A sok tesztoszteron nem tesz jót a demokráciának
Bejegyzés alcíme...

Hogyan függnek a gyerekszámtól a forradalmak és a gazdasági növekedés? Avagy: demográfia, demokrácia és depresszió.

Zsoldos István, Vargha Péter Simon és Szőke Diána írása

A demográfiai folyamatokról általában meglehetősen leegyszerűsítve gondolkodunk: Kínában nagyon sokan vannak, Afrikában rengeteg gyerek születik, Japán népessége csökken, és így tovább... Pedig az általános nézetek mögött gyakran meglepő demográfiai összefüggésekre bukkanhatunk, melyek az élet minden területére kihatnak, a gazdasági teljesítménytől a politikai stabilitásig.Chinese_men427x285.png

Nemcsak Magyarországon kevés a gyerek…

Mostanában elég sokat foglalkoztunk demográfiával és annak gazdasági/társadalmi következményeivel. Egy ezzel kapcsolatos belső előadásunkból másoltunk ide pár érdekes ábrát. Az első azt mutatja, hogy a demográfiai átmenet már nagyon előrehaladott, és nem csak a gazdag országokban. A pirossal jelölt országokban a termékenységi ráta (az ún. teljes termékenységi arányszám) már a népesség hosszú távú stabilizálódását jelentő kb. 2,1 gyerek közelében vagy alatta van. A világos-zöld országok sincsenek túl messze ettől a szinttől, és mindkét csoportban vannak elsőre talán meglepő nevek: Brazília, Irán vagy például Thaiföld termékenységi rátái jóval 2 alatt vannak, ami hosszabb távon csökkenő népességet jelent. De India egy nőre jutó 2,5 gyerekes rátája is meglepően alacsony, legalábbis nekünk. Átlagban 3-nál több gyerek már jórészt csak Afrikában születik, ezeket sötétzöld szín jelöli. 

Ezek a tendenciák teljesen át fogják rajzolni az erőviszonyokat – és nem feltétlen kell a nagyon hosszútávra gondolnunk. Példának okáért már 2030-ra több lakosa lesz Nepálnak, mint Kanadának; ugyanekkorra Pakisztán és Banglades együttes népessége meghaladja az USA-ét, Tanzánia népessége egyedül Németországét.

fertility.pngKevés a gyerek: teljes termékenységi ráták, 2010. Klikkel elérhető az interaktív térkép. Forrás: ENSZ népességstatisztikák

A munkaképes korúak arányának csökkenése és a gazdasági bajok…

A demográfiai átmenet hatással van a gazdasági teljesítményre is. Tipikusan azokban az országokban gyors a gazdasági növekedés, ahol a munkaképes korú lakosság gyorsan növekszik, de már nem kell sok gyereket eltartani, és még nincs elöregedve a társadalom. Amikor viszont később elkezd csökkenni a dolgozókorú népesség aránya, az általában nem jó ómen a növekedésre nézve. Ez részben magyarázatot is adhat a mostani válságra és azt megelőzően az egyes országok eltérő viselkedésére. Magyarországon már 2003-ban elkezdett csökkenni a munkaképes korú lakosság aránya, Szlovákiában csak 2011-ben. Az alábbi ábra néhány további dátumot is ad, pirossal jelöli, hogy mikor kezdett csökkenni a munkaképes korúak aránya, ami elég jól egybeesett mindenütt egy nehezebb gazdasági időszak kezdetével – ezt pedig a kék dátumok mutatják.

demografia_novekedes548x388.png

Ennek alapján például valószínűsíthető, hogy a kínai gazdaság a közeljövőben le fog lassulni, kb. 2015-től várható a munkaképes lakosság arányának csökkenése. (Ez persze függ attól is, hogy pontosan hány éveseket értünk munkaképes korúnak: a helyi statisztikai hivatal szerint már 2012-ben csökkenni kezdett a munkaképes korúak aránya.) India és a Közel-Kelet viszont, legalábbis demográfiai szempontból, erős növekedésre számíthat a következő 10 évben, és Latin-Amerika is viszonylag jó helyzetben van. Akit a téma bővebben érdekel, és az is, hogy mindez hogyan hathat a részvény- és kötvényárfolyamokra, annak ajánljuk ezt a tanulmányt.

A sok tesztoszteron nem jó a demokráciának

A demográfiai összetételből lehet következtetni arra is, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy egy adott ország demokratikus és politikailag stabil. A nagyon sok fiatalból (konkrétan fiatal, 15-30 év közötti férfiból) álló társadalmakban kisebb a demokrácia és nagyobb a politikai instabilitás esélye; ennek már elég komoly irodalma is kezd lenni (lásd például itt, itt, és itt). E mögött az a megfigyelés áll, hogy a fiatal férfiak hajlamosabbak kockáztatni, a fennálló rendet megkérdőjelezni, akár megdönteni, és rendszerint agresszívabbak is az átlagnál.  A regressziós becsléseink alapján a szegényebb országokban és az olajtermelők esetében is alacsony a valószínűsége egy stabil demokráciának. Ennek alapján megbecsültük, hogy mely országokban várhatnánk azt, hogy 2020-ra demokratizálódjanak (kék szín), és mely országokra azt, hogy a diktatórikus irányba mozduljanak (piros).

democracy.pngDemokratizálódó (kék) és diktatórikus irányba mozduló (piros) országok. A szín intenzitása a statisztikai valószínűséget jelöli. Klikkel elérhető az interaktív térkép. Forrás: saját előrejelzések.

Fontos megemlíteni, hogy a 2012-es Freedom House adatokból dolgoztunk, és azóta az élet néhány területen már igazolta is a modell előrejelzéseit. Észak-Afrika a demokratizálódás irányába halad, még ha az út rögös is, Mali pedig az ellenkező irányba. Modellünk alapján Dél-Kelet-Ázsia, Közép-Ázsia, Irán, Kína és Oroszország is elmozdulhat a demokrácia irányába, bármennyire is hihetetlenül hangozhat ez most.

„Kis” nehezítés, hogy Kínában lesz 24 millió olyan fiatal férfi 2020-ra, akinek nem jut nő – a szelektív abortusz és az egy gyerek állami politikájának kölcsönhatásaként. Ez sem feltétlenül a politikai stabilitás garanciája. Kevésbé ismert talán, hogy India – ha kisebb mértékben is – de hasonló problémával fog majd küzdeni.

Chinese_men427x285.png24 millió férfi, akinek nem jut nő. Forrás: topinbuzz.com

Összefoglalva tehát a demográfiai átmenet érdekes módon átrendezi az erőviszonyokat, mind a gazdaság, mind a politika terén. A világ kilátásai átlagban nem rosszak, több ország fog valószínűleg a demokrácia irányába mozdulni, mint attól elfelé. És lesznek még növekedési bajnokok is – persze a fejlett országokban csak ott, ahol ehhez importálják valahonnan a munkásokat, mert amúgy a demográfia alapján a növekedési kilátások a fejletteknél nem túl rózsásak.

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr945118385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása