Demokrácia vagy meritokrácia?

Az LSE egyik blogján jelent meg a napokban az alábbi ábra, amely a felsőfokú végzettséggel rendelkező képviselők arányát mutatja a parlamentekben 6 nyugat-európai országban, 1854-től napjainkig.

Egyrészt az látszik, hogy 2017-ben az összes ország parlamentjében jelentős többséget képviselnek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők. A brit parlament tagjainak 10%-a, a német Bundestag 18%-a ráadásul posztgraduális fokozattal is rendelkezik. Emellett 2017-ben volt a legmagasabb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya mind a 6 országban az általános választójog kb. egy évszázados bevezetése óta. Az alacsonyabb végzettségűek tehát mára szinte kiszorultak az országgyűlésekből úgy, hogy a legtöbb országban a választásra jogosultak 70%-át alkotják.

Ha a felsőfokúak parlamenti arányának időbeli alakulását vizsgáljuk, szinte mindegyik ország adatai egy U-alakú görbét formálnak. A 19. század végén és a 20. század elején, amikor a választójog még nem volt általános, a legtöbb országban a jelenlegihez hasonló volt a tanultabb rétegek képviseleti aránya az országgyűlésekben. Az általános választójog elterjedésével és a képzetlenebb rétegeket is megszólító ideológiák népszerűvé válásával párhuzamosan csökkent a képzettebbek aránya a tanulatlanabb rétegekhez képest a törvényalkotásban. A második világháborút követően aztán újra emelkedésnek indult az arány, először csak fokozatosan, majd a 70-es évektől meredeken. A vizsgált országok közül Dánia tűnik erős kivételnek, ahol az időszak legnagyobb részében viszonylag stabilan 20-30% között volt a felsőfokú végzettségűek aránya, és csak napjainkban zárkóztak fel a többiekhez ugrásszerűen.

A magasabb képzettségűek politikai reprezentációja nem csak az országgyűléseken belül magasabb, hanem a szavazójogukat gyakorlók, a civil szervezetekben aktívak, és egyáltalán a politikai kezdeményezésekben résztvevők között is. A fent lehivatkozott cikk szerzői a problémát abban látják, hogy a választók között jóval nagyobb arányban jelen lévő legfeljebb másodfokú végzettséggel rendelkezők reprezentációja sérül ezzel, egyfajta demokratikus deficitet okozva. A magasabb végzettségűek ugyanis más szemmel tekintenek a gazdaságot, a lakosság egészét érintő problémákra. Jellemzően tájékozottságuk és véleményük kiegyensúlyozottabb, műveltségükből fakadóan pedig relatíve liberálisabbak, nyitottabbak, mint a kevésbé tanult emberek. Márpedig, ha az emberek úgy érzik, hogy olyanok képviselik őket, akik nem tudnak azonosulni a problémáikkal, az fokozatosan erősítheti a politikától való eltávolodást, az érdektelenné válást a politika iránt. Az emberek úgy érezhetik, hogy nemcsak, hogy nem értik, amiről a parlamentben beszélnek, hanem nem is arról beszélnek a képviselők, amiről kellene. A jelenséget a szerzők egyenesen az ún. politikai meritokrácia kitermelődésének látják.

Természetesen, a közügyekkel való foglalkozás feladatköréből, a hozzá járuló felelősségből és már a jelentéséből adódóan is kompetenciát kíván. A szükséges kompetenciák megszerzésének pedig fontos előfeltétele a jó minőségű oktatásban való részvétel. A szerzők azonban több dologról nem tesznek említést a helyzet elemzésekor. A politikai reprezentáció sérülésének kérdése például jelentősen függ az oktatásban meglévő egyenlőtlenségek kérdésétől. Az oktatásban való mobilitás, az egyenlő lehetőségek megjelenése nagyban árnyalhatja a reprezentáció kérdését. Ha a mobilitás sérül, az valószínűleg a társadalom politikai tagozódását, és további lépéseken keresztül a demokratikus reprezentációt is csökkentheti. Habár a szerzők megemlítik, hogy a képzetlenek politikai aktivitása általában alacsonyabb, arról nem tesznek említést, hogy a választáson milyen arányban indulnak el a felsőfokú végzettséggel rendelkezők és nem rendelkezők, pedig ez is árnyalhatja a demokrácia sérülésének kérdését. Előfordulhat ugyanis, hogy a választók szemében a kompetencia előfeltétele a kormányzásnak, és bíznak abban, hogy a képviselők nemcsak saját „osztályaik” érdekeit képviselik.

Az Európai Unió, de számos tagállam is napjainkban reformkényszer alatt áll. A gazdasági integráció mélyítése, az energiapiac átalakulása, a migrációs hullám, de a függetlenedési törekvések kezelése is mind-mind olyan problémák, amelyek tartós megoldása nem lehetséges a szélesebb választói réteg támogatása nélkül. Nem mindegy, hogy ez az időszak hogy vonul majd be a történelemkönyvekbe: a politikai meritokrácia vagy pedig a demokratikus deficit csökkentésének kezdeteként.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr3113649352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) Euro (4) euro (3) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japán (3) Japan (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása