Őrületbe kerget a sok animált kép a neten? Itt a megoldás!

2013 az animgifek éve volt a neten. Megmutatjuk, hogy tudod a böngésződben pár gombnyomással leállítani az animgifeket. Így ezek nem terelik el másodpercenként a figyelmet az olvasásról, az érdekesebb tartalomról.

Villódzó képek, pár kockás végtelenített videók. Már pár kattintással elkészíthetők. Ez, meg a tumblr, és talán részben a 444.hu közvetítése hozta mostanában (újra) divatba itthon is az animgifeket. De mindenhol ott virítanak, legutóbb már a portfolio.hu címlapján is találkoztam velük.

Mi az animgif? Például EZ:

output_pmAQr1.gif

BUÉK... 2013 az animgif éve volt a neten. Szerintünk. Kép: 444.hu/gifsoup.

Nincs is az egésszel baj, ha módjával használják, és nem tereli el másodpercenként a figyelmet az olvasásról.

De ha téged is zavar, hogy a fenti kép elterelte a figyelmedet, itt a segítség! Összeszedtük, hogyan állíthatod le az animgifeket pár másodperc alatt a Firefox, Explorer, Chrome böngésződben (és a Safari-ban, bár ez utóbbit nem teszteltük). Merthogy van megoldás, még ha sajnos nem is mindig tökéletes.

Internet Explorer: egyszerűen nyomj egy Escape-et

Egyre kevésbé népszerű a böngésző. Pedig az animgifeket még mindig ebben a legegyszerűbb leállítani: elég egy Esc-et nyomni a már betöltött oldalon, és leállnak az animgifek.

Ha az animációkat alapértelmezésben ki akarod kapcsolni, azt is megteheted: a beállítások (Eszközök/Internetbeállítások) között a Speciális fülön görgőzz le a Multimédia-beállításokig, és vedd ki a pipát az Animációk lejátszása a weboldalakon pont mellől. Lásd még a Wikihow-n:

Firefox: a SuperStop segít

A Firefoxban a SuperStop nevű bővítményt érdemes telepíteni egy kattintással, ami a régi verziók Escape-gombja helyett Shift-Escape kombinációval állítja le az animgifek többségét. Azért csak többségét, mert tapasztalatom szerint pl. az Index-en nem minden animált gifet lő le. De ezt leszámítva stabil, megbízható, régóta használom.

Ha ez a megoldás nem elég, akkor be lehet állítani, hogy az animált képek csak egyszer, vagy egyáltalán ne fussanak le. Ehhez gépeld be a böngésző címsorába azt, hogy about:config, (ekkor valószínűleg le kell okézni egy biztonsági üzenetet arról, hogy tudod, mit csinálsz). Majd a keresés/filter ablakba kezdd el beírni, hogy image.animation. A megjelenő image.animation_mode sorra kétszer kattintva állíthatod át a „normal” helyett a „once” értéket, hogy egyszer játssza le, vagy a „none” értéket, hogy egyszer se. (Ezután is meg lehet nézni az animgif-eket, ha jobb egérrel a kép tulajdonságaira kattintasz. Illetve természetesen, ha visszaállítod az eredeti „normal” értéket.) 

Chrome: Stop animations!

Itt is több bővítmény közül lehet választani, nekem a Stop animations jött be leginkább. A linkről ez is egy gombnyomással hozzáadható a böngészőhöz. Telepítése után az Escape gomb megnyomásával leállíthatók, illetve újra is indíthatók az animgifek. Ez sem tökéletes megoldás: leállítás után, ha elgörgeted az oldalt, egy másodpercre újra villódzni kezdenek a gif-ek, de utána újra leállnak...

Safari: várjuk a tapasztalatokat...

Minthogy ezt nem teszteltük, ezért csak saját felelősségre ajánljuk a Deanimatort, amiről pl. ebben a fórumban írnak.

Várjuk az ezzel, vagy bármelyik másik megoldással kapcsolatos kommenteket itt, és a Facebook-oldalunkon

Van animgif, amit nem érdemes kikapcsolni

Az animgif egyébként szerintem jó példa arra, hogy hogyan lesz egy egykoron méltán gyűlölt dolog előbb önmaga karikatúrája, majd - némi technológiai fejlődéssel - a vizuális művészet/kultúra vállalt része.” – írt a Webisztán még 2011-ben Az animgif diadaláról.

Merthogy művészi fokon is lehet csinálni, mint mondjuk (a nemrég az Index-hez leigazolt) Szarvas, vagy másik kedvencem, részeg bróker...

A nemzetközi mezőnyt lásd pl. a Wired válogatásában, mely velősen állapítja meg: [Animated GIFs] "perfectly capture the spirit of the slightly zany, attention-deficient internet epoch we’re currently living in...", vagy a New York Times cikkét, amiben az animgifekből válogatott kiállításról is szó esik.

És, hogy a Guruló hordó sztenderdebb, energia-témáihoz is kapcsolódjunk, álljon itt végül az egyik kedvenc, tudományos animgifünk: Klímaváltozásról szkeptikusoknak… – hogyan látják a szkeptikusok a földfelszín átlaghőmérsékletének változását, és mit mutat ezzel szemben a hosszú távú trend.

Forrás: skepticalscience.com

Kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr355716126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása