Mikor lépjük át a szén-dioxid korlátot?

Kevés idő maradt arra, hogy technológiai áttörést érjünk el a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésében. Ha nem sikerül, (megint) jöhetnek a krokodilok Skandináviában.

A napokban nagy sajtóvisszhangot kapott az a hír, hogy a légköri CO2-koncentráció nemsokára eléri a 400 ppm (részecske/millió) szintet. A konkrét értéknek őszintén szólva nincs komoly jelentősége azon túl, hogy egy hangzatos kerek számról van szó. Viszont felhívja a figyelmet a légköri CO2-koncentráció gyors emelkedésére; nem járunk messze attól a „bűvös” 450 ppm-es szinttől, mely kb. 2 C°-os hőmérséklet-növekedésnek felelne meg hosszabb távon.

Nemrég a Carbontracker kiszámolta, mekkora az a fennmaradó CO2 „keret”, amit az emberiség még felhasználhat anélkül, hogy átlépné a 2 C°-os felmelegedési korlátot. Azt is hozzáteszi, hogy a tőzsdén jegyzett első 200 energiacég fosszilis tüzelőanyag-készlete (és így a potenciális CO2-kibocsátása) meghaladja ezt a limitet, és így a jegyzett készleteik egy részének a földben kellene maradnia.

Expo500[1].jpgA bomba tovább ketyeg. Forrás: Ecomotion

Mint ahogy azt legelső posztunkban is kifejtettük, a 2 C°-os küszöb inkább csak lélektani határ. Nincs garancia arra, hogy 1,9 C°-kal minden rendben lenne, és hasonlóképpen a 2,1 C°-os emelkedés sem jelenti automatikusan a világvégét. Azzal kapcsolatban is sok a bizonytalanság, hogy pontosan mennyivel növeli a CO2-kibocsátás az átlaghőmérsékletet (az, hogy növeli, nagy biztonsággal állítható). De nézzük, mi is jön ki, ha a Carbontracker feltételezéseit vesszük alapul a fennmaradó CO2 keretről. A világ jelenleg kb. 30 gigatonnányi CO2-t bocsát ki évente, és a Carbontracker szerint 2012 végére mintegy 500 gigatonnányi keretünk maradt kihasználatlan.

Először is nézzük, milyen ütemben kellene mostantól évente csökkenteni a világ CO2-kibocsátását ahhoz, hogy ezen a bizonyos kereten belül maradjunk. A fenti feltételezések mellett a szükséges csökkentés kb. évi 6% lenne. Ez az ütem nagyon, nagyon meredek volna a jelenlegi technológiák mellett. Éppen ezért esélytelennek tűnik, hogy a kereten belül maradjunk, hacsak nem következik be valamilyen technológiai áttörés. Mivel a világ népessége tovább nő, ezzel párhuzamosan pedig a globális GDP tovább emelkedik, a CO2 kibocsátások jelen szinten tartása már önmagában is komoly eredmény lenne (a jelenlegi technológiák mellett). És ezzel együtt is tovább nőne a légköri CO2-koncentráció; csupán a kibocsátások emelkedésének ütemét tudnánk stabilizálni.

A technológiai áttörés tehát kelleni fog. Valamikor. A kérdés már csak az, hogy mennyi idő van még, hogy feltaláljunk és alkalmazzunk valamiféle széndioxid-mentes technológiát? Melyik évben merítjük ki a CO2 keretet? A lenti ábrán bemutatom a várható dátumokat, két különböző esetben: (i) a jelenlegi fosszilis energiafelhasználási szintet feltételezve, ill. (ii) évi 2%-os csökkenés mellett (bár már a stabilizációs szcenárió is meglehetősen optimista).

Ez a számítás persze figyelmen kívül hagyja a szén-dioxidon felüli üvegházhatású tényezőket, mint pl. a metán és a koromszemcsék (amelyek figyelembevétele valószínűleg még közelebb hozná az üvegház-korlátot), ezért az eredmények csak hozzávetőlegesek.

Ezen kívül pedig három elméleti esetet is bemutatok, melyben a világ azonnal áttér kizárólag csak kőolaj-, földgáz- vagy szénfelhasználásra, hogy ezzel is szemléltessem, hogy szerepel a kibocsátásban egymáshoz képest a három különböző üzemanyag. (Ezek a számok még bizonytalanabbak, mivel becsülni kellett az egyes technológiák hatásfokát – próbáltam konzervatív feltételezésekkel élni a mi kedvencünkkel, a földgázzal kapcsolatosan is.) Végül pedig hozzá kell tenni, hogy ez nyilván csak elméleti felvetés: lehetetlen volna egyik napról a másikra áttérni egy másik technológiára, hiszen a meglévő infrastruktúrát (az autóktól az erőművekig) le kellene hozzá cserélni.

Röviden: földgázzal tovább bírnánk. Az alábbi ábra mutatja, mikor merítenénk ki a 2 C°-os hőmérséklet-emelkedéssel járó CO2-keretet az egyes esetekben:

 scenarios_HU.jpgForrások: saját számítások, BP, Carbontracker

A jelenlegi energiafelhasználási profil alapján 2027-re merítenénk ki a keretet, kevesebb, mint 15 év alatt! A 2%-os évi megtakarítás nem sokat segít: ilyen mértékű energiahatékonysági intézkedésekkel/megújulókkal/nukleáris energiával csak 3 évvel tolnánk ki a dátumot. A földgázra való teljes átállással úgy 10 évet lehetne nyerni, de ez nyilván képtelenség lenne ilyen rövid idő alatt.

Így tehát nincs túl sok időnk – valószínűleg ki fogjuk meríteni a szén-dioxid-keretet, és ha a jelen feltételezéseink igaznak bizonyulnak, akkor a hőmérséklet-növekedés meghaladja majd a 2 C°-os küszöböt. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most 3,6 C°-os emelkedést vár a hivatalos előrejelzésében, bár már elismerték, hogy az aktuális trendek inkább a 6 C° felé mutatnak.

A 6 C° pedig sok, nagyon sok. Pontosan persze nem tudjuk, mit jelentene, de amikor a Föld történetében legutoljára volt kb. 6 C°-kal melegebb, krokodilok úszkáltak a sarkvidéki vizekben…

439px-Eocene[1].jpgA skandináv erdők új arca? Forrás: Wikipedia

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr335287719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása