Az energiahordozó, ami öl és nyomorba dönt...

A magyar kormány már megint betiltott valamit. Éppen ideje volt.

És akkor most egy kicsit másfajta energiaforrásokról – az élelmiszerekben. Február 18.-ától életbe lép a transzzsírokat korlátozó rendelkezés Magyarországon. Ez egy fontos és jó lépés – eddig Európában Dánia, Ausztria, Svájc, Svédország és Izland léptetett életbe hasonló korlátozásokat, az USA-ban pedig többek között Kalifornia állam és New York város, az USA-szintű szigorítást is tervezik. Ha tippelnünk kellene, ez a cucc 10 év múlva minden fejlett országban be lesz tiltva, és jó okkal.

transfat2[1].jpgForrás:fitness.makeupandbeauty.com

A transzzsírokról bővebben lásd a Magyar Narancs cikkét és a Wikipédiát – az összetevők között általában (részlegesen) hidrogénezett növényi olajokként tüntetik fel ezeket. Már amikor egyáltalán feltüntetik. A lényeg az, hogy ezek ipari módszerekkel előállított zsírok, amelyek nagyon rossz hatással vannak az emberi szervezetre: csökkentik a "jó” (HDL) koleszterin szintjét és növelik a ”rossz” (LDL) koleszterint, szívbetegséget, cukorbetegséget, elhízást, depressziót és terméketlenséget okozhatnak, állandó enyhe gyulladásban tarthatják a szervezetet – angolul referenciák még itt.

Úgy ránézésre a transzzsírok károsabbnak tűnnek, mintha valaki nagykanállal eszi a disznózsírt reggeltől estig. A Harvard Medical School is valami ilyesmit mond, csak sokkal udvariasabban. Meg azt, hogy az USA-ban évente 72-től 228 ezerrel csökkenne a szívinfarktusok száma, ha nem tennének transzzsírokat az élelmiszerekbe. Arányosítva ezt a magyar szívinfarktusok számára, évente 4-13 ezer lenne a csökkenés. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány ezres becslése a várható csökkenésre jó eséllyel tehát nagyon óvatos.

 Ha cigizni szabad, akkor a transzzsírokat miért tiltsuk be?

Röviden: a cigiről mára mindenki tudja, hogy káros, és ennek ellenére fogyasztja. Ezzel szemben az a tapasztalat, hogy az emberek kevés erőforrást fektetnek abba, hogy tájékozódjanak arról, hogy mik az ételeik pontos összetevői és azoknak mik a hatásaik – részben azért, mert feltételezik, hogy az állam ezt megteszi helyettük. És a transzzsírokat azért kevés fogyasztó sírná vissza: hasonló íz hatások elérhetők egészségesebb módokon is, és a költségnövekedés az egyes termékek szintjén nem magas. Ez egy olyan tiltásnak tűnik, aminek a kára viszonylag kicsi a fogyasztók számára, a haszna pedig elég nagy.

Ahhoz hasonlít talán, amikor veszélyes permetszereket tilt be az EU: persze lehetne címkézni is, hogy valamiben van mondjuk DDT, és lenne egy pár racionális vásárló, aki ennek ellenére megvenné, de a vásárlók többsége inkább tudatlanságból venné meg (és etetné meg esetleg a tényleg tájékozódni képtelen gyerekeivel). Az állam egyébként is azt az illúziót kelti a vásárlókban, hogy felügyeli az élelmiszereket és a nagyon káros dolgokat nem engedi. Amíg nem hajlandó ezt feladni (és ezt nagyon erősen kommunikálni a fogyasztók felé), addig valamennyire indokolható, hogy a nagyon káros dolgokat akkor tényleg tiltsa is be…

A fenti eredmények már a 90-es évek óta ismertek, de a szabályozás csak lassan alkalmazkodik, részben azért, mert az élelmiszeripar (és a fogyasztók) szeretik a transzzsírokat. Ez krémesebbé, lágyabbá, eltarthatóbbá teszi azokat a feldolgozott élelmiszereket, amelyekbe beleteszik, és a transzzsírok ráadásul olcsók. Elő is fordulnak nem várt helyeken, az omega-3-mal dúsított margarintól a mirelit tésztáig és a péksüteménytől a szaloncukorig. Így egy kicsit lehet, hogy érthetőbb a karácsonyi rossz közérzet a szaloncukor-zabálások után...

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet rendszeresen frissít egy listát az egyes feldolgozott élelmiszerek transzzsír-tartalmáról (egy excel fájl még jobb lenne, de így is kereshető), úgyhogy aki nem akarná megvárni az egy év türelmi időt, amit a most életbe lépő törvény ad az élelmiszergyártóknak, az maga is elkerülheti ezeket a termékeket.

Honnan jön a transzzsír? Magyaroszágon fogyasztott transzzsírok forrásai

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány

A rendelet még mindig megenged egy alacsony, az össz-zsírtartalomtól függő, pár százalékos transz-zsírsav arányt. Ez szerintem hiba: az érvelés az, hogy az állati zsiradékokban, például a vajban is előfordul alacsony százalékban transzzsír. Mint kiderült azonban még a transzzsírok sem egyformák: az állati termékekben lévő transzzsíroknak elképzelhető, hogy nincs káros hatása az emberekre, sőt még az is lehet, hogy hasznosak. A tanulmányok hitelességéből levon persze az, hogy azok a kanadai farmerszövetségek támogatásával készültek, de attól még az eredmények megállhatják a helyüket. Mindezektől függetlenül a transzzsírok annyira károsnak tűnnek, hogy a teljes betiltás a valószínű optimális végállapot. Ezzel együtt is a most életbe lépő szabályozás nagy előrelépés, és a nagyon rossz magyar szívbetegség-statisztikák (az EU-ban a balti államok és Szlovákia után nálunk a legmagasabb a szívbetegségből eredő halálozás) várhatóan javulni fognak a következő pár évben.

ows_138447252142496[1].jpgForrás: www.startribune.com

Ha tetszett a poszt, kövesd a Guruló hordó blogot Facebookon!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr955810751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása