Hol ér idén a legtöbbet a magyar turista pénze?

Megmondjuk, hova utazz, ha kevés pénzből úgy akarsz dőzsölni, mint a Pesten őrjöngő brit turisták!

Tavaly megnéztük, hogy hol ér legtöbbet a magyar turista pénze. Eltelt egy év, idén is szeretnénk vakációzni, szóval frissítettük a listát.

barrel_on_vacation.jpg

A Guruló Hordó vakációzik (Fotó: Hammock Beach)

A módszertan ugyanaz volt, mint tavaly: a KSH adataiból kiderül milyen termékekre és szolgáltatásokra költ általában egy magyar turista külföldön*. Azóta nem csinált frissebbet a KSH, szóval az eloszlás maradt a tavalyi:

magyarok_kulfoldon.png

A nyaralni külföldre látogató magyarok kiadásainak megoszlása. Forrás: ksh.hu

Megnéztük, hogy a világ sok-sok országában mennyibe kerülne egy magyar turistának, ha pontosan ilyen arányban költene nyaralásán. Ezzel gyakorlatilag összehasonlítottuk, hogy ugyanaz a nyaralás mennyibe kerülne különböző országokban.

Fontos megjegyezni, hogy az árszint a termékek minőségbeli különbségét nem tudja kifejezni: az ukrán kenyeret ugyanolyan minőségűnek veszi, mint a svájcit. Ha képesek lennénk a minőségre is mértékegységet találni, akkor a különbségek csökkennének az országok között. Azt is érdemes mérlegelni, hogy mekkora eséllyel vágnak minket át az adott országban. Ez is valószínűleg csökkenti az országok közötti valódi különbséget, hiszen Svájcban várhatóan kisebb eséllyel vágnak minket át, mint valahol keleten.

Az is fontos, hogy ezek a számok az egész ország átlagára vonatkoznak, a turisták által felkapott helyeken magasabbak lehetnek az árak.

Az adatok 2016 márciusára vonatkoznak, az akkori deviza- és termékárakkal számoltunk. Mivel az odautazás költsége is fontos (és ez nincs benne a számolásunkban), ezért pirossal jeleztük azokat az országokat, ahova van fapados repülőjárat.

update2016.png

Források: OECD havi árszínvonal, és a Világbank nemzetközi árösszehasonlítása

Az ábra talán legfontosabb tanulsága, hogy Magyarország a magyaroknak elég jó ár-érték arányt tud nyújtani. Relatíve olcsón lehet jó minőségű szolgáltatásokat kapni. Lengyelország és Románia is nagyon közel áll a magyar szinthez.

Még mindig irány kelet!

Tavalyhoz hasonlóan idén is a legolcsóbb nyaralást ábránk alapján Kijevben lehet megejteni. 20 ezer forint alatt lehet Wizzair jegyet venni, és a helyi árak sokkal alacsonyabbak bármelyik másik európai országénál. Én itt éreztem életemben először azt az olcsóságot, ami a Budapestre érkező brit turistákat őrjíti meg. A város szép, tele óriási templomokkal és monumentális épületekkel. A forradalom már lezajlott, Kijevben minden csendes és biztonságos, a politikai és gazdasági válságból az utcán keveset lehet érzékelni.

Szintén nagyon olcsó Irán. Tavalyhoz képest sokkal inkább ajánljuk magyar turistáknak is, hiszen azóta eltörölték a macerás vízumrendszert. A teheráni repülőtéren helyben kiállítják a 30-napos turistavízumot. A távolság miatt a repülés soha nem lesz nagyon olcsó, de ha jó napot fogunk ki, isztambuli átszállással a Turkish Airlines fapadosa (Pegasus) 70 ezer forint alatt oda-vissza elvisz Teheránba. Az ország középső része teljesen biztonságos, és tavaly óta különösen figyelnek erre, mivel a költségvetés egyik kiemelt bevételi forrásának tartják a turizmus felfuttatását.

shiraz-nasir-ol-molk-mosque-1.jpg

A shirázi Nasir-ol-Molk mecsetért megéri pár ezer kilométert utazni (fotó: irantraveltours.com)

Az elérhető dubajozgatás

Tavalyhoz képest egyetlen új országot raktunk rá az ábrára: az Egyesült Arab Emirátusokat. Ha az ország nevéről semmi ismerős nem ugrik be, akkor segítünk: itt van Dubaj! Igen, ez az a hely, ahonnan távoli ismerőseink vadul posztolgatták a bikinis képeiket a tél közepén. Hirtelen elérhető lett a köznépi dubajozgatás, és ezt elsősorban a Wizzairnek köszönhetjük, akik már 30 ezer forintért röptetik a sivatagos tengerpartra vágyókat. Ábránk alapján ráadásul nem is olyan drága hely, az országos átlag Szlovákia szintjén van. Persze itt inkább arra kell gondolni, hogy a pakisztáni vendégmunkásoknak és a milliárdos dubajiaknak kínált termékek árainak átlaga valahol pont itt van. A közép viszont hiányzik, olcsó szállást például nehéz találni.

És ha már Dubajban jártok, el ne felejtsetek szelfizni egyet! (fotó: magtheweekly.com)

files_4.jpg

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 * Lábjegyzet: Az üzemanyagköltséget kivettük a súlyozásból, mivel túl nagynak tűnt (15%). A magyarok külföldi nyaralása sokszor autóval történik a szomszédos országokba, a posztban szereplő legtöbb országba viszont valószínűleg nem autóval mennénk, ezért jobban fedi a valós költségeket ha kihagyjuk ezt a tételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr148709146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása