Hova utazzunk nyáron, hogy gazdagnak érezzük magunkat?

Vannak a régióban és a világ számos helyén olyan országok, ahová akár átlagos magyar jövedelemmel is nagyvonalú utazásokat lehet megszervezni, köszönhetően a magyarnál is alacsonyabb árszinteknek.

Már hét éve, hogy a Guruló Hordó szerkesztősége ellátott titeket közgazdasági jellegű utazási tanácsokkal. Ebben a bejegyzésben annak járunk utána, hogy mennyiben változott a magyar turista helyzete.

Az utazásaink célhelyének meghatározásakor számos szempontot veszünk figyelembe: milyen látnivalók vannak, mennyire megközelíthető vagy milyen programokon lehet részt venni? Azonban az útiköltségen és a szállodadíjakon túl az ottlétünk során számos kiadásba ütközünk, ezért nem mindegy, hogy milyen árszintek vannak az egyes országokban. 2020-as adatok alapján a magyar árszint az EU-27 átlagának 66%-án (Eurostat), az OECD átlag 57%-án áll (OECD). Ez azt jelenti, hogy a fejlett gazdaságokhoz viszonyítva a magyar árszint (valamint bérszint is) alacsonyabb. Ez áll annak hétterében, hogy Budapestre vagy a Balatonhoz érkező többnyire nyugat-európai turista sokkal felszabadultan fogyasztja a számunkra túlárazott lángost vagy kézműves söröket. 2020-hoz képest a magyar vásárlóerő romlott globális összehasonlításban annak köszönhetően, hogy a legtöbb valutához képest a forint leértékelődött az utóbbi két évben. Azonban ne csüggedjetek kedves olvasók, találtunk nektek olyan országokat, ahol ti lehettek az „angol/holland turisták”.

Nemzetközi árszintek Magyarországéhoz viszonyítva 2020-ban és az azóta eltelt árfolyamváltozások
Forrás: Eurostat, OECD, MNB

Szerencsére nem kell messze mennünk, hogy találjunk olyan úticélt, ahol pénzünknél vagyunk. Európán belül Albánia, Montenegró, Lengyelország, Szerbia, Bosznia, Románia, Bulgária, Észak-Macedónia és Törökország is rendkívül baráti árakkal várja az odautazni kívánókat. Az árfolyamváltozást is figyelembe véve pedig Törökország és Lengyelország az optimális választás az idei nyaralásra.

Ezek a helyszínek nem csak a pénztárcánkat kímélik meg a kiürüléstől, hanem számos érdekes látnivalót is rejtegetnek. Amikor közeli tengerparti utazásra terelődik a szó, mindenki egyből Horvátországra asszociál, azonban az albán, montenegrói és bolgár tengerpartok is kellemes kikapcsolódással tudnak szolgálni. A régió a túrázók igényeit is ki tudja elégíteni, mivel a Balkán-hegység számos gyönyörű természeti látványossággal kápráztatja el az érdeklődőket. A városnézést preferálóknak kihagyhatatlan célpont a Mostar híd Boszniában, ami az UNESCO világörökség része is. A térség gazdag ókori római emlékekben köszönhetően annak, hogy a Római Birodalom szempontjából válságos Krisztus utáni harmadik és negyedik században körülbelül 20 római császár volt illír származású, ami a mai Nyugat-Balkán területén lévő tartomány volt. Azoknak, akik nem vízpart mellett töltenék a nyári szabadságot nagyszerű túrázási lehetőségek vannak Erdélyben, illetve Dél-Lengyelországban is, ahol még II. János Pál szülőházát is meg lehet akár tekinteni.

Előre is jó utat és kellemes pihenést kívánunk minden kedves olvasónknak! Reméljük, hogy sikerült utat mutatnunk a költségvetési korlátok és igények útvesztőjében.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr6717808157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása