A sorsod Borsod: várható élettartam a magyar megyékben

Öt sokkoló ábra arról, milyen korán halnak az emberek Magyarország egyes részein.

Az életminőséget sokféleképpen is lehet mérni, ezek közül az egyik legjobb a születéskor várható élettartam. Benne van ugyanis minden, ami meghatározza az életminőséget: jövedelmi helyzet, egészséges táplálkozás, stressz, egészségügyi rendszer, stb.

A várható élettartamot elsősorban a jövedelmi helyzet határozza meg, de nem csak az (erről is írt Zsopi már többször a blogon Magyar várható élettartam Európához képest: alulról szagoljuk és A hosszú élet titka). Magyarország GDP-t tekintve a 23. helyen áll az EU-ban, a nők várható élettartamát nézve azonban már csak a 25. helyen van (csak Lettországot, Romániát és Bulgáriát előzzük meg).

Az átlagok azonban elfedik az országon belüli óriási különbségeket. A nők és a férfiak születéskor várható élettartamáról közöl adatokat a KSH. Ezekből az adatokból csináltunk térképet 2014-re, hogy láthatóvá váljon, mekkora különbségek vannak Magyarországon belül. Azért, hogy szemléletesebbek legyenek a különbségek, minden megye átlagéletkorához párosítottuk azt az európai országot (beleértve Azerbajdzsánt), amelyiknek az országos átlaga a legközelebb esett.

Nyugat Európát ne keressétek: Szlovákiától Azerbajdzsánig, Montenegrótól Grúziáig hal a magyar

A nők várható élettartama Budapesten a legmagasabb, 80 év. Ez Szlovákia országos átlagának felel meg. Ehhez képest Békésben és Borsodban átlagosan a nők 2.5 évvel korábban halnak meg. Ez a 77.6 év már Azerbajdzsán szintje. Csongrád vagy éppen Hajdú-Bihar jó szereplése valószínűleg annak köszönhető, hogy a nagyobb városokban magasabb az átlagéletkor, ez pedig felhúzza a megyei átlagot is (például Szeged vagy Debrecen)

nok_szuleteskor_varhato_elettartama.png.

A férfiak várható élettartama szintén Budapesten a legmagasabb, a 74.1 év Montenegro szintje (annak ellenére, hogy 65%-al magasabb nálunk a GDP!). A legalacsonyabb Borsodban, ahol csak 69.7 év a várható élettartam, ami a poszt-szovjet Grúzia szintje.

ferfiak_szuleteskor_varhato_elettartama.png

4 fontos észrevétel

  • A nők Borsodban és Szabolcsban majdnem 8 évvel élnek tovább, mint a férfiak. Ehhez képest Budapesten csak 5.9 évvel. Nemzetközi összehasonlításban amúgy az országos 6.9 évnyi különbséggel egy kicsit vagyunk az EU-s átlag felett (5.5). Megelőzzük Lengyelországot (8.2) és Szlovákiát (7.1), viszont nagyon le vagyunk maradva Macedónia (4.1!!!) és Izland mögött (3.2).
  • Különösen a férfiak térképén lehet jól látni, hogy az észak-nyugati régióban átlag feletti a várható élettartam. Ez nem meglepő, hiszen tudjuk, hogy a gazdasági teljesítmény és így a jövedelmek is itt magasabbak. Komárom-Esztergom megye alacsony értékei így meglepőek.
  • A férfiak között sokkal nagyobb megyék közti különbségek vannak, mint a nők között. Európai összevetésben nézve azonban a magyar különbségek magasak, de olyan nagyon azért nem ugranak ki: Lengyelországban, Csehországban, de még Franciaországban is legalább 4 évnyi a különbség a különböző régiók várható élettartama között.

eusnok.png

Forrás: Eurostat

  • 25 évvel ez előtthöz képest a magyar nők 5 évvel élnek tovább, míg a férfiak 7-tel. Érdekes, hogy míg a nőknél az összes megye nagyjából ugyanannyival növekedett, addig a férfiaknál kinyílt az olló. Míg a Pest megyei férfiak 1990-hez képest átlagosan 8.7 évvel élnek tovább, addig a Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek csak 5.5-tel: 25 év alatt több mint 3 év különbséget összeszedni azért elég meglepő!

nyilikazollo.png

Forrás: KSH

Ha elfogadjuk, hogy a várható élettartam és az életminőség szorosan összekapcsolódik, akkor ránézve a térképekre nagyon meg kell ijednünk: ez alapján ma Magyarországon az észak-keleti régiókban az életminőség Európa legelmaradottabb, poszt-szovjet országainak szintjén van. Az okok persze ismertek: alacsony jövedelmek, rossz egészségügy, egészségtelen táplálkozás, stressz és még sorolhatnánk.

 

Európai összehasonlításban nézve Magyarországot még az új EU tagállamok között is a sor végén kell keresni. A nők legtovább Spanyolországban és Franciaországban élnek (86 év), a férfiak pedig Svájcban és Izlandon (81 év). Európa legrosszabb helyezésein pedig a volt szovjet tagköztársaságok osztoznak, azonban közülük is kiemelkedik (lefelé) Oroszország: a nők átlagosan 75 évet élnek, míg a férfiak 63 évet.

eu.png

Forrás: Eurostat

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr478235370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása