Gázválság elhalasztva: Aláírták a megállapodást Ukrajna téli gázellátásáról

Úgy tűnik, ezen a télen nem áll le az orosz gázimport Magyarországra. És Ukrajnában sem fognak fázni. Folyt. köv. jövőre.

Pogonyi Csaba és Vargha Péter Simon írása.

big.jpg

Putyin aláírta. Forrás: Kyiv Post

Tegnap Brüsszelben Oroszország, Ukrajna és az EU aláírták azt a szerződést, amely biztosítja Ukrajna téli gázellátását. Maratoni tárgyalás volt. Barroso és az energiabiztos Oettinger úgy adja át a stafétát az új Bizottságnak, hogy ezt az ügyet – látszólag legalábbis – megoldották.

Ukrajna vállalta, hogy év végéig kifizeti 3,1 milliárd dolláros korábbi tartozását, és még 1,5 milliárdot 4 milliárd m3 gázért. Az ár nem olyan rossz, idén 378, jövőre 365 dollárt kell majd fizetniük ezer m3-enként, legalábbis jó 100 dollár/ezer köbméterrel olcsóbban, mint amennyivel az oroszok kezdték az alkut. A gáz német tőzsdei ára azért így is jó 10%-kal alacsonyabb, mint a most kialkudott. De persze Ukrajna kiszolgáltatott Oroszországnak, ezért itt „piaci” ár nincs, ez még jó ideig a két fél alkuja marad.

Ez a 4 milliárd m3 kevésnek tűnik a nagyjából 25 milliárdos ukrán importigényhez képest, de nem tudjuk, hogy az instabil helyzet miatt hány nagyfogyasztó gyár nem működik, illetve hogy a spórolási programok mennyire csökkentik a felhasználást. Ettől függetlenül továbbra is szükségük lehet a baráti EU-s országok gázimportjára (például a miénkre, ráadásul mi jól állunk tárolókapacitással is).

Ukrajnának magának nem lenne pénze gázra: a meccs a végén épp arról folyt, milyen garanciákat adjon az EU, hogy az oroszok mindenképp megkapják a pénzüket. Tehát az, amiről már korábban írt itt a Gurulón Deák András, bekövetkezett: az EU és az IMF valójában az ukrán államon és Gazpromon keresztül Putyin kasszájába fizet, nem is keveset.

Persze az EU már mindenképpen benne volt a buliban, csak az volt a kérdés, hogy az orosz-ukrán megállapodással gyakorlatilag ő (és az IMF) fizeti ki Ukrajna és a keleti tagállamok téli gázbiztonságát, vagy, ha nincs megállapodás , előbb-utóbb Ukrajna rángatja be az EU-t, úgy, hogy megcsapolja az EU-ba irányuló orosz gázexportot.

De ne gondoljuk, hogy nem lesz miért izgulni a télen, és a későbbiekben. A szerződéseket, ígéreteket be is kell tartani, és az orosz-ukrán konfliktus is azt mutatta, hogy semmit sem vehetünk készpénznek. A megállapodás csak márciusig szól. Kérdés, hogy utána mi lesz. Valószínűleg hasonló alkudozás. (Bár az oroszoknak mindig az az érdeke, hogy minél inkább télen kössék az alkukat, a hideg nagy úr…)

Az, hogy Ukrajnának újra alkudoznia kelljen majd, a látszat ellenére talán az EU-nak is érdeke, mert ezzel az ostorral ütheti Ukrajnát a nagy és fájdalmas reformok felé. (Vesd össze: Magyarország, a túlzott deficit-eljárás és az EU-pénzcsapok esetét…)

A mostani szerződés ugyanis azért is fontos, mert most derülhet ki, Ukrajna mennyire gondolja komolyan, hogy változtat gazdasági és politikai téren. A vasárnapi választásokon egyértelműen többségbe kerültek a nyugatbarát pártok, Poroshenko megerősítette hatalmát, tehát már nincs kire fogni a reformok késlekedését. Ukrajna gyakorlatilag csődben van, el kell kezdenie emelnie a gáz lakossági és ipari árát, végrehajtania óriási struktúrális reformokat és persze konszolidálnia kell (kéne) a helyzetet keleten, bár ez utóbbihoz azért az oroszoknak is lesz egy-két szavuk…

Európa pedig valószínűleg a megállapodás ellenére már nem fordul vissza: folytatni fogja a korábban már megkezdett és az utóbbi időben hangsúlyosabbá vált függetlenedését az orosz gáztól.

Szavazz a Guruló hordóra a Goldenblog blogverseny Business kategóriájában!

kontentkiraly.png

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr16851063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

süti beállítások módosítása