Nagy a megosztottság nálunk az orosz szankciók megítélésében

Miért épp abban ne lenne? Sőt, meglepetésünkre a szavazás közben jelentősen változtak is az eredmények. Több mint 500-an válaszoltak a kérdőívünkre, felük szerint további szankciók kellenek, de más gazdasági lépést ennél jóval többen támogatnának.

145396_600.jpg

Épp ma lépnek életbe az EU új szankciói Oroszország ellen az Ukrajnával szemben folytatott katonai akciója miatt. (Bár, ha a tűzszünet tartósnak bizonyul, feloldhatják őket). Mi még szeptember elején kérdeztük meg olvasóinkat, hogy mit gondolnak a retorziókról.

Két kérdést tettünk fel a szankciókról:

1) kellenek-e az olvasók szerint a szeptember elejéig elfogadott, illetve újabb szankciók Oroszországgal szemben.

2) melyik konkrét ötletet támogatnák az olvasók (szigorított szankciók, gázfüggőség csökkentése, olajár letörése, stb.)

Ezek lettek az eredmények

Mindig elmondjuk, hogy a kérdőívre beérkezett válaszaink (sajnos) nem reprezentatívak, de ennek most még külön szerepe lesz…

szankciok1.png

A válaszolók 49%-a szerint további szankciók kellenek, viszont 41% szerint nem kellenek szankciók – többnyire azért, mert azok nem jogosak vagy célravezetők. Tehát itt elég nagy a megosztottság.

Azt gondoltuk volna, hogy az, aki az első kérdésre nemmel válaszol (nem kellenek szankciók), az a második listából nem fog konkrét intézkedéseket támogatni. Ez azonban nem így volt, szavazóink egy része láthatóan nem értelmezte „szankciónak” például a gázfüggőség csökkentését vagy az olajár letörését – utólag átgondolva valószínűleg mi is másképp tettük volna fel az első kérdést. Összességében a további szankciókra nemmel szavazóknak is közel 30%-a támogatott valamit a második kérdés konkrét intézkedéseiből.

A másik kérdésre adott válaszok megoszlása (többet is lehetett választani, az erre a kérdésre bármit válaszolók %-át mutatjuk)

szankcio2.png

A gázfüggőség csökkentése lett a legnépszerűbb, közel 50%-kal. Az erre a kérdésre bármilyen választ adók 70%-a azért valamilyen gazdasági lépést támogatna (további szankciókat, a gázfüggőség csökkentését vagy az olajárak letörését). Sokan a további szankciókat nem támogatók közül (közel harmaduk) is valamilyen más gazdasági lépést azért tennének.

Mint várható volt, a katonai fellépés jóval kisebb támogatást élvez.

A kérdésekre jött egy csomó „különvélemény is”, ezekből a poszt végén válogattunk pár jellemzőt (Lee Harvey Oswaldovicstól a zártosztályig /mármint azt nekünk ajánlották/).

Ilyen drasztikusan változtak szavazás közben az eredmények

(avagy variációk nem-reprezentativitásra)

Korábban feltettünk egy részeredményt a Facebook-oldalunkra, ahol még az emberek kétharmada több szankciót akart. Ezért mikor a végeredményt (az 50% alatti támogatottságot) megláttuk, eléggé meglepődtünk.

Íme, így változott a több gazdasági szankció támogatottsága (az első kérdésre adott válasz) menet közben:

szankciok3.png

A kérdőív így is hosszú volt, ezért most nem akartunk rákérdezni a szavazók végzettségére, és egyéb adataira. Gazdasági blog lévén általában a blog olvasói képzettebbek, és valószínűleg magasabb jövedelműek, mint a magyar átlag.

Sajnos azt sem tudjuk, az egyes szavazók honnan jöttek a blogra. Pedig érdekes lenne, mert a fenti ábra arra utal, hogy ez azért számíthatott a szavazásban: valószínűleg először a törzsközönségünk szavazott, aztán az Index-ről a blogra érkezők, később pedig a poszt kikerült a napi.hu-ra és a jobboldali Mandinerre is (ott még ma is kint volt).

Nagyjából ekkor változott meg a szavazatokból a szankciókat támogatók aránya, (a Mandiner időgépével negyed órára pontosan belőhető, mikor került ki oda a poszt, sajnos ezt a többi oldalra nem tudjuk megmondani a statisztikákból). Azt tudjuk, hogy magára a posztra legtöbben a napi.hu-ról (40%), és a Mandinerről (20%) jöttek, de az utóbbi 6 napban már a szavazók 75%-a a Mandinerről jött. Ebben az időszakban a több szankciót támogatók aránya kb. 30%-ra esett.

Úgy tűnik, a törzsközönségünk jóval inkább szankciópárti, a Mandiner olvasói pedig jóval inkább elvetik a szankciókat, mint az átlagos szavazó.

Mindenesetre egy dolog biztos (ha valaki egy barlangban élt volna az elmúlt években, és nem vette volna észre): megosztottság, az van.

A karikatúra forrása: cagle.com 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

Különvélemények Oswaldovicstól a zártosztályig (mármint azt nekünk ajánlották)

Pro

Részleges olaj embargó. A szaúdi 2mbpd extra termeléssel kevesebb olajat vesz Európa az oroszoktól. A törökök meg megtiltják az orosz olajtartályhajók áthaladását.

Le kell választani valahogy Kínát az oroszokról. Ez nem egyszerű, de hosszú távon valószínűleg az egyetlen módja, hogy megroppantsák az orosz gazdaságot

„Oswaldovics” [a la JFK]- Putyint likvidálni azaz kilőni

Kontra

Kitüntetném! A SAJÁT NÉPÉT VÉDI ! Bár a mi politikusaink is így gondolkodnának!. Példàt vennék rola!!

Támogassuk Oroszországot.

kivonulni ukrajnából & nem hergelni tovább az oroszokat.. Ne szállítsunk több Amerikai véres demokráciát oda ahová nem kell!

Ukrajna egy bukott ország. Népszavazással, békésen el lehetne dönteni, hogy ki hova tartozzon. Ez a megoldás világszerte sok konfliktustól kímélne meg mindenkit.

Szerintem, nincs ertelme az orosz irredenta alacsony moralt szankcionalni, mert nem fog mukodni. Oroszorszagnak kell politikailag felnonie. Egy 8 eves gyereket nem lehet azert verni, mert nem ugy viselkedik, mint egy 21 eves. Masfelol, emlekezzunk a tortenelemi peldakra; Sztalingradot sem tudtak kieheztetni anno...

Rekontra (minket sem kíméltek)

A kérdéseitek feltevési is provokáció! Háborút akartok?

Ki találta ki ezt a háborús uszító kérdéssort? Csak nem a CIA áll mögötte?

Benneteket zárt osztályon elhelyezni

Egyéb

Kitüntetném Nobel Békedíjjal.Utána nem mer majd terjeszkedni.

Alternatív energiaforrások nagyobb támogatása, a hosszútávú függőség csökkentése érdekében

Nemzetközi civil összefogás: szervezett akció keretén belül béketüntetés a frontvonalon (eleven fal a harcoló felek között) addig, amíg az orosz haderő vissza nem vonul; menedékjog felajánlása a dezertáló orosz katonáknak, háborús bűnökért való felelősségre vonás nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr336692029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

süti beállítások módosítása