Guruló Hordó

Nincs gáz, van elég!

2018.03.21. 15:44 Hidi János

Úgy tűnik, a földgáztárolás miatt nincs okunk aggódni, legalábbis nem jobban, mint az elmúlt években ilyenkor. A földgáztárolók töltöttsége megfelel az utóbbi évek márciusi szintjének.

 

Megjelent a portflio.hu-n és az mno.hu-n egy hír, miszerint a hazai gáztartalék már csak néhány napi fogyasztásra elegendő. Ezt a hírt érdemes összevetni az alábbi ábrákkal, amelyek az agsi.gie.eu-ról származó adatokat szemléltetik. (Az utolsó havi átlag a márc. 1-18. napok adatainak átlaga).

Bár a hír azt sugallja, mintha bajba kerülhetnénk, ha gázcsapelzárásokra kerülne sor, az adatok alapján úgy tűnik, nincs okunk aggódni, legalábbis nem jobban, mint az elmúlt években ilyenkor. A földgáztárolók töltöttsége megfelel az utóbbi évek márciusi szintjének.

Magyarországon több gáztároló is működik, négyet az MFGT üzemeltet (összesen 4,4 mrd m3 kapacitás), egyet pedig az MMBF (1,9 mrd m3 kapacitás), utóbbi tárolja a biztonsági földgázkészletet (1,2 mrd m3).

Az ábrán láthatók a töltöttségi szintek a teljes kapacitás százalékában, szürkével a 2012-2015-ös gázévek felső és alsó szintjei (egy gázév októberben kezdődik, a fűtési szezonnal). A teljes hazai tárolt mennyiség a kapacitás 26%-án állt a március 1-18. közötti időszak átlagában, ami magasabb, mint az előző két év 19%-a (igaz, azok teljes márciusi átlagok), de a januári és februári, teljes havi szintek is magasabbak voltak idén, mint az előző két évben, és a 2012-2015-ös időszakhoz képest is magasak voltak. Ha a jelenlegi töltöttségi szintek aggodalomra adnának okot, akkor ez az elmúlt hat évben is így lett volna.

 

Ha különválasztjuk az MFGT és az MMBF szinteket, akkor látszik, hogy az MFGT kereskedelmi készletei azok, amik átlagosan 9%-on álltak március első felében, gyors ütemben csökkenve az idei tél folyamán, de ez a korábbi években is így történt. A fűtési szezon előtt feltöltik őket, hogy a tél folyamán felhasználják az ott tárolt földgázt. A 9%-os szint viszonylag alacsony, de nem kiugróan alacsony.

Mindeközben az MMBF biztonsági készlete megvan. Egyébként ez volt az első tél, aminek a 300 millió köbméterrel megemelt, 1,2 mrd m3-es biztonsági földgázkészlettel vágtunk neki. Ha esetleg nagy baj lenne a földgázimportunkkal, akkor ehhez a készlethez tudnánk hozzányúlni. De erre csak akkor kellene sort keríteni, ha hirtelen keleti, északi és nyugati irányból is elapadnának az import forrásaink, ami nem nagyon valószínű. Még ha nem is érdemes nullára üríteni a tárolót (egyre alacsonyabb szint egyre komolyabb műszaki problémákat tud okozni), a jelenlegi 67%-ról még bőven le lehet menni mondjuk 30%-ig.

Egy másik probléma, hogy a földgázellátásban nem csak a készletek mennyisége, hanem a kitárolási kapacitások válhatnak szűk keresztmetszetté baj esetén, de ezen aligha tudunk változtatni. Ennek kezelésére a legjobb stratégia továbbra is az, ha diverzifikálunk, vagyis minél több forrásból tudunk gázt beszerezni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr3913764188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger