Guruló linkek: Merkel és Hollande bolond, Putyin nagyon nem az.

Porosenkó sem, de így is megszívta.

Einstein elhíresült mondása: bolond az, ha valaki újra és újra ugyanazt teszi, és más eredményt vár tőle – idézi Streetwise Professor az újabb minszki tűzszünet kapcsán. Szerinte Merkel és Hollande a fenti definíció alapján bolond. A korábbi tűzszünetet Putyin nem tartotta be. Ezt most miért tartaná? Érdemes az egész írását elolvasni ezen a linken.

Heti linkajánlónkban le is fordítottunk pár részt aktuális, szerintünk fontos ukrajnás cikkekből, Anne Applebaumtól és a friss Economistból is.

(A megszokott Guruló linkek egyben a poszt végén)

merkel-hollande_2271199b.jpgMerkel és Hollande bolond, Putyin nagyon nem az - írja Streetwise Prof. Kép: telegraph.co.uk

Az Ukrajna felfegyverzéséről folyó vita csak eltereli a figyelmet

Anne Applebaum írása a Washington Postban, pár idézet. Érdemes az egészet elolvasni.

Valójában még el sem kezdődött az igazi nyugati vita, hogy mit kezdjünk Ukrajnával és Oroszországgal. És nem arra a kérdésre gondolok, hogy felfegyverezzük-e Ukrajnát. […] Ez valójában csak eltereli a figyelmet: csak rövid távú taktikáról szól, és nem hosszú távú stratégiáról. És nem vesz tudomást arról, hogy Oroszország más játékot játszik. […]

Ez a mesterséges konfliktus addig tart, ameddig Oroszország akarja. […] Számukra a háború célja nem a győzelem. Hanem az, hogy megakadályozzák egy normális, gazdagodó európai Ukrajna létrejöttét, mert az ideológiailag veszélyeztetné a putyinizmust. Ebből adódóan bármilyen a németek vezetésével létrehozott tűzszünet nem békét hoz, csak egy újabb „befagyott konfliktust”. […]Ez [egy orosz bábállam]nagyon gyorsan megvalósulhat, napok-hetek alatt, ezért vezet tévútra az ukránok felfegyverzéséről szóló vita. […] Sőt, ez a Novorosszija már lényegében létre is jött. […]

Nem akarunk hidegháborút. De még az is jobb, mint egy világháború. És ha nem állunk elő egy komoly stratégiával, hogy ezt hogy lehet elkerülni, akkor oda sodródhatunk.

A teljes cikk

Itt átadjuk a szót az eheti Economist-nak, szintén Ukrajnáról

Ennél [a felfegyverzésnél] jobb stratégia, ha megkerüljük Putyin módszereit, és azt vetjük be, amit sose lesz képes nyújtani: olyan életet, amire az emberek vágynak. Ez gyengének hangozhat a tankokkal szemben, de emlékezzünk, mivel kezdődött a konfliktus: Ukrajna kinyilvánította, hogy az EU-hoz akar közeledni, Putyin ezt megakadályozandó lendült akcióba.

A fegyvereknél jobb, ha a Nyugat gyorsan annyi pénzt ad Ukrajnának, amennyire csak szüksége van egy új állam felépítéséhez és az álmuk megvalósulásához (és ehhez sok tanácsot is arról, hogyan ne költsék el rosszul vagy hogyan ne lopják el a pénzt). A február 12-i IMF megállapodás csak a kezdet kell hogy legyen. Putyin célja Ukrajnával az, hogy megmutassa a világnak, mi történik ha egy ország a Nyugat felé kezd el közeledni. Ukrajnát valóban példává kell tenni, de a jutalom mintaképévé.

A teljes cikk

És akkor a teljes heti linkajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr77172009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása