Az egyetlen politikai esemény, ami lassíthatja a klímaváltozást

Nem, nem az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerére, és nem is további drága szélparkok európai támogatására gondolok. Nem is egy globális klímaegyezményre, mert annak megkötésére jelenleg lényegében semmi esély. Az egyetlen politikai esemény, amely lassíthatja az éghajlatváltozást és hatásait, az az egyre növekvő társadalmi elégedetlenség és az ezzel összefüggő demonstrációk Kínában.

Társadalmi elégedetlenség - de nem a széndioxid-kibocsátással, hanem a helyi szennyezéssel (később talán a teljes politikai rendszerrel) szemben. Egyre több környezetvédelmi tüntetésről hallunk Kínából, mint legutóbb Szecsuánban, ahol ezrek csaptak össze a rohamrendőrökkel. Ennek, és más közelmúltbeli demonstrációnak a sikere másokat is cselekvésre ösztönöz, tovább nehezítve a kínai politikai vezetés helyzetét. Mintegy mellékhatásként azonban a világ is kap egy esélyt a klímaváltozás lassulására.   

shifang.jpg

Összecsapások Sifangban - Szecsuán tartományban (forrás:  libcom)

Bármennyire is keménynek tűnik az EU széndioxid-kibocsátásának csökkentéséért folytatott küzdelme, globális szinten nem sokat ér. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetőjének érzékletes példájával: nagy viták dúlnak, hogy az EU 2020-ra (a mostani célként kitűzött) 20 vagy ennél erőteljesebb ütemben, 30%-kal csökkentse kibocsátását. A kettő közti különbségnek megfelelő szén-dioxid mennyiséget Kína 2-3 hét alatt bocsátja ki. Ha nem történik valami a fejlődő országokban, elsősorban Kínában, akkor hamarosan elkezdhetünk azon gondolkodni, hogyan alkalmazkodjunk a klímaváltozáshoz, mert elkerülni nem fogjuk tudni. Ezzel nem kifogást keresünk: Európának így is fontos környezetvédelmi hatása lehet, példák és sztenderdek felmutatásával, ha nem is a tényleges kibocsátás-csökkentésekkel.

Egy globális klímaegyezményre ma kisebb az esély, mint valaha, mivel a fejlődő országok hosszan tartó, súlyos hitelválsággal és alacsony növekedéssel küzdenek. A növekedés és a munkahelyek számának felfuttatása elhomályosítja a klímacélokat.

Kína pedig altruizmusból, együttérzésből nem fogja megoldani a világ problémáját. Jogosan hangsúlyozza, hogy a nyugati országokhoz hasonló joga van gazdagabbá válnia, amely magasabb energiafogyasztással (és általában több széndioxid-kibocsátással is) jár. Egy főre jutó CO2 kibocsátásban Kína jóval elmarad az OECD országokétól.

Azonban a helyi szennyezés szintén súlyos probléma Kínában: rengeteg a példa, nemrég az Economist-ban olvashattunk arról, hogy Kína nagy részén extrém és veszélyesen magas a PM2.5 finompor koncentrációja, minden évben sok ember halálát okozva.   

A helyi szennyezés ellenállást is szül. Legutóbb pár hete Szecsuán tartományban egy tervezett rézgyár ellen vonult utcára és csapott össze rohamrendőrökkel több ezer ember. El is érték céljukat: a terveket ejtették (legalábbis az adott helyen, a gyár valószínűleg máshol felépül).

Ez a demonstráció egy általánosabb trendbe illeszkedik. Múlt évben, a Tienanmen téri tüntetések óta az egyik legnagyobb megmozdulásban az észak-keleti Dalianban egy megsérült vegyi üzem ellen léptek fel a lakosok. Dalianban a tüntetések békések maradtak, mégis elérték ott is az üzem bezárását. Ezen demonstrációk sikere, és visszhangja a kínai közösségi médiában azt sugallja, hogy még számíthatunk hasonlókra. A kínai ipar szennyezésének visszafogása a kínai (és ezzel jelentős mértékben a globális) széndioxid-kibocsátást is csökkenti.

A trend mozgatója maga a gazdasági növekedés. Ahogy a kínaiak gazdagabbak lesznek, egyre jobban foglalkoztatja őket közvetlen környezetük állapota. És ennek a „középosztályosodásnak” az eredménye, hogy egyre inkább fel is emelik hangjukat a legkülönfélébb ügyekben. Minden évben sok ezer demonstráció zajlik Kínában, ezek jó része helyi ügyekről szól. Egyszerűbb (és jobban megtűrt dolog) a helyi ügyekért fellépni, és az esély is nagyobb, hogy meghallgatásra találnak a helyi vezetésben. (Egy meglehetősen távoli magyar párhuzam: a Bős-Nagymaros vízlépcső elleni tüntetések közvetlenül a rendszerváltás előtt több tüntetőt mozdítottak meg, mint más, általánosabb demonstrációk, és utólag az átmenet fontos mérföldköveivé váltak.)


china_apple.jpg

Közép-osztályosodás: Apple bolt megnyitó Sanghaiban (forrásmaclife)

A középosztály felemelkedése megteremti a nagyobb reprezentáció igényét, és egyre nagyobb összetűzéseknek is táptalaja. Ha a tömegek preferenciái jobban érvényesülnek, csökkenhet a környezetszennyezés. Máskülönben, ha a reprezentáció nem nő fokozatosan és békésen, akkor a környezetszennyezés a bekövetkező káosz és gazdasági lassulás/visszaesés következtében csökken. Lehet, hogy ez nem hangzik annyira vonzón, mint ha a politikusok mentenék meg a világot egy globális klímaegyezmény segítségével, a mai politika környezetben mégis ez a jóval valószínűbb forgatókönyv. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr824673666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása