Kilátásban egy újabb történelmi üzlet

A következő két éven belül a történelem legnagyobb tőzsdei ügyletének lehetünk szemtanúi. A világ egyik legértékesebb vállalata, Szaúd-Arábia olajmonstruma a tőzsdére vonulást fontolgatja. Egy ilyen mértékű üzlet hatással lehet a pénzügyi piacokra, az olajpiacra és leginkább Szaúd-Arábia gazdaságára.

 

Szaúd-Arábia olajvállalatának 5 százalékát privatizálná a következő két évben. Az üzlet a közel-keleti ország hosszú távú stratégiájának szimbólumává vált. Szaúd-Arábia jelenlegi gazdagsága hatalmas olajtartalékainak köszönhető, ugyanakkor az energiahordozók piacán bekövetkezett és a jövőben várható változások sebezhetővé tehetik az ország egydimenziós, az olajból származó bevételekre épülő gazdaságát. Az arab országnak lépnie kellett: a hatalmas tőzsdei ügylet a tervezett gazdasági reformok finanszírozását is szolgálhatja.

Miről is van szó?

A mai Saudi Aramco az 1900-as évek elejétől működik, és eleinte, mint sok más közel-keleti olajvállalat, amerikai tulajdonban volt. Ugyanakkor a szaúdi állam a részvények fokozatos felvásárlásával szerezte meg a tulajdonjogokat az amerikaiaktól, sok más régiós ország gyakorlatával ellentétben. Ezzel a folyamattal biztosította a cégben a folytonosságot, és azt, hogy az amerikai menedzsment- és működési struktúra szerint működött tovább a vállalat. Ez a lépés is hozzájárult ahhoz, hogy az évek során felhalmozódott menedzsment- és iparági ismeret nem veszett el a tulajdonosváltást követően úgy, ahogy az azokban az országokban történt, ahol hatalommal államosították az addig magánkézben lévő vállalatokat.

A Saudi Aramco ugyanakkor nem csak ennek köszönheti sikerét, sőt: a cég lényegében a világ szárazföldi olajtartalékainak 16 százalékát birtokolja. Ebből következik, hogy a cég értéke egyes becslések szerint a 2 ezer milliárd dollárt is megközelítheti. Ezzel a szaúdi olajvállalat nemcsak a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett cégévé válhat, de vagyonából a 4 legnagyobb amerikai céget is bőven felvásárolhatná.

Ezzel a lépéssel Szaúd-Arábia nemcsak a tervezett gazdasági reformokhoz szükséges likviditásról gondoskodna, hanem lépést tenne a privatizáció irányába is. Az ország gazdasága ugyanis bővelkedik az állami monopóliumokban, amely gátolja a versenyt, ezáltal pedig az innovációt. Az ország célja, hogy diverzifikálja a gazdaságát, helyet adva olyan iparágaknak is, amelyek növekedéséhez elengedhetetlen az innováció.

Reformtervek 2030

  • Kezdve az innovációt is igénylő szektorokkal, a szaúdi kormány célja, hogy a gazdaság kibocsátásának 35 százaléka kis- és közepes vállalkozásoktól származzon (a mai 20 százalék helyett)
  • egy nyitott és transzparens pénzügyi- és tőkepiac kiépítése a külföldi befektetések bevonzásának céljából
  • speciális zónák kialakítása, melyeket a piaci versenyt segítő szabályozási struktúra, vízummentesség jellemezne az üzletek megkötésének könnyítése végett
  • speciális logisztikai, turisztikai, ipari és pénzügyi zónák létrehozása
  • a munkanélküliség csökkentése a jelenlegi 11,6 százalékról 7 százalékra
  • a nők munkaerő-piaci aktivitásának növelése a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra
  • hadi ipari beruházások növelése: a kormány célja egy erős hadi ipar kiépítése, amelynek termékeire a régiós országoknak a körülményüket tekintve van keresletük

Szaúd-Arábia reformtervei egyelőre még távol állnak a konkrétumoktól, ugyanakkor a Saudi Aramco egy részének tőzsdére bocsátása egy egészen konkrét lépés, amely a jövőbeli reformok elengedhetetlen bázisát jelentheti. Mindazonáltal cég tőzsdére bocsátáskor várható értéke erősen függ az olaj várható árától, éppen ezért talán nem is olyan meglepő a közel-keleti ország OPEC-megegyezés iránti végtelen elkötelezettsége.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr6712310175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása