Gazdaságra telepedő állam, (avagy konvergencia, de hova?)

Az állam költi el a teljes gazdaság megtermelt jövedelmének (a GDP-nek) nagyjából 50%-át Magyarországon. Így van ez már lassan 20 éve. Mindig azt tervezzük, hogy majd kevesebbet osztunk újra, többet hagyunk az emberek, cégek zsebében, de eddig ez sosem sikerült. Konvergálunk az 50%-hoz. Az új konvergenciaprogram apropóján vettük elő az örökzöld témát.

„A magyar államháztartás mérete jóval nagyobb a versenytársakénál. Az állami kiadások jelenlegi szerkezete nem ösztönzi a gazdasági növekedést.”

Ez persze nem újdonság. Nem is mi mondjuk először (és utoljára). A cím elejét és ezt az idézetet is egy 2011-es nemzetgazdasági minisztériumi feljegyzésből vettük. Meglepően érdekes olvasmány.

 

Azóta sem változott lényegében semmi. Így van ez már lassan 20 éve.

Az állam pénze a mi pénzünk. Mindig tervezzük, hogy pár év múlva sikerül lejjebb tornászni azt a részt, amit beszed, és jól vagy rosszul elkölt az állam, helyette inkább a lakosság, a cégek zsebében hagyjuk. Ez minden bizonnyal jót tenne a növekedésnek. De eddig nem sikerült tartósan eltávolodni az 50%-os aránytól. A régió legtöbb országában ez az arány 40% körül vagy az alatt van, és még Németországban is csak 45%.

Az apropót az adja, hogy a múlt héten tette közzé a kormány az EU-nak elküldött gazdasági programját (az ún. konvergenciaprogramot), amely középtávú terveket vázol a főbb gazdasági mutatók alakulásáról.

Érdemes ezeket a terveket a korábbiakkal összevetni. (A portfolio.hu le is hozott egy hasznos összehasonlítást, amely az elmúlt évek terveivel hasonlítja össze a konvergenciaprogramot. A kiadás/GDP arány nem szerepelt a cikkben, pedig fontos, és közvetlenebbül befolyásolható a kormány intézkedései által, mint mondjuk a GDP, ami szerepelt.)

A friss konvergenciaprogram szerint 2017-re a jelenlegi 50%-ról 45%-ra csökkenne az állami kiadások GDP-hez viszonyított aránya. És valami hasonlót terveztek 2011-ben is, az akkori tervek szerint most már 40% környékén járnánk. Az alábbi ábra mutatja az elmúlt évek terveit. Mindig kb. 50%-ról indulnak az adott évi tervek, és az előrejelzési időszak végére csökkenő kiadási arányt vetítenek előre.

Mindig azt tervezzük hogy pá.png

És hogy mire megy el a pénzünk?

Nyugdíjakra, szociális kiadásokra, a kormányzat fenntartására, gazdasági szerepvállalásra (pl. közlekedésre), oktatásra (egyre kevesebb), egészségügyre, kamatokra. A legjobban talán A mi pénzünk kezdeményezés oldalán lehet követni, interaktív ábrán (klikk a képre).

ami_penzunk.png

Forrás: A mi pénzünk

Kiugró tételek persze vannak, a versenytársakhoz képest például magasak a társadalmi juttatások, a folyó működés kiadásai; magas a gazdasági szerepvállalás szintje, de igazából sok mindenből kéne egyszerre faragni. Hogy milyen szerkezetben, és mennyit, az persze politikai döntés kérdése. Erről nem sokat hallunk. A jelenlegi terv szerint egyébként (egy másik felosztás, nem a fenti célok szerint) a beruházásokra fordított kiadások csökkennének legjobban 2017-ig.

[Update]: Hol kéne faragni az állami kiadásokon? - Vakmajom írta

[Vakmajom a fenti poszt kapcsán játszott egyet A mi pénzünk oldalon. Az alábbiban ezt mentjük meg (ugyanis Vakmajom blogján mindig csak a legfrissebb bejegyzés olvasható, a többi törlődik). A forrás tehát a vakmajom.hu.]

[A] gurulóhórdón láttam ezt a linket, egy oldal, ahol el lehet játszani az állami költségvetés áttervezésével. Beállítottam, hogy milyen lenne a magyar költségvetés, ha a gazdaságilag sikeresebb lengyelek struktúrájában lenne szétosztva a pénz és a GDP 50%-a helyett 40%-os volna az újraelosztás. Érdekes dolgok jöttek ki:



A 20%-kal kisebb költségvetés úgy állna össze, hogy kevesebb menne:

- gazdasági szerepvállalásra (900 mrd mínusz)
- a kormányzat mûködésére (1100 mrd mínusz)
- szociális kiadásokra (majd 900 mrd mínusz)


Több menne:

- oktatásra (+200 mrd)
- egészségügyre (+200 mrd)

Az látszik ebbõl, hogy hol van elköltve fölöslegesen a pénz (gazdasági szerepvállás, állam mûködtetése, szociális kiadások) és hova nem költ az állam, ahova pedig kéne, még 20%-kal kisebb állam mellett is nominálisan többet kellene költeni egészségügyre meg oktatásra.

Más országokat is be lehet állítani, ami tanulság, hogy minden állam sokkal kevesebbet költ saját maga mûködtetésére és a gazdasági szerepvállalásra (=szocializmus), itt van a kutya elásva.

http://www.amipenzunk.hu/#/~/koltsegvetesi-kiadasok

 

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

 

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr116135737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása