Magyar várható élettartam Európához képest: Alulról szagoljuk.

Nemcsak a magyar férfiak, a nők is megdöbbentően korán halnak. És a nőknél még nő is a lemaradás. Összehasonlítottuk Magyarország és Európa régióinak várható élettartamát.

Várható élettartamban Magyarország rosszabbul teljesít. A várható élettartam 2012-ben Magyarországon 75 év volt. Ennél hamarabb Európában csak a balti államokban, Romániában és Bulgáriában halnak meg átlagosan.

Ugyanakkor Magyarországon belül is nagyok a különbségek: az elmaradottabb térségekben egészen kétségbeejtőek a számok. Az alábbiakban közelebbről is megvizsgáljuk az európai regionális várható élettartam adatokat...

Észak-Magyarországnál (ez a legrosszabb régió Magyrországon belül) rövidebb ideig csak három régióban élnek a férfiak Európában az összesen 314 NUTS2 régióból, és könnyítésként belevettük Törökországot is az összehasonlításba (mindegyik török régió jobbnak bizonyult). A nőknél sem sokkal jobb a helyzet, itt Észak-Magyarország alulról a hetedik, megint csak 314-ből.

Tovább élnek, mint Budapesten? Kurd nők TörökországbanPicture1_3.pngForrás: dialogueagents.org

Még a Magyországon legmagasabb várható élettartammal bíró közép-magyarországi régió is, amely magában foglalja Budapestet, mind a férfiak, mind a nők esetében a régiók rangsorában az utolsó 10-15%-ban van, úgy, hogy itt is bevettük a török régiókat az összehasonlításba. Mindeközben Közép-Magyarországon már a vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó GDP az EU átlag 110%-a. Az elkölthető jövedelem tekintetében viszont Közép-Magyarország már nem ennyire kiugró, vásárlóerő paritáson számolva alulról a 15. centilisben van. Szóval lehet, hogy csak arról van szó, hogy a lakosság még itt is viszonylag szegény az EU viszonylatban, a magas kimutatott GDP ellenére.

Mindezzel együtt is a török-iraki határon élő kurd nők tovább élnek mint a magyar nők a leggazdagabb magyar régióban, ami azért elgondolkodtató... Budapesten az egyes kerületekről csak egy viszonylag régi, 2006-10-es adatot találtunk, de ennek alapján még a legjobban álló II. kerületben is csak nagyjából az EU átlagot érte el a várható élettartam.

Közép-Magyarországon a nők a legjobb európai régióhoz képest 7,6 évvel vanak lemaradva, a férfiak 8-cal. Az ország többi részén is csak kb. 1 évvel vannak kevésbé lemaradva a nők, mint a férfiak. Szóval a probléma mindkét nemnél súlyos, nem feltétlenül illik a szereotipikus „a férfiak halálra stresszelik/isszák/dohányozzák magukat” (attól persze ezek a tényezők még szerepet játszhatnak...).

A fentiekben szándékosan nem mentünk bele az okokról való spekulációba, ezt mindenki tegye meg maga. Itt egy kis segítség, az okokat illető jó interaktív térképekkel és adatokkal.

Várható élettartam néhány európai országban

 

nők férfiak
Svájc 84.9 80.6
Ausztria 83.6 78.4
Szlovénia 83.3 77.1
EU átlag 83.1 77.5
Észtország 81.5 71.4
Csehország 81.2 75.1
Lengyelország 81.1 72.7
Horvátország 80.6 73.9
Törökország 80.5 74.8
Szlovákia 79.9 72.5
Magyarország 78.7 71.6
Románia 78.1 71.0

Forrás és a többi ország adata: Eurostat

Ami pedig Európa többi részét illeti, itt továbbra is a mediterrán régiók vannak a legjobb helyzetben, bár a válság mintha visszafogta volna az utóbbi időben a várható élettartam növekedését. A volt szocialista országok pedig a jelenlegi folyamatok alapján 40 év alatt hozhatják be a lemaradásukat.

Az euro-válság már a várható élettartamra is hatással van?

Gyakorlatilag minden európai régióban nőtt a várható élettartam 2007, a válság kezdete előtti időszak és 2012 között. De sok helyen (pédául az euró-válság sujtotta Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban) csökkenést figyelhetünk meg 2011 és 2012 között. Úgy tűnik, mintha 2008-9-es Nagy Recessziót követő újabb visszaesés lett volna károsabb a várható élettartamra, vagy csak késleltetett hatásokkal állunk szemben.

varhato_elet_1.png Forrás: Eurostat

A gazdagabb régiókban tovább élnek az emberek. Ez nem annyira meglepő, de relatíve erős az összefüggés (ami persze még nem jelent ok-okozati viszonyt), és a hatás is jelentős: 10%-os jövedelemnövekedés átlagosan kb. 3 hónappal hosszabb várható élettartamot jelent.

A gazdag emberek átlagban tovább élnek, a volt szocialisták meg rövidebb ideig 

varhato_elet2.png

Forrás: Eurostat, saját számítások

A volt szocialista országokban úgy tűnik, az emberek kevesebb ideig élnek, még akkor is ha a becslést korrigáljuk a jövedelem-hatással. A nők kb. 1,5-2, a férfiak kb. 4 évvel élnek kevesebbet egy volt szocialista országban, mint a többi EU országban. Ez az a hatás, ami a jövedelem lemaradásból adódó korrekció után marad...

Az öregek menjenek délre?

És hogy melyikek a nyerő helyek, ha már a jövedelmi különbségek hatásától eltekintünk? Általában a mediterrán régió és egyes karib-tengeri szigetek mutatnak jó eredményeket – lásd a térképet alább.

A hosszú élet titka – két éve írtuk a várható élettartamokról

Pár meglepő tény: A várható élettartam Mexikóban magasabb, mint Washingtonban, Sanghajban magasabb, mint Svédországban. És mi a hosszú élet titka? Lehetőleg legyünk gazdag nők, és költözzünk Hawaii-ra. Vagy a Földközi-tenger partjához…

final_nők_woTR_magyar.pngKlikk a képre a nagyobb képért. Forrás: Eurostat, saját számítások

A nők számára legjobb a karib-tengeri Martinique, amit több észak-spanyolországi régió (köztük Madrid) követ. Nők számára Kelet- és Közép-Európán kívül Skócia a legrosszabb hely.

A férfiak számára a spanyol Kasztíliát Puglia követi az élen (az olasz csizma sarka). Izland a harmadik, de ezen kívül az első tízben minden más régió szintén Spanyolországban és Olaszországban van (illetve Svájc olasz részén). A férfiak számára az Azori-szigetek és Madeira meglepően rossz, de Skócia itt is nagyon hátul van (megint csak kihagyva persze Kelet- és Közép-Európát). Szóval a szigetek sem mind egyformán használnak a várható élettartamnak...

Ahogy a térképen is látszik, az északi régiók a „régi” EU tagállamokban általában lemaradnak a várható élettartam tekintetében. Ha a becsléseinkben a várható élettartam meg nem magyarázott részét ezekben az országokban az északi szélesség szerint sorba rakjuk, akkor az alábbi ábrát kapjuk. Úgy tűnik a legtutibb hely valahol az északi szélesség 42. foka körül van...És a férfiak valamelyest jobban bírják az északi szélességeket, mint a nők.

Picture4_2.pngForrás: saját számítások

A nagyjából 3 évnyi meg nem magyarázott különbség az „optimális” és az északi régiók között hatalmas, de persze nem világos, hogy mi ennek az oka. Az északi szélesség más tényezőkkel mozog együtt, legyen ez klíma, táplálkozás, életstílus, gének, szociális összetartás vagy valami más – vagy esetleg mindezek együtt. És persze az sem garantált, hogy ezekbe a régiókba költözve a bevándorlóknak is hasonló lenne a várható élettartama.

Szlovénia már nyugat...

Kelet- és Közép-Európában a legmagasabb várható élettartam Nyugat-Szlovéniában van, az egyetlen régió innen amely még a „régi” EU tagállamok trendvonalát is meghaladja. Szlovénia egésze kb. rajta van ezen a trendvonalon, úgyhogy ez az ország már nem hordozza a volt szocializmus „átkát” a várható élettartam tekintetében. A legrosszabb régiók (még akkor is, ha kiigazítunk az alacsony jövedelem hatásával) Bulgáriában és persze mint írtuk Magyarországon vannak. Litvánia, ami egy régiónak számít ebben a besorolásban, szintén a végén szerepel. De még ezzel együtt is itt nem nagyon látszik az a „régi EU” trend, hogy az északiaknak alacsonyabb a várható élettartama.

A leginkább lemaradó országokban átlagosan gyorsabban nő a várható élettartam, de ez a hatás elég gyenge és a jelenlegi ütem mellett is csak kb. 40 év alatt zárulna be átlagosan a lemaradás. De persze nem egyformák a lemaradó országok, néhány, mint például a balti államok, gyorsan, kb. évente fél évvel növelték a várható élettartamukat 2007 és 2012 között. A férfiaknál még gyorsabb volt a növekedés, de itt persze elég alacsony szintekről indul a felzárkózás. Magyarországon érdekes módon a férfiak várható élettartam növekedése valamivel az EU-s átlag felett volt 2007-12 között, a nőké viszont elmaradt az EU-s átlagtól még növekedésben is (a szintről nyilván nem is beszélve).

Picture5_1.pngForrás: Eurostat

Összefoglalva tehát: a baltiak megint jól csinálnak valamit, de még így is van hova fejlődni, a mediterrán régió nem csak a kaja és az éghajlat tekintetében király, Magyarország gyalázatos helyzetből indul, de mintha a férfiaknál megindult volna a lemaradás lassú ledolgozása...

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr636580793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása