Nem mind zöld, ami fénylik

Amikor a szabályozó rossz dologra lő, a piaci folyamatok jellemzően torzulnak. A károsanyag-kibocsátás sokáig a szén-dioxid kibocsátással volt egyenlő a fejekben, ezért került a tényleg kisebb CO2 kibocsátású dízel előnybe a benzines meghajtással szemben – a már a 90-es években is környezetbarát – Európában. A mostani, hirtelen dízel-ellenesség hasonló torzulásokat okozhat hosszabb távon…

Nagy felhördülés volt az év elején Oslóban, a norvég fővárosban, amikor egy januári szmog riadó keretében egy rövid időre teljesen kitiltották a dízel autókat a belvárosból. A bosszankodók baját az intézkedéssel jól foglalta össze Jens Stoltenberg, aki NATO főtitkár és egyébként Norvégia miniszterelnöke is volt korábban: “Jó lenne, ha végre el tudnátok határozni magatokat. Nem is olyan régen még a dízel autókat preferáltátok a benzinesekkel szemben. Nem vagyok benne biztos, hogy tényleg tudjátok, mi is a legjobb megoldás”.

A norvég dízel autósok joggal érezhették magukat becsapva. Az 1990-es évektől kezdve ugyanis az európai kormányzatok minden erejükkel és eszközükkel azon voltak, hogy a személyautó-vásárlók a dízeles autók mellett döntsenek. Egyrészt jelentős pénzügyi lökést adtak a dízel autó eladásoknak kedvezményes adóztatással (a benzines meghajtással szemben), másrészt a magasabb üzemanyag hatékonyság és az ebből fakadó relatíve alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás miatt a dízel autók számítottak a „zöld” alternatívának. Nem is kell sarkítanunk akkor, amikor azt állítjuk, hogy aki számolt a várható üzemanyag-fogyasztással is (nemcsak a vételárral) és egy kicsit is környezetvédő volt, dízel autót vett. Egészen napjainkig.

A szabályozás és az adópolitika eredményeként a 2010-es évekre – ellentétben a világ többi részével (ld. a lenti ábrát) – Európában a globális felmelegedés elleni harc részeként az autóállomány több, mint egy harmada dízel meghajtású lett. S bár 2011 után már nem nőtt tovább a dízelarány az újautó eladásokban, az állomány továbbra is a relatíve magas szinten maradt. Emiatt értelemszerűen jellemzően eltér az európai autógyártók modellkínálata és az európai költségvetések dízel üzemanyaghoz kapcsolódó bevételeinek aránya is a világ többi részéhez képest. Talán kevésbé ismert az átlagolvasó számára, de emiatt pl. az európai olajfinomítók is a lehető legnagyobb dízel-kihozatalra vannak konfigurálva. Megjegyezzük, hogy Európa még így is importra szorul dízelből (cserébe a megmaradó benzintöbbletet exportáljuk a világ többi részébe).

 

Dízel-autó penetráció a főbb piacokon (%)

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Cames and Helmers (2013), https://enveurope.springeropen.com/articles/10.1186/2190-4715-25-15

 

Az elmúlt 25 évben tehát az európai gazdaságok egyre növekvő arányban álltak át a dízelautó előállítására, amihez a gazdaság számos egyéb területe is alkalmazkodott. Ehhez képest azt látjuk, hogy a dízel autók szinte egyik napról a másikra az azbeszttel kerültek egy kategóriába, amikor az egészségünkről és a bolygóról van szó. A portfolio.hu a minap már egyenesen „dízelundorról” cikkezett, amikor a látványosan csökkenő dízelautó-eladásokról számolt be. Sőt, a dízel autót kiváltók miatt már vannak jelei a benzinmotor-hiánynak Európában.

Pedig az elmúlt 15-20 év látványos technológiai fejlődésének eredményeképpen a modern dízelmotor tényleg mérföldekkel van a benzines meghajtású motorok előtt. Üzemanyag-hatékonysága sokkal jobb – már csak a dízel magasabb energia-sűrűsége miatt is – és emiatt tényleg jóval kisebb a megtett útra vetített szén-dioxid kibocsátása. Kicsit árnyalja a képet, hogy az autógyártók ezt a jobb teljesítményt arra használták, hogy egyre nagyobb, egyre nehezebb autókat hajtsanak ezek a motorok, ezért ha az átlagos személyautó CO2-kibocsátást nézzük, a tipikus benzines autóké meglepően közel van a tipikus dízel autókéhoz (ld. lenti ábra).

Forrás: ACEA

A dízelautók felfutása az 1997-es kiotói egyezmény után kapott igazán lökést. Az egyezmény aláírói ugyanis azt vállalták, hogy a CO2 kibocsátást 8%-kal csökkentik az aláírást követő 15 évben. Az európai autógyártók, tarsolyukban a kifejlesztett dízelmotorral, el is kezdtek lobbizni a dízelautók preferálásért. Azzal, hogy az európai hatóságok – elsősorban az egyezmény eredményeként –a dízel literenkénti árát a benzin alatt tartották, nyert ügyük volt. De mindenki más is azt hitte, hogy ez egy win-win szituáció: versenyképes európai autógyártás, elégedettebb fogyasztók és kevesebb szén-dioxid kibocsátás, tehát vesztesek nincsenek.

A szén-doxid kibocsátás kisebb is volt, a Volkswagen sem ezen bukott el alapvetően, nem elhallgatva, hogy a mért és a tényleges kibocsátás között ebben is volt eltérés. Hanem időközben kiderült, hogy más káros anyagok is a levegőbe kerülnek az autózás során. Ennek eredményeként születtek meg, kicsit megkésve, a (nitrogén-oxid és) nitrogén-dioxid kibocsátás korlátozások. A NOx gázok pedig tényleg károsak az egészségre: nagyobb koncentrációban szmogot alkotnak, savas esőt eredményeznek és növelik a levegőbe jutó finom részecskék arányát és a talaj közeli ózon kialakulásának valószínűségét. A kezdeti 0.18 g/km NOx kibocsátás korlátot hamarosan 56%-kal szigorították 0.08 g/km-re. És ez az, amit a Volkswagen nem tudott teljesíteni az utakon, csak a tesztlaborban.

A NOx, a SOx és a PM10/PM2,5 aeroszol (a köznyelvben „szállópor”) kibocsátás mérséklése ugyanis nem a dízelmotor továbbfejlesztésével érhető el, hanem a kibocsátás utólagos kezelését (exhaust after-treatment system) igényli, ami egy költséges technológiai bővítés az autó alapárához viszonyítva, ráadásul belső teret vesz el az időközben egyre inkább kimaxolt kényelmi szempontokkal szemben. A dízelautók összes károsanyag-kibocsátása tehát csökkenthető, csak ez magasabb alapárat jelent a fogyasztóknak, esetleg kevesebb kényelmi szolgáltatást az egyébként is emelkedő működési költségek mellett, a dízel üzemanyag várhatóan gyorsan eltűnő adóelőnye miatt.

A szigorodó kibocsátás-szabályozás mellett egy másik trend is elindult, amikor a növekvő szmog-veszély miatt a nagyvárosok autómentes napokat kezdtek bevezetni. A kezdetekben azonban még szó sem volt arról, hogy csak a dízel autókat tiltanák ki. Bristol, Brüsszel, de a brazil Sao Paolo is az első fecskék között volt. Az áttörést azonban a párizsi intézkedések hozhatták. 2015. márciusában Párizs önkormányzata a pekinginél is magasabb levegő-szennyezettséggel szembesült, 40%-kal meghaladva az egészségügyi határértékeket. Mivel ebben az évben ráadásul a klímakonferenciát is ők rendezték, valamit tenniük kellett. 2015. szeptember 27-én, Párizsban először, minden autót kitiltottak a belvárosból. Nincsenek számok, hogy mennyivel is csökkent a légszennyezés ténylegesen, de a sajtó attól volt hangos, hogy mennyire tiszta és csendes volt ez a vasárnap Párizsban. Tegyük még azt is hozzá, hogy Franciaországban a személyautó állományon belül – még az európai átlagnál is jóval magasabb – 65%(!) körüli a dízelautók aránya. De talán vannak olyanok az olvasók között, akik még emlékeznek a taxis blokádra, amikor hasonló élményük volt az embereknek Budapesten. Ma már nem kérdés, hogy az európai városok korlátozni akarják és fogják a dízelautók behajtását belvárosaikba. Az oslóiak felháborodása tehát ebből a szempontból mégsem teljesen jogos.

Mivel az elektromos autók ára még nem csökkent le eléggé, a kegyveszett dízelautókat várhatóan tisztán benzines és döntően benzines-meghajtású hibridekre cserélhetik le az emberek rövidtávon. Bár a benzin égése során kevesebb nitrogén- és kén-dioxid kerül a levegőbe, mint a dízel esetében, jelentős motorfejlesztésre van szükség, hogy a tisztán benzines motorok a szén-dioxid kibocsátásban is labdába tudjanak rúgni. Kérdés, hogy ebbe ki fog befektetni, ha a szabályozók megint egy lapra tesznek fel mindent és az elektromos meghajtást preferálják.

Mi a tanulság? Egyrészt a szabályozóknak több kémiai alapismeretre lenne szüksége, másrészt nem kellene elkövetni a múltból már ismert hibákat újra. A szabályozás jelenleg továbbra is a kipufogógáz CO2 koncentrációjára teszi a hangsúlyt, amiben az elektromos autók – definíció szerint – verhetetlenek, miközben ismert, hogy az akkumulátor-gyártás és az elektromos áram eljuttatása az autókba is lehet CO2-intenzív folyamat, nem beszélve az elektromos áram előállításának kibocsátásáról. Az elektromos autók előnye akkor is megmaradna, ha nagyobb figyelmet szentelnénk a teljes életciklus kibocsátásnak viszont az autó- és akkumulátorgyártók, a villanyerőművek tulajdonosai, de még a gazdaságpolitikusok is mindjárt nagyon más ösztönzőkkel szembesülnének.

És akkor már merjünk nagyot álmodni és ne ragadjunk le a levegő tisztaságánál. Az akumulátoroknak van erősen mérgező, toxikus összetevője is. Nem véletlenül gyűjtjük a ceruza- és egyéb elemeket szelektíven. Lehetőleg ne úgy oldjunk meg egy tényleg létező problémát, hogy új(ak)at hozunk létre, kezeljük átfogón a kérdést már az elején!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr8213518145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása