Mert ez műanyag

Halász György

A fosszilis üzemanyagok piacát számos ponton támadja az innováció. A technológia iparágra való hatásáról már mi is írtunk a blogon, a kőolajszármazékok egyéb felhasználási területéről azonban kevesebb szó esik. Pedig ezek egyike, a műanyaggyártás a kőolajszármazékok egyre jövedelmezőbb területének számít. Ezen a héten ebbe az iparágba nyújtunk részletesebb betekintést.

plastic.PNG

A reklámkedvelők és a kevésbé fiatalok számára bizonyára ismerős a címben szereplő szlogen. Ugyan az 1970-es évek végén készült reklámból származik, de még évekkel később is közszájon forgott – egy olyan időszakban, amikor a műanyag térnyerése, különösen a tömegtermékek között, megállíthatatlannak tűnt.

A műanyagok megítélése aztán számos ponton romlott:

Persze a kép nem ilyen egyszerű. Bár kétségtelen, hogy az egyszer használatos műanyagzacskók, PET-palackok, vagy kupakok – hacsak nem gyűjtjük szelektíven őket – elég károsak a környezetre kidobásukkor, de cserében meglehetősen jól újrahasznosíthatók. Ráadásul az újrahasznosításból nagy teherbírású szatyrok, textiliparban használt, jó minőségű műszálak, fröccsöntött gyerekjátékok készíthetők nagy számban.

Ha pedig a műszaki cikkek, vagy a lakberendezés irányába nézünk, szinte mindenütt műanyagokra bukkanunk:

  • a gépjárművek súlycsökkentéséhez (és ezzel együtt fogyasztásuk mérsékléséhez) egyre több műanyagot használnak,
  • a szórakoztató elektronikában a borítások már régóta műanyagból készülnek, de az érintőképernyők, sőt részint az elektronika is műanyag,
  • a vezetékek borítására is különféle műanyagok használata a jellemző,
  • a szigetelés szinte elképzelhetetlen műanyagok nélkül
  • és a lista persze még sokáig bővíthető.

Ebből is látszik, hogy a műanyagok nem a múlt, sokkal inkább a jelen és a jövő termékei. Ahhoz viszont, hogy nagy mennyiségű műanyaghoz jussunk, nagy mennyiségű alapanyagra: gázokra (pl. etán, propán, vagy bután), vagy folyékony kőolaj-származékokra (finomított termékek: vegyipari benzin, vagy gázolaj) van szükség.

Globálisan évente 300 millió tonna feletti műanyagot állítottak elő 2013-ban, évi átlagban 4% feletti növekedéssel 2010-et követően. Vagyis még rendkívül óvatos becsléssel (csupán 2 százalékos növekedést feltételezve) is 2040-re 500 millió tonna feletti lesz a világszintű kereslet. A műanyagok, mint szénhidrogén-származékok leegyszerűsítve két forrásból állíthatók elő: kőolajból, illetve gázokból. A finomított kőolaj-termékek közül elsősorban a vegyipari benzin és egyes gázolajok, úgynevezett „nehéz folyadékok”jelennek meg a műanyag-gyártás alapanyagaiként. A gázok közt legnagyobb mértékben a klasszikus energiahordozóként ritkán hasznosított etánt dolgozzák be leggyakrabban, de jelentős mértékű a – finomításban is előállított – propán-bután elegyek (LPG) felhasználása és az elsődlegesen földgázként használt metán szerepe is növekvő.

Az 500 millió tonnányi műanyag becsülten fele etilén-származék, amely mai technológiai tudásunk szerinti előállításához felhasznált alapanyagok viszonylag jól becsülhetők: nagyságrendileg 250-300 millió tonna vegyipari benzin és 100-150 millió tonna LPG szükséges a felhasznált 300-350 millió tonna etán és metán mellett. A kőolajra fókuszálva (mert az európai műanyag-gyártás nagyrészt ezen alapul – és ennyire hadd legyek elfogult) összességében 300-400 millió tonna finomított termékre lesz szükség 2040-re. Addigra a finomítók globálisan – nagyrészt az üzemanyag-kereslet alakulásának függvényében – a jelenlegi közel 85 millió hordóból kiindulva napi 70-100 millió hordó kőolaj feldolgozásához juthatnak el. Ez a klasszikus hüvelykujj-szabály (50-es szorzó, ami a hordó/tonna és a nap/év átváltás eredménye) alapján hozzávetőleg évi 3500-5000 millió tonnát jelent, amelynek a műanyag-gyártás 6-11 százalékát teheti ki. Olyan területeken, ahol valószínűleg viszonylag kis mennyiségben lesz olcsón kitermelhető kőolaj – Európa ilyennek minősül – az üzemanyagok előállítása nem (lesz) versenyképes a könnyen elérhető olajban gazdag régiókhoz képest, így a műanyagok termelésére szánt finomítói termékek aránya még magasabb lehet. Az európai olajipar hangsúlya ebbe az irányba tolódhat, közelebbről szemlélve a MOL Csoport új stratégiájában – egyelőre elég pozitív piaci reakciókkal – szintén ezt az elmozdulást tekintette egyik alappillérének.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr6812052329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása