Mi mozgatja a nemzetközi energiapolitikát?

A nemzetközi energiapolitika mozgatórugóiról tartottam előadást a Napi.hu és a Noguchi Portel Novelli közös szervezésű Hungarian Energy Investors Forum 2018 elnevezésű konferenciáján február közepén. Eheti posztunkban az előadás fő gondolatmenetét és a legfontosabb állításokat foglaltam össze.

 

Stilizált tények

A világ energiaéhsége várhatóan még évekig emelkedni fog, mivel a gazdasági növekedés és az energiaigény szorosan együttmozog, még ha az utóbbi időben a kapcsolat valamelyest gyengülhetett is a növekvő energiahatékonyság miatt. Az energiafogyasztás várható növekedését a fejlődő országok adják. Az energiafogyasztást 85%-ban még mindig fosszilis energiaforrások felhasználásával elégítik ki globálisan. Az energia-fogyasztás és termelés növekedésével, annak környezetszennyezése is egyre jobban kimutatható. A világ szén-dioxid kibocsátása növekvő, ami bizonyíthatóan hozzájárul a klímaváltozáshoz, aminek számos negatív gazdasági és társadalmi következménye van.

Forrás: BP Statistical Review of World Energy 2017

 

A nemzeti érdekek már nem mennek szembe a zöld célokkal

A nemzetközi energiapolitikát alapvetően továbbra is a nemzeti érdekek mozgatják, az országok energiaellátásuk biztosítására törekszenek, hiszen ez egyben gazdasági növekedésük biztosítéka is. A nagy változás abban van, hogy az elmúlt években olyan tényezők kerültek előtérbe, amik lehetővé teszik, hogy az energiafüggőség úgy javuljon, hogy közben a környezetszennyezés is csökkenhessen.

Az energia-átmenet lényege, hogy a leginkább szennyező szén és olaj szerepe csökkenjen az energiamixben, míg a földgáz és a megújuló energiaforrások aránya nőjön. Az energia-átmenetet nehezíti, hogy a nemzeti érdekek nem egy irányba mutatnak: a nettó energiaimportőr országok energiafüggőségük csökkentésében érdekeltek, a nettó energiaexportőr országok viszont – gyakran politikai stabilitásuk megőrzése érdekében – stabilizálni vagy növelni akarják a jelenleg döntően fosszilis energiaforrásokból származó bevételeiket.

Három olyan fontos tényező van, ami napjainkban támogatja a zöld forradalmat, az egymásnak feszülő érdekellentétek ellenére: a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése, a szabályozás dekarbonizációs fókusza és a technológiai fejlődés.

Fenntarthatósági szempontok alatt nem kizárólag a fosszilis energiaforrások kimerülését hangsúlyozó érveket kell érteni, hanem a megfelelő gazdasági ösztönzők kialakítását is. A fosszilis energiatermelést napjainkban jelentős állami összegek támogatják a fejlett országokban is. Míg a fejlődő országokban ezek a támogatások összemosódnak a szociálpolitikával, addig a fejlett országokban a támogatások egyértelműen a nemzeti iparpolitika céljait szolgálják. A képet árnyalja, hogy a kWh-ra eső támogatás nagyságrendekkel kisebb a fosszilisek, mint a megújulók esetében, ezért is kérdőjelezik meg sokan azt, hogy fiskálisan fenntartható-e a megújulók támogatása, de abszolút összegben lehetséges további átcsoportosítás.

 

Forrás: Oil Change International, Friends of the Earth – U.S., Sierra Club, WWF European Policy Office

 

A G20 országok közül Japán esete különleges: a fukusimai atomerőmű-baleset miatt a japán kormány a nukleáris energia gyors és teljes kivezetése mellett döntött. A kieső áramtermelést azonban nem tudta pusztán a megújulók arányának növelésével elérni, az árammixben a fosszilis energiaforrások, elsősorban a földgáz vette át a nukleáris energia szerepét. Mivel a nukleáris energia közel zéró kibocsátású, összességében egy jóval szennyezőbb energiamixre támaszkodik most Japán. Németország példája azt mutatja, hogy lehetséges a nukleáris energia pótlása az energiamixben környezetbarátabb módon is, ha a kivezetés sokkal fokozatosabb és a megújulók aránya érezhetően nő. Ugyanakkor még Németországnak sem sikerült az áramtermelés szén-dioxid kibocsátását csökkenteni, az elmúlt időszak gyorsuló gazdasági növekedése és az ezzel összefüggő teljes energiaigény-növekedés miatt.

A dekarbonizációért a világ szén-dioxid kibocsátásának több, mint felét adó Kína, USA és EU teheti a legtöbbet. A nemzeti érdekek itt is szerepet játszanak, hiszen míg a szén-dioxid kibocsátás ebben a három fő gazdaságban kb. 12-szer akkora volt, mint a 100 legkisebb kibocsátású országban, a globális felmelegedés közvetlen hatásai döntően nem náluk jelentkeznek. Az elmúlt 25 évben egyedül az EU tudta gazdasági növekedés mellett csökkenteni szén-dioxid kibocsátását. Az USA és Kína is tudta csökkenteni gazdasági növekedésének szén-dioxid intenzitását, azonban az ő esetükben a CO2 kibocsátás továbbra is nő, amennyiben a gazdaságok bővülnek.

 

Emberi tevékenység miatti CO2 kibocsátás megoszlása világszinten 2015-ben

Forrás: IEA, CO2 emissions from fuel combustion (2017)

 

Az emberi tevékenység okozta CO2-kibocsátásnak 14%-át adja a közlekedés. Ez azt jelenti, hogy amennyiben sikerülne az összes szárazföldi, vízi és légi járművet tisztán elektromos motorral meghajtani, akkor is csak 14%-kal lehet csökkenteni a globális kibocsátást. Az elektromos autók térnyerése tehát fontos, de elengedhetetlen a többi szektor, különösen az áram- és hőtermelés, a mezőgazdaság és ipar az kibocsátásának csökkentése is, amelyek együttesen a szén-dioxid kibocsátás 70%-át adják.

 

Emberi tevékenység miatti CO2 kibocsátás megoszlása világszinten 2014-ben

Forrás: EPA, Global Greenhouse Gas Emissions Data

 

Az energia-átmenetet az elmúlt időszakban a technológiai fejlődés is támogatta. Látványos költségcsökkentésen mentek keresztül az elektromos autók akkumulátorai, a szél- és naperőművek pedig gazdaságossá váltak a hagyományos erőművekkel való összehasonlításban. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nemcsak a megújuló technológia fejlődik. Az elmúlt években az energiapiacokra a legnagyobb hatással a fosszilisek technológiai áttörései voltak. És itt nemcsak a vízszintes fúrásra gondolhatunk, ami kirobbantotta a palaolaj- és palagáz-forradalmat, ami az USA-t nettó importőr pozícióból nettó exportőrré teszi pár éven belül. Ki gondolta pár éve, hogy az LNG nemcsak gazdaságos lehet, hanem versenyezni tud a vezetékes földgáz árakkal és az előrejelzések szerint a nagy távolságú gázkereskedelem több, mint felét adhatja 2040-ben? Az USA és az új gázpiaci szereplők miatt újraosztják a lapokat a nemzetközi energiakereskedelemben, ami a hagyományos termelőket is hatékonyságuk növelésére ösztönzik.

 

 

Forrás: BP Statistical Review of World Energy 2017, CEIC, Spencer Dale (2015)

 

A megújuló energiaforrásoktól sokat várunk. Annak ellenére, hogy már több, mint 130 éve megszületett a naperőművek alapjául szolgáló találmány, az innováció csak napjainkban tudott elindulni a tömegtermékké válás útján. A legtöbbet a világ – már ma – legnagyobb energiaigényű gazdasága, Kína tesz energiafüggőségének csökkentése érdekében. Zöld beruházásai nagyságrendekkel haladják meg a többi országét. Energiaigénye azonban egyelőre még jóval gyorsabban nő, mint hogy azt megújulókból pótolni tudná.

 

Konklúzió

A klímaváltozás miatt aggódók és a fosszilis energiaforrások importjára szoruló gazdasági érdekeltségek napjainkban egy hajóban eveznek, aminek eredményeként elkerülhetetlen és mindannyiunk életét befolyásoló változások előtt állunk. Az energia-átmenet már korábban elkezdődött. Ezúttal azonban nem várható újabb megtorpanás, folytatódni is fog.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr3113710064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása