Venezuela esete az állami közműszektorral

Érdemes megnézni, mit hozott a dél-amerikai országban az államosított energia- és közműszektor. Avagy egy áramszünet képei…

A szeptember eleji áramszünetek Venezuela 2/3-át érintették

Leálltak a közlekedési lámpák, ami közlekedési káoszt is okozott. Áramszünet volt az energetikai minisztériumban is.

venezuela1.jpg

A venezuelaiak az évek során már hozzászoktak az áramszünetekhez. Sokan generátorokkal pótolják az áramot áramszünet idején. (Venezuela nagy olajtermelő, hatalmas készletekkel rendelkezik, a kitermelés állami monopólium. Más nagy olaj-termelő OPEC tagországokhoz hasonlóan a benzin az árszabályozások miatt olcsó.) 

venezuela2.jpgNincs fény (áram) - mondja a felirat

A venezuelai elnök Nicolas Maduro az ellenzék szabotázs-akciójának tulajdonította az áramszünetet. Ennél jóval valószínűbb, hogy az elmaradt beruházások miatt elhanyagolt nagyfeszültségű hálózat meghibásodása felelős az áramszünetekért.

venezuela3.jpgAz emberek már hozzászoktak

A villamosenergia-szektor túlnyomó többségét (sok más szektorhoz hasonlóan) még az előző elnök, az 1999-től 2013-as haláláig regnáló Hugo Chavez államosította. (2007-ben például 740 millió dollárért vette meg a legnagyobb áramtermelő céget az amerikai AES-től). (A fenti képek forrása: bbc.co.uk)

Drágább a víz, mint a benzin

Az árszabályozás, és a vízművek költségvetésének megregulázása miatt (no meg azért, mert a vízforrást egy kultusz miatt tetemekkel szennyezik) Caracasban a vízszolgáltatásban is fennakadások vannak.

venezuela4.jpgAz állami vízmű 1949 óta üzemel, a technológia is akkori

A szennyezett és sokszor korlátozott csapvíz-ellátás miatt a tiszta víz 5-gallonos kannájáért a lakosok közel 5 dollárt fizetnek, kétszer annyit, mint a támogatott benzinért.

Az állami monopóliumban lévő vízművek költségvetése meredeken zuhant a Chavez-éra alatt. 2010-ben felére csökkentették a helyi vízművek költségvetését, de az már amúgy is csak töredéke volt a Chavez hatalomra kerülése előtti szintnek. Nem csoda, hogy 60 évvel ezelőtti technológiával dolgoznak. Múlt hónapban egy nagy csőtörés miatt a főváros 60%-a két napra víz nélkül maradt.

venezuela5.jpgEgy kultusz is hozzájárul az ivóvíz-szennyezéshez.

(A fenti képek forrása: bloomberg.com)

Hiánycikk a WC-papír

venezuela6.jpg

Az árszabályozások miatt WC-papírból is hiányok léptek fel.

venezuela7.jpgOkostelefonok viszont vannak: sokan használják azt az alkalmazást, ami segít a tájékozódásban, hol kapható éppen WC-papír.

(A fenti képek forrása: cbc.ca, theguardian.com)

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr225521981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

süti beállítások módosítása