Last minute napelem-buli Dél-Európában

A napelem-ipar virágzó üzlet lett az elmúlt pár évben, részben a csökkenő költségek következtében, de még inkább a kormányok bőkezű támogatása miatt. A meglepő, hogy azok a kormányok voltak a legbőkezűbbek között, akik ezt legkevésbé engedhették volna meg maguknak. 2011-ben a világ napelem kapacitás-bővülésének közel harmada Olaszországban valósult meg. Görögország is megháromszorozta tavaly napelem-kapacitását. Ez is jó példa arra, hogy mennyire pofátlanul pazarlóak voltak ezen országok kormányai a pénzügyi összeomlás szélén – egy utolsó őrült parti a bukás előtt. A buli után pedig marad a kijózanodás: az európai (köztük magyarországi) napelem-gyártók leépítenek és/vagy balhéznak, mert a csökkentett támogatás miatt visszaesett a kereslet a drága termékük iránt.   

A napenergia-termelésben világszinten bekövetkezett exponenciális növekedésről már jó pár blog beszámolt, legutóbb a BP nemrég megjelent energiastatisztikái kapcsán (amely mindig aranybánya az energiaszektor közgazdászainak).  Az alábbi posztban a részletes adatokból is szemezgetek, hogy bemutassam a néhány dél-európai országban „utolsó pillanatban” bekövetkező ugrásszerű növekedést. A téma aktualitását mutatja, hogy az európai gyártók épp most mentek neki a kínaiaknak, piaci dömpinggel vádolva őket, miközben a Sanyo épp leépíti magyarországi gyárát. A balhék és (az európai, köztük magyar) gyárbezárások oka is nagyrészt az, hogy a last minute napelem-buli elmúltával idén csökkent a kereslet.

 solar_kep0.png

Világszintű boom és gyorsan csökkenő költségek

De először nézzük, mik a globális tendenciák. Valóban, a globális kapacitás és termelés robbanásszerűen nőtt, a nagylelkű támogatás (legtöbbször garantált átvételi ár) segítségével. A jelenlegi zsinór nagykereskedelmi áramár (a folyamatos 24 órás ellátás ára) 50 euró/MWh szint körül mozog, míg 200 euró/MWh-t jóval meghaladja a napelemekkel előállított villany bekerülési költsége (’levelized cost’, az szint, ami ahhoz szükséges, hogy a beruházások megtérüljenek). Ráadásul a napenergia nem áll mindig rendelkezésre, és nehezen előre jelezhető. Valakinek meg kell fizetni az árkülönbséget: vagy a fogyasztóknak, vagy áttételesen az adófizetőknek.

nap1_.png

 

A megújuló energiatermelés célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése kell, hogy legyen. Azonban, ha a napenergia és a nagykereskedelmi áramár közötti különbséget lefordítjuk CO2-elhárítási költségre (tehát, hogy mekkora CO2 ár kompenzálná a magasabb napenergia-költséget), jóval 200 euró/tonna feletti értéket kapunk. Ha ezt összehasonlítjuk a jelenlegi 7 euró/tonnás piaci CO2 árral, vagy a jó pár 50 euró/tonna alatt elérhető egyéb elhárítási lehetőséggel, a napenergia még mindig extrém mód drága módja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének.

Tehát a napelem-ipar fő mozgatója még mindig az állam. Közben azért a technológia is gyorsan fejlődik. Erőteljes költségcsökkenés volt megfigyelhető az elmúlt években, miközben a napelemek hatékonysága nőtt. Ennek oka nem utolsósorban a fejlődő országokban, pl. Kínában megjelenő olcsóbb napelem-gyártás volt. Ironikus módon a napelem boom közepette több nyugati napelem-gyártó ment tönkre, mert a kínai cégek olcsóbban kezdték adni a termékeiket. Részben ez állhat a magyarországi Sanyo napelem-gyár napokban bejelentett drasztikus leépítése mögött is.  

solarclimate.png

forrás: Climate progress

Ha a költségcsökkenés így folytatódik, a napenergia egy évtizeden belül támogatások nélkül is versenyképes lehet a nagykereskedelmi piacon. De amint megépül egy kapacitás, berögzül az akkori (magas) árkörnyezet – minthogy a Napból nyert villamos energia költségének nagy része a beruházási költség. Ha három évvel ezelőtt épült meg egy napelem-panel, az kétszer annyiba került, mint ha ma épülne meg. Ez azt sugallja, hogy érdemes még pár évet várni, mielőtt belevágunk a beruházásba.

A technológia sok szószólója úgy érvel, hogy ahhoz, hogy a költségek ilyen mértékben csökkenjenek, kellenek a hatalmas termelési támogatások: először támogatni kell az iparágat, hogy az nagyobb és hatékonyabb legyen. Eddig még nem találkoztam olyan tanulmánnyal, ami ezt a vélekedést alátámasztotta volna. Épp ellenkezőleg, a napelem-árak a 90-es években ugyanolyan ütemben csökkentek, jóval kisebb támogatás és lassabb növekedés mellett, mint mióta a támogatások felfutottak. (A napelem árak megfeleződtek a 90-es években, utána 2011-ig újra megfeleződtek, míg a napenergia-termelés évi 10%-kkal nőtt 1990 és 2001 között, majd évi 45%-kal(!)2001-től 2011-ig.)

A magas támogatások kezdete előtti időszakban történt ugrásszerű költségcsökkenés azt sugallja, hogy a napelem-árak hasonló mértékben estek volna akkor is, ha nem lettek volna ilyen nagymértékű támogatási programok (igaz, ezt sajnos szinte lehetetlen utólag igazolni). Mindenesetre a termelés támogatása helyett a kutatás-fejlesztésre fordított összeggel biztosan jóval hatékonyabban lehet csökkenteni a technológia költségeit.

 

Megéri várni, különösen, ha a költségek a kiskereskedelmi árak közelébe kerülnek

A napelemek nagy része kis kapacitású (pl. háztetőre szerelt) és kisfogyasztókat szolgál ki. A napelem-árak csökkenésével, a napenergiával nyert áram költsége egyes helyeken (pl. Olaszországban és Németországban) közelíti a kiskereskedelmi áramárat (angol szakszóval „grid parity”, hálózati paritás). Abban a pillanatban, amikor már nem kell külön támogatni a háztetőre szerelt napelemeket, drámai változások következnek be. Ezt a pontot közelebb hozta az a tény, hogy a kiskereskedelmi árak megnőttek a megújulók támogatása miatt. Németországban például a támogatás közel hasonló nagyságrend, mint maga a nagykereskedelmi áramár. (A poszt utáni keretes részben kicsit részletesebben is írok a „hálózati paritásról”.)

Ha a költségek ilyen gyorsan csökkennek, és a fordulópont („hálózati paritás”) is közel van, nem szabad elsietni a nagy kapacitások kiépítését, ami hatalmas kvázi-közpénz elköltését is jelent a jövőben.

 

Olaszország és Görögország nem tudott várni

A napenergia közelmúltbeli története olyan periódusokkal tarkított, amikor egy-egy országban hirtelen, pár évig tartó extrém növekedés indult be. Ennek oka jórészt a gyors költségcsökkenés: ha a támogatások szabályozását lassan (vagy nem) igazítják a költségcsökkenésekhez, az hatalmas megtérülést biztosít a beruházóknak. Az állami bürokrácia általában nem rendelkezik naprakész információkkal a napelemek árcsökkenéséről – a beruházás a támogatott szektorba egyes esetekben szabályozási arbitrázsnak mondható (ha megengedők vagyunk), máskor „state capture”-nek (ha nem vagyunk annyira megengedőek). Németország a 2000-es évek elején, Spanyolország a pénzügyi válság előtt két jó példa erre, mindkét helyen 5 évig is eltartott a 100% feletti átlagos éves növekedés a szektorban.

nap2_.png

 

Azt gondolhatnánk, hogy a jelenleg dúló adósságválságban a bajban levő dél-európai országok 2011-re már rég visszafogták a megújuló-támogatásokat.

Hát, nem egészen. Olaszország világszinten is a legnagyobb napelem-piac volt tavaly, a világon épült kapacitások harmada (31,6%-a) ott valósult meg. Olaszországban egyetlen év alatt 9 GW kapacitás épült, megnégyszerezve a beépített teljesítményt. Ez a kapacitás nagyjából 8-9 nagy nukleáris blokkénak felel meg, azzal a különbséggel, hogy a napelemeknek jóval kisebb, 20-25% a rendelkezésre állása. A költség 20 milliárd euró (vagy valószínűleg annál is több.)

Talán még meglepőbb, hogy 2011-ben az államcsőd szélén álló Görögország is megnyomta a napenergia-programját, a beépített kapacitás megháromszorozódott, elérte a 600 MW-ot, valószínűleg 1 milliárd euró feletti költségen. Mindkét ország sok napsütést kap, ilyen arányú növekedést azonban a természeti adottságok önmagukban nem indokolnak, szükség volt hozzá az eltúlzott támogatásokra.

A fenti költségbecslések „normális” beruházási költségeket vesznek alapul (1,5 USD/W napelem ár és hasonló egyéb installációs költség). A tényleges költségek valószínűleg jóval nagyobbak, ha meggondoljuk, hogy egy év alatt ekkora kapacitás kiépítése biztosan szűk keresztmetszeteket okoz az ellátási láncban. A kevés szak-szerelőcég valószínűleg vagyonokat keresett a felpörgött üzleten. Csakúgy, mint azok, akik elég jó kapcsolatokkal rendelkeztek, és így hamar jutottak engedélyekhez.

A gyorsaság különösen fontos volt – mindenki gyanította, hogy a bő esztendők nem tartanak sokáig a pénzügyi krízis közepette. Valóban, 2012-re már jelentősen szűkítették a támogatási programokat, például Olaszországban. Tavaly viszont a kiugró garantált árak miatt még magas költségek mellett is megérte napelemeket üzembe helyezni. Ám épp a rendszer magas összköltsége miatt valószínű volt, hogy az nem fenntartható; annál kevésbé fenntartható, minél többen szállnak be. Mindenkinek gyorsnak kellett lenni, hogy még az elsők között bekerüljenek a rendszerbe. Ilyenkor senkit sem érdekel, hogy olcsón helyezze üzembe a napelemeket…

A napenergia felfuttatása a krízisben lévő országokban jóval többet árul el ezen országok politikai gazdaságtanáról, semmint az energia-szektorukról. Eddig is tudtuk, hogy a kormányaik nem jó gazdák, ha költekezésről van szó, nem volt ez másképp a napenergiával sem. És jó páran nagy pénzeket kaszáltak az ügyön.

 A Münchausen-trükk: „Grid parity” (a kiskereskedelmi árak elérése)

Az, hogy mikor csökkennek a napenergia-költségek a kiskereskedelmi áramár szintjére („grid parity”), az üzembeállítás költségén kívül három dologtól is erősen függ: a kiskereskedelmi áraktól, a napsugárzás mértékétől, és a projekt elvárt hozamától. (Számításokhoz hasznos lehet ez az oldal.)

A csavar a dologban, hogy a kiskereskedelmi árakat jelentősen befolyásolja, hogy mennyit fizetnek a fogyasztók a korábban telepített megújulók támogatására. Ahogy a támogatások növekedése felnyomja a kiskereskedelmi árat, egyre több fogyasztó akar kiszállni, és inkább a saját napelemét üzembe helyezni, a nagykereskedelmi kapacitásokat feleslegessé téve. Németországban például mára óriásira duzzadtak a támogatások, az áramárakban 35 euró/MWh jut a megújulók támogatására, ami hasonló nagyságrend, mint maga a nagykereskedelmi ár. Így a korábbi megújuló-beruházások előrehozták azt a pontot, amikor a fogyasztóknak megéri váltani (mint a mesebeli Münchhausen báró, aki a hajánál fogva kihúzta saját magát a mocsárból). Németországban és Olaszországban például ez a pont mostanában kezd eljönni. Németországban az alacsony kamatkörnyezet is segít (Olaszországban viszont már nem).

Az alábbi ábra a Bloomberg New Energy Finance-től azt mutatja, hogy 6%-os tőkeköltség mellett már 2012-ben megéri támogatás nélkül is a lakosságnak a napelemek felszerelése. (A vízszintes tengelyen a napsugárzás mértéke, a függőleges tengelyen a kiskereskedelmi áramár szerepel. Jelenleg ezen feltételezések mellett azokban az országokban éri meg a napelem, amely a 2012-es vonal felett vannak – ami a jelenlegi költségszintet mutatja.)

solarbloomberg.png

A magas kiskereskedelmi ár Németországban, Olaszországban és Spanyolországban egyrészt a magas megújuló-támogatások eredménye, másrészt valószínűleg hozzájárul a kiskereskedelemben az alacsony szintű verseny is. Ahogy a napelem egyre nagyobb konkurenciát jelent, úgy valószínűleg lefele nyomja a kiskereskedelmi árakat is. Ez elsősorban Németországban következhet be, ahol sokan tudnak saját megtakarításból beruházni, és ott a 6%-os vagy azt meghaladó hozam is vonzó lehet.




A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr354680173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása