Vad ötletek jegyzéke, 2014

Az ufók idén se jöttek el érted... De majd jövőre. A főbb szerepekben: a pápa, Dennis Rodman, Kim Dzsong Un, a milliárdos Tesla-guru és egy magányos japán terrorista. 8 vad jóslat 2014-re a Guruló hordótól. És mérlegen a tavalyiak.

 Szőke Diána, Vargha Péter Simon és Zsoldos István írása. 

Az év vége az előrejelzések szezonja, amelyek gyakran spekulatívak és nem teljesen komolyak. A következőkben néhány „fekete hattyú” jellegű spekulációt mutatunk be 2013-ra (és egy kicsit távolabbra). Nem nagy az esély, hogy épp ezek következzenek be, de ha valamelyik mégis bekövetkezne, annak nagyon nagy jelentősége lenne – és sokszor elfelejtjük, hogy ha kis eséllyel is, de hasonló dolgok elvileg lehetségesek.

Írtuk mindezt majdnem napra pontosan egy éve. A tradíciónak megfelelően álljon itt megint pár vad ötlet jövőre. A poszt végén összeszedtük azt is, mi jött be a tavalyiakból. Ha nem is szó szerint, de két, ott leírt eseményhez is jóval közelebb került a világ...

És persze szavazni is lehet. Szerinted melyik a legvalószínűbb a 8 vad jóslatból? Töltsd ki a lenti kérdőívet!

1339CNS-PopeFemalePrezWEB2.jpg A pápa eltörli a cölibátust, és a nők is lehetnek papok. A pápa twitter-üzenetben teszi közzé: “Jézusnak valószínűleg volt felesége. Akkor nekünk miért ne lehetne?” A katolikus egyház kettészakad, de a templomlátogatók és a papnak állók száma ugrásszerűen megnő.
Obama_clean_energy.jpg Lángba borul a Közel-Kelet. A szíriai polgárháború átterjed először Libanonra, majd Irakban is kiéleződnek a felekezeti ellentétek, ezért erősen visszaesik a Közel-Kelet olajtermelése. Az olajkínálati feszültségek enyhítésére Irán növeli kitermelését, cserébe tovább enyhülnek ellene a szankciók. Az olajárak így is 170 dollár/hordó szintre ugranak. Obama elnök nagyszabású tervet jelent be, hogy az autókat földgázra állítsák.
fukushima.jpg Nukleáris sokk. Franciaország leállítja atomerőműveit, miután egy súlyos balesetben majdnem elszabadul a láncreakció. Az európai áramárak drasztikusan megugranak. Több nemzeti szabályozó lezárja árampiacát, hirtelen mindenki gázerőműveket kezd építeni. A Gazprom szerint az olajindexált gázár túl alacsony lenne Európának.
76607_NpAdvSinglePhoto.jpg A két Korea újraegyesül. Dennis Rodmanről kiderül, hogy beépített CIA-ügynök, miután megpróbálja meggyilkolni – és cselekvőképtelenné teszi – Kim Dzsong Un észak-koreai elnököt. Egy reformpárti tábornok kerül ki győztesen az utódlási belharcokból, aki szabadon engedi a politikai foglyokat, és megnyitja a dél-koreai határt. Kaotikus körülmények között 5 millió északi próbál átkelni a határon. A változások gyors újraegyesüléshez vezetnek. Megugrik a bűnözés, és összeomlik a dél-koreai fizetőeszköz, a von.
musk.jpg A villanyhálózat alkonya. A milliárdos vállalkozó Elon Musk bejelenti, hogy új cége, a TeslaCell, háztartásoknak fog szuperolcsó napelemeket és akkumulátorokat eladni. Azt jósolja, hogy ez „az elektromos hálózatot jórészt feleslegessé teszi” 2020-ra.
China-Boycott2.jpg Megszakadó kapcsolatok. Egy magányos japán terrorista behatol a kínai Légvédelmi Identifikációs Zónába, ahol a kínai hadsereg azonnal le is lövi. Ez világméretű kiberháborúhoz vezet. A tokiói áramszünet hetekig tart, és az internet is leáll világszerte. A világ nagy része bojkottálja a kínai termékeket, és mindezek globális recesszióhoz vezetnek.
france60.jpg Ki akar örökké élni? Felfedezik a rák általános gyógyszerét, amelynek az a nem várt mellékhatása, hogy az egészséges emberi élettartamot több száz évre növeli. Francia állami alkalmazottak preventív sztrájkot kezdenek, hogy ne emeljék a nyugdíjkorhatárt 60 év fölé. Több nagy amerikai cég pert indít, hogy nyugdíj-megállapodásait átírhassa.
Offshore_Platform333-thumb-610x335-72955.jpg Adriai szénhidrogén-bonanza. Az INA hatalmas nem-konvencionális olaj- és gázmező találata után a horvát kormány visszaveszi a kitermelési engedélyeket, és egy INA-val versenyző céget alapít ANI néven. A bevételekből a kormány vissza akarja vásárolni a MOL INA-ban való részesedését is, de az ártárgyalások megfeneklenek. Horvátország bejelenti, hogy egy nagyléptékű olajfinomító-építési programot indít, „mint a Szaudiak”,  hogy „az összes jövőbeni olajkitermelését képes legyen finomítani, sőt még talán annál is többet”. Az ANI megpróbálja megvenni a magyar kormány részesedését a MOL-ban.

   

Oroszország helyett Ukrajna, Kaszparov helyett Klicsko. Amúgy minden stimmel;)

Bélszín reggelire, Kaszparov mint orosz miniszterelnök és Perzsa tavasz is szerepelt egy évvel ezelőtti fekete hattyú-jóslatainkban. Persze messze nem minden jött be, de azóta több, akkor még elég vadnak gondolt szcenárióról írtunk már komoly valószínűségű eseményként is itt a Guruló hordón.

“Perzsa tavasz”: Az iráni „szekuláris vezetés diplomáciai nyitásba kezd, a szankciókat eltörlik és az olajtermelés gyorsan eléri az embargó előtti szintet”- írtuk a jóslatokban, és az olvasóink is ezt tartották a legvalószínűbbnek közülük.

Azóta az iráni helyzet tényleg sokat változott. Többször is írtunk az enyhülésről (Irán: A Nagy Játszma vége?), és annak lehetséges gazdasági hatásairól (Irán, az ígéret földje?)

“Az OPEC felbomlik a nem-konvencionális termelés terjedése miatt” – szerepelt a fekete hattyúk között. Azóta ez egyáltalán nem kis valószínűségű esemény, mint áprilisban írtuk, tényleg Bukhat az olaj központi bankja…, ami az olajárakra is hatna (Olajárak: a fordulat éve)

És amiben „kicsit mellélőttünk”: egyelőre nem Oroszország, hanem Ukrajna forrong. így nem is Kaszparov, hanem Klicsko állhat a mozgalom élére…

Ja, és nem talált hatalmas mennyiségű nemkonvencionális olajat Magyarország a nyóckerben. De cserébe rengeteg gázt találtak a gáztárolókban;)

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A 8 fenti kép forrása sorrendben: thecompassnews.org; 3.bp.blogspot.com; bbc.co.uk; balljunkie.com; telegraph.co.uk; http://globalnation.inquirer.net/files/2012/06/China-Boycott.jpg; http://media.economist.com/images/na/2010w25/201025NAP366.jpg energydigital.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr635697689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

süti beállítások módosítása