártiak a benzin elosztásának kérdésében, azok az átlagnál piacpártibbak az élelmiszerek elosztásában is – e két kérdésre érkezett válaszok között volt a legerősebb a korreláció (avagy az asszociációs kapcsolat), tehát a válaszadók aránylag konzisztensen válaszoltak.

Még nem szóltunk a tandíjakról: itt igen nagy megosztottság figyelhető meg a válaszokban. Mint a lenti ábra mutatja, az olvasók több mint fele támogatja a felsőoktatásban a tandíjakat. Ugyanakkor a szavazók bő harmada szerint még az egyetemeken sem szabadna az oktatás díját a hallgatókkal/szüleikkel megfizettetni, azaz majdnem annyian teljesen elutasítók a tandíjjal, mint a szervek adásvételével kapcsolatban!

eredmenyek22.pngAz oktatás mely szintjén viseljék a tanulók/szüleik a költségeket? A válaszok megoszlása

Minden kérdésben piacpártinak igen kevesen mutatkoztak. 250-ből egyetlen válaszadó értett egyet minden esetben a teljes piaci elosztással, a tandíjon kívüli kérdéseknél pedig 7-en voltak teljesen piacpártiak, ez alig 3%.

A szélsőséges piac-elutasítás hasonlóan ritka volt a válaszokban. Ez nem túl meglepő egy gazdasági blogon. Azt viszont nem gondoltuk, hogy messze a prostitúció lesz a favorit…Emlékeztetőül a (teljesen anonim) kérdőív:

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr324931206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

süti beállítások módosítása