A sorsod Borsod: várható élettartam a magyar megyékben

Öt sokkoló ábra arról, milyen korán halnak az emberek Magyarország egyes részein.

Az életminőséget sokféleképpen is lehet mérni, ezek közül az egyik legjobb a születéskor várható élettartam. Benne van ugyanis minden, ami meghatározza az életminőséget: jövedelmi helyzet, egészséges táplálkozás, stressz, egészségügyi rendszer, stb.

A várható élettartamot elsősorban a jövedelmi helyzet határozza meg, de nem csak az (erről is írt Zsopi már többször a blogon Magyar várható élettartam Európához képest: alulról szagoljuk és A hosszú élet titka). Magyarország GDP-t tekintve a 23. helyen áll az EU-ban, a nők várható élettartamát nézve azonban már csak a 25. helyen van (csak Lettországot, Romániát és Bulgáriát előzzük meg).

Az átlagok azonban elfedik az országon belüli óriási különbségeket. A nők és a férfiak születéskor várható élettartamáról közöl adatokat a KSH. Ezekből az adatokból csináltunk térképet 2014-re, hogy láthatóvá váljon, mekkora különbségek vannak Magyarországon belül. Azért, hogy szemléletesebbek legyenek a különbségek, minden megye átlagéletkorához párosítottuk azt az európai országot (beleértve Azerbajdzsánt), amelyiknek az országos átlaga a legközelebb esett.

Nyugat Európát ne keressétek: Szlovákiától Azerbajdzsánig, Montenegrótól Grúziáig hal a magyar

A nők várható élettartama Budapesten a legmagasabb, 80 év. Ez Szlovákia országos átlagának felel meg. Ehhez képest Békésben és Borsodban átlagosan a nők 2.5 évvel korábban halnak meg. Ez a 77.6 év már Azerbajdzsán szintje. Csongrád vagy éppen Hajdú-Bihar jó szereplése valószínűleg annak köszönhető, hogy a nagyobb városokban magasabb az átlagéletkor, ez pedig felhúzza a megyei átlagot is (például Szeged vagy Debrecen)

nok_szuleteskor_varhato_elettartama.png.

A férfiak várható élettartama szintén Budapesten a legmagasabb, a 74.1 év Montenegro szintje (annak ellenére, hogy 65%-al magasabb nálunk a GDP!). A legalacsonyabb Borsodban, ahol csak 69.7 év a várható élettartam, ami a poszt-szovjet Grúzia szintje.

ferfiak_szuleteskor_varhato_elettartama.png

4 fontos észrevétel

  • A nők Borsodban és Szabolcsban majdnem 8 évvel élnek tovább, mint a férfiak. Ehhez képest Budapesten csak 5.9 évvel. Nemzetközi összehasonlításban amúgy az országos 6.9 évnyi különbséggel egy kicsit vagyunk az EU-s átlag felett (5.5). Megelőzzük Lengyelországot (8.2) és Szlovákiát (7.1), viszont nagyon le vagyunk maradva Macedónia (4.1!!!) és Izland mögött (3.2).
  • Különösen a férfiak térképén lehet jól látni, hogy az észak-nyugati régióban átlag feletti a várható élettartam. Ez nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a gazdasági teljesítmény és így a jövedelmek is itt magasabbak. Komárom-Esztergom megye alacsony értékei így meglepőek.
  • A férfiak között sokkal nagyobb megyék közti különbségek vannak, mint a nők között. Európai összevetésben nézve azonban a magyar különbségek magasak, de olyan nagyon azért nem ugranak ki: Lengyelországban, Csehországban, de még Franciaországban is legalább 4 évnyi a különbség a különböző régiók várható élettartama között.

eusnok.png

Forrás: Eurostat

  • 25 évvel ez előtthöz képest a magyar nők 5 évvel élnek tovább, míg a férfiak 7-tel. Érdekes, hogy míg a nőknél az összes megye nagyjából ugyanannyival növekedett, addig a férfiaknál kinyílt az olló. Míg a Pest megyei férfiak 1990-hez képest átlagosan 8.7 évvel élnek tovább, addig a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek csak 5.5-tel: 25 év alatt több mint 3 év különbséget összeszedni azért elég meglepő!

nyilikazollo.png

Forrás: KSH

Ha elfogadjuk, hogy a várható élettartam és az életminőség szorosan összekapcsolódik, akkor ránézve a térképekre nagyon meg kell ijednünk: ez alapján ma Magyarországon az észak-keleti régiókban az életminőség Európa legelmaradottabb, poszt-szovjet országainak szintjén van. Az okok persze ismertek: alacsony jövedelmek, rossz egészségügy, egészségtelen táplálkozás, stressz és még sorolhatnánk.

 

Európai összehasonlításban nézve Magyarországot még az új EU tagállamok között is a sor végén kell keresni. A nők legtovább Spanyolországban és Franciaországban élnek (86 év), a férfiak pedig Svájcban és Izlandon (81 év). Európa legrosszabb helyezésein pedig a volt szovjet tagköztársaságok osztoznak, azonban közülük is kiemelkedik (lefelé) Oroszország: a nők átlagosan 75 évet élnek, míg a férfiak 63 évet.

eu.png

Forrás: Eurostat

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr628235370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

süti beállítások módosítása