Guruló Hordó

Nem csak az áram árába, bankpánikba is belebukhat egy kormány?

2014.08.07. 11:40 varghaps (Vargha Péter Simon)

Bulgáriában egy év után megbukott a kormány, hiába csökkentették az áram árát több lépésben. Volt itt minden: bankpánik és csalások, kinevezések miatt háborgó tömegek, EU-balhék. Hírmagyarázó poszt.

Bulgaria-anti-corruption-protests-550x308.jpg

Tömegtüntetések. Kép: www.againstcorruption.eu

Másfél éve írtunk, még az előző kormány bukásakor, arról, hogy legalábbis látszólag a magas áramárakba bukott bele a bolgár kormány (Belebukni a záram árába?). Igazából persze nem abba, vagy messze nem csak abba, de ezt a mémet azóta is többször hallottuk, állítólag magyar politikusok is emlegették. Ezt írtuk akkor:

„Bulgáriában sem az áramár volt a bajok fő forrása: hatalmas korrupció, politikai tehetetlenség, széles leszakadó rétegek. A munkanélküliség több mint duplája a válság előttinek. Ha nem növekedett volna az áram ára, valószínűleg valami más miatt pattant volna el a húr.”

Most épp ez történt. A lakossági áramárak azóta csökkentek (lásd az ábrát, illetve még a későbbi részt az ügy energia-vonatkozásairól). Az Oresarszki-vezette szocialista kormány pedig egy év után lemondott (noha korábban túlélt öt bizalmatlansági szavazást a parlamentben).

bulg_aramar1.png

Adatok forrása: Eurostat (2013 2. félévig vannak csak adatok), Energo-pro, saját számítások

Bulgária bajai nagyjából ugyanazok, mint amit fent felsoroltunk. Ezek az események vezettek a lemondáshoz:

  • Talán a legutolsó nagy balhé akkor tört ki, amikor több nagy bolgár bankot is megrohantak a betétesek. Ezek hátterében igen komoly csalások is voltak.
  • De már egy éve nagy tüntetések zajlanak a kormány ellen
  • A legnagyobb felháborodást és tüntetéseket az váltotta ki, amikor a kormány egy fiatal, igen jó kapcsolatokkal rendelkező médiamogult nevezett ki a Nemzetbiztonsági Hivatal élére
  • A kormánypártok nagyon rosszul szerepeltek a májusi Európai parlamenti választáson
  • Az EU-val összerúgták a port, egyrészt a Déli Áramlat orosz gázvezeték építése miatt, amit a Bizottság nem támogat (lásd még lent). Másrészt, surprise surprise, befagyasztottak EU-pénzeket a rossz adminisztráció miatt.

[Update]: A magyar alkotmányos rendszertől való eltérésről és a pártok politikai térképéről lásd még maxval jó kis összefoglaló blogposztját a bircahang blogon (amit kommentként is belinkelt erre a posztra). Itt van belőle pár idézet:

"Ismét rendkívüli parlamenti választás lesz Bulgáriában. Idén októberben. Ez nem szokatlan. Míg Magyarországon még sosem volt rendkívüli választás és minden parlament mindig kitöltötte teljes mandátumát, Bulgáriában eddig csak 3-szor volt kitöltve a teljes 4-éves mandátum"

"A fő különbség, hogy míg Bulgáriában az elvesztett bizalmi szavazás azonnal a kormányfő bukását jelenti, addig Magyarországon ez kizárólag konstruktív bizalmatlansági szavazással lehetséges."

"Persze a bolgár politikai térkép nagyon más, mint a magyar. Több párt van, s nagyobb a pártok mobilitása, gyakoribbak a változások."

Maxval egész posztját érdemes elolvasni itt: bircahang.blog.hu

Kénytelenek voltak visszaemelni az áramárat

Mint arról többen itthon is beszámoltak, (és a fenti ábrán is látszik) idén júliusban a korábbi csökkentések után már 2%-kal növekedett a lakossági áramár Bulgáriában. Ennek oka, hogy az állami áramszolgáltató horribilis (460 milliárd forintnyi) veszteséget halmozott fel.

Atomerőmű: oroszok helyett japánokkal építtetnék

Bulgária korábban az oroszokkal építetett volna új atomerőművet, de 2010-ben (az építés megkezdése előtt) meggondolta magát, mert nem látta biztosítottnak a projekt megtérülését. Ezután az egyik részt vevő orosz cég 1 milliárdos kártérítést követelt, a választottbírósági ügy azóta is folyik.

Úgy tűnik, a most megbukott és az átmeneti kormány is inkább a japán tulajdonú Westinghouse atomprojektjét támogatja, részben az oroszoktól való függetlenedés szándékával. Már a kormány lemondása után jött a hír a megállapodásról a Westinghouse-zal.

A Déli Áramlat körüli balhék

A Déli Áramlat gázvezetéket a bolgárok nagyon szerették volna megépíteni, de az Európai Bizottság nagyon nem szerette volna, ha úgy épül meg, hogy azon csak az oroszok szállíthatnak Európába gázt. (Erről is írtunk korábban: Déli Áramlat: a cső fordítva sül el?). És az orosz-ukrán krízis miatt az EU be is keményített.

A nagy nemzetközi nyomás miatt Bulgária nemrég felfüggesztette a Déli Áramlat építését (ezt az új átmeneti kormány is meghosszabbította).

A szálak viccesen összeérnek: a Déli Áramlat bolgár részének építésével a milliárdos Gennagyij Tyimcsenko (a Gunvor volt tulajdonosa) cégét bízták meg. Ő az egyike volt azoknak, akik a nyugatiak szankcióval sújtottak. Most (azon kívül, hogy a szankciók miatt magánrepülőgépét sem tudja már használni) még a Déli Áramlat felfüggesztésén is hőböröghet, John McCain-t vádolja a kiesett munkáért.

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Pár érdekes írás még a témában

A Beyond Brics a lemondásról (regisztáció kell az olvasásához)

A bankpánikról és a csalásokról írt Frances Coppola, ez egy linkajánlónkban is szerepelt pár hete

A Déli áramlat saga-ról írt a Beyond Brics (reg. köt.)

A magyar alkotmányos rendszertől való eltérésről és a pártok politikai térképéről írt maxval a bircahang blogon

politika áram portfolioblogger EU Bulgária Oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr366581005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger