Guruló Hordó

1 milliárd villanyautó 2040-ben?

2018.11.30. 17:33 Hidi János

Megjelent az Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által kiadott idei energiapiaci kitekintés (WEO), amiben külön hangsúlyt kap az áramszektor. Míg az IEA a villanyautók elterjedésében a konzervatív előrejelzők közé tartozik, ezúttal készített egy úgynevezett elektrifikációs szcenáriót is, amiben 1 milliárdnyi villanyautót mond 2040-re. Ez a szám kiemelkedik a többi előrejelzés közül. Viszonyításképpen, ma a világban összesen 1,1 milliárd személyautó fut az utakon.

Ez a magas villanyautó szám azért nagyon meglepő, mert az alapszcenárióban, az IEA-tól korábban megszokott módon, 2040-re 300 millió villanyautóval (tölthető hibridekkel együtt) számol a világ útjain 2040-ben, ami az akkori személyautó állomány 15%-a lesz. Mindezt annak ellenére, hogy szerintük a villanyautók ára 2025 körül eléri belső égésű társaikét. Természetesen a belső égésű és az elektomos autók között nem csak az áruk alapján választanak majd a vásárlók, hanem az egyes autók nyújtotta szolgáltatásokat, a hatótávot és a töltő infrastruktúra állapotát is figyelembe veszik. A 300 millió elektromos személyautó mellett az elektromos meghajtás esetén 2040-ben számolnak még 30 millió kishaszonjárművel, 740 millió motorkerékpárral, 4 millió busszal és félmillió teherautóval.

Mindeközben más előrejelzők jóval magasabb számokat mondanak. A McKinsey például az alappályán 550 millió elektromos személyautót vár 2040-re, a Bloomberg New Energy Finance pedig 559 milliót (a teljes személyautó állomány 33%-a).

Ehhez képest jelentős változás, hogy az IEA legújabb WEO-jában a gyors elektrifikációra épülő alternatív szcenárió 2040-re 950 millió elektromos személyautóval számol, 70 millió kishaszonjármű, 930 millió motorkerékpár, 8 millió busz és 7 millió teherautó mellett. Ebben a szcenárióban a világ teljes áramfogyasztása 19%-kal nagyobb, mint az alappályán, ami nem tűnik kiugrónak, de megjegyzik, hogy ezen szcenárió megvalósulásának több feltétele is van. Ehhez a szcenárióhoz egy olyan világ tartozik, amiben az alappályához képest nagyobb szerepet kap a digitalizáció, az egymással összekapcsolt eszközök gyorsabban elterjednek, többen kapnak hozzáférést az áramhálózathoz a világ szegényebb részein, és az áram általában nagyobb szerepet kap a háztartások életében, a légkondícionálástól a háztartási eszközökön át a villanyautókig.

Hát majd meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr4514406528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzászólás:

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

 

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Email-címünk: gurulohordo[kukac]gmail.com

 

Katt ide friss és ropogós guruló linkekért

 

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Portfólió

Portfolio Blogger