Guruló Hordó

Kivándorlás? Milyen kivándorlás?

2013.01.24. 14:47 varghaps (Vargha Péter Simon)

Breaking. Tavaly 12000 fővel többen vándoroltak be Magyarországra, mint ahányan elhagyták, januártól novemberig. Legalábbis ez következik a KSH frissen megjelent adataiból. Miközben mindenki kivándorlási hullámról beszél, és például Németországba két év alatt duplájára emelkedhetett a kimenők száma. Kérdéseink vannak, a válaszokat keressük.

A múltkori után már megint egy „a KSH jelenti” poszt (mindenkit megnyugtatunk, nem szándékunk folyton ilyen statisztikákkal fárasztani mindenkit, csak ez a mai nagyon meglepett). Igazából értetlenül állunk a számok előtt, ha bárki tudja, mi a megoldás, szóljon. Mi is folytatjuk majd a kutakodást.

A ma megjelent népmozgalmi statisztikákban szerényen elbújik az alábbi rész (kiemelés tőlem):

„a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, […] 2012 első tizenegy hónapjában 34 682 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 23 ezer fővel csökkent.”

Ugyan a bevándorlásra külön nem közölnek számot, de ha a 23 ezres népességváltozást és a 35000 fős természetes fogyást összevetjük, kiderül, hogy bevándorlás mérlege pozitív: mintegy 12000 fővel több jött be, mint ahány elhagyta az országot.  

Hogy mi? A nemzetközi vándorlás mérlege pozitív? Valamiről úgy látszik lemaradtunk. Az elmúlt időszakban rengeteget olvastunk arról, hogy kivándorlási hullám van kibontakozóban: az Index az „új kitátorgás koráról” írt nemrég, a Tárki szerint csúcson van a migrációt tervezők aránya. Egyes kimutatások szerint a magyarok létszáma alapján már London az ötödik legnagyobb magyar város.

105. WelcomeToHungary.jpgÜdvözöljük Magyarországon. Németül nagyon tudunk. Forrás: russiawithlove.blogspot.hu

Az biztos, hogy Németországba jóval többen mennek mostanában, mint az elmúlt években: 2012 első fél évében a kiköltözők száma 46%-kal nőtt, 2011-ben is már 41ezren mentek Németországba (a Destatis adatai szerint). Ráadásul a kimenők jó részének képzettsége, termelékenysége valószínűleg nagyobb, mint a magyarországi átlag. Tegyük hozzá, hogy ezek az adatok csak a kivándorlást tartalmazzák, a hazavándorlást, vagy ha valaki továbbáll Németországból, nem. Mintegy 24 ezer magyar ott is hagyta  Németországot, így a „nettó egyenleg” 2011-ben 17 ezer fő volt. Ha ez hasonló mértékben nőtt, mint a kiköltözők száma az első félévben, akkor 2012-ben 25000 fő lehet a „nettó” kivándorlás Németországba.  

A KSH nem közöl a kivándorlás egyenlegére rendszeresen részletes adatokat. Azt, hogy ki költözik ki, nehéz is megfigyelni, mert bejelentési kötelezettség nincs. A népmozgalmi adatok valószínűleg valamilyen becslésen alapszanak. Jó lenne tudni legalább azt, hogy milyen becslésen.

Sokunknak van olyan ismerőse, aki épp elköltözött Magyarországról – lehet egy pszichológiai torzítás is abban, hogy ezeket a sztorikat reprezentatívabbnak vesszük, mint amilyenek. És lehet, hogy (hasonlóan az inflációhoz, ahol a növekedések jobban megmaradnak a fejekben) itt is a kimenőket jobban megjegyezzük, mint ha valaki épp hazajön. Elvégre Európa többi részén sem dúl a konjunktúra…

De azért összességében mégsem világos, hogy kik vándoroltak be annyian. Elözönlötték Magyarországot a kínai milliomosok, az állampolgárság reményében? Új, korábban ismeretlen bennszülött kolóniákat találtak valahol? Valamelyik párt importált olcsón szavazókat valahonnan? Akárki is jött, „Willkommen in Ungarni”…

  

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebook-on, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

élet magyar demográfia portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr335041092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger