Lesújtott az Ida hurrikán az Egyesült Államokra

A nyár az Egyesült Államokban egy szomorú eseménnyel végződött. Az USA energetikai központját – a Mexikói-öblöt – elérte az Ida hurrikán, ami jelentős leállásokat okozott a régió termelőeszközeiben. Nézzük meg, hogy milyen hatásai vannak a hurrikánnak és a korábbi tapasztalatok alapján milyen várakozásaink lehetnek a következő hetekre.

Az időjárást nem lehet hosszútávra előre jelezni, de a historikus tapasztalatok alapján a Mexikói-öböl térségében május és október közt „hurrikánszezon” van, augusztus-szeptemberi csúccsal. Évenként változó a viharok gyakorisága és erőssége, de ettől függetlenül az ottlakóknak ezekben az időszakokban fokozottan kell készülniük az időjárás okozta kihívásokra.

A hurrikánokat szélerősség alapján a Saffir-Simpson skála alapján tudjuk besorolni. Az egyes a leggyengébb hurrikán, ez alatt csak a trópusi viharok és ciklonok vannak, míg a legerősebb az ötös. Még a legenyhébb hurrikán is kárt tud tenni a régió áramellátásában, de a hármas szint és afelett már szörnyű károkat okoznak ezek a viharok az infrastruktúrában. Ezeknél a hurrikánoknál nagyon gyakori az emberi áldozat is sajnos.

Saffir-Simpson féle hurrikánskála
Forrás: SKYbrary

Ezeknek a viharoknak olajipari relevanciája is van. Az Egyesült Államok déli része (PADD 3) jelentős kőolaj és földgáz kitermelő kapacitásokkal rendelkezik, emellett több, mint 8 millió hordó/nap-os finomítói kapacitás is van a térségben, aminek nagyságrendileg 50%-a a Texas és Louisiana partvidékén helyezkedik el. Viszonyításképp ez több, mint fele az európai kapacitásoknak. Ezért bármilyen zavar a régióban globális konzekvenciákkal bír.

USA felosztása PADD alapján
Forrás: EIA

A PADD 3 régió részesedései az USA-ban
Forrás: saját számítás EIA alapján

 

Az Ida hurrikán augusztus 29-én, vasárnap érte el az Egyesült Államok partvidékét a Mexikói-öböl térségében. A majdnem 250 km/órás széllökések, az esőzések és áradások sajnos már megkövetelték az első emberi áldozatot is. A Reuters adatai alapján a vihar miatt a térségben a kőolajkitermelés több, mint 1.6 millió hordó/nappal csökkent a hurrikán partot érésekor, míg a régiós gázkitermelés fele is átmenetileg leállt a régióban. A térségbeli finomítók termelése azonban több, mint 2 millió hordó/nappal csökkent a Bloomberg szerint. A Platts adatai alapján a hurrikán érkezésekor 6.5 millió tonna/év etilén kapacitás zárt be, ami a teljes USA termelés 16%-a. Ezek azonban rövidtávú hatások, komolyabb árhatás akkor lehetséges, ha a kapacitások hosszabb ideig (hetek/hónapok) kiesnek a piacról.

Korábbi tapasztalatok alapján változó, hogy az eszközök milyen gyorsan tudnak visszaállni. Erre sajnos nincsen aranyszabály. Az utóbbi 2 évtized legjelentősebb hurrikánjai esetén tapasztaltunk gyors és lassabb helyreállást is. Ami azonban az adatok alapján megállapítható, hogy a finomítói kapacitások jellemzően nagyobb veszteséget szenvednek el és a helyreállításukhoz is több idő kell, mint a kőolaj kitermelés esetében. Sajnos a gázpiacok esetében nem áll rendelkezésre heti szintű statisztika.

Kőolaj termelés helyreállása a hurrikánok után
Forrás: saját számítás EIA alapján

Finomítói futások helyreállása a hurrikánok után
Forrás: saját számítás EIA alapján

A hurrikánnal kapcsolatos hírek hallatára a kőolaj ára emelkedett, ez azonban egyelőre úgy tűnik a befektetői hangulat által vezérelt, a fundamentumok nem támasztják alá, hiszen a keresleti oldalon (finomítói kapacitás) sokkal nagyobb kiesések várhatóak, mint a kínálati oldalon (kőolaj termelés). Mi azt várjuk, hogy a finomított termékek piaca tovább szűkül, amit Európa elsősorban a benzin krakkok további, bár várhatóan átmeneti erősödésén keresztül fog megérezni. A már eddig is rekord magas gázárakat szintén tovább emelheti a termelés átmeneti leállása.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr5316676998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

süti beállítások módosítása