Bezár a bazár?
Avagy vége van-e a globalizációnak?

Az utóbbi évtizedben a globalizációs folyamatok enyhe visszafordulását tapasztaltuk, amire ráerősítettek az utóbbi két év fejleményei (koronavírus, orosz-ukrán háború) is. Azonban a rendszer tehetetlensége és a gazdasági racionalitás miatt a termelés csak bizonyos feltételek mellett telepíthető át, ami korlátot szab a deglobalizációs folyamatoknak. Az ellátásbiztonságon felül egyre fontosabb szempont a stratégiai autonómia is, amihez elengedhetetlen a nagyobb önellátás a high-tech szektorokban.

A második világháborút követően a szabadkereskedelem a globális világrend egyik alaptételévé vált. Az uralkodó közgazdasági és politikai konszenzus szerint az alacsonyabb kereskedelmi költségekkel minden szereplő jobban járt. A hidegháború lezárását követően ez a hozzáállás még globálisabbá vált, hiszen a volt KGST országok és Kína is becsatlakoztak a nemzetközi körforgásba.

A kereskedelmi dinamikák alapján a globalizáció 2008-ban érhette el csúcspontját, mivel a gazdasági válság óta a globális export és import összegének GDP aránya csökkenőben van, ami azt jelenti, hogy a kereskedelem nem bővül olyan ütemben, mint a globális gazdaság. A trendfordulóban jelentős szerepet játszott Kína iparpolitikája, amikor az önálló fejlődés, önellátó gazdaság útjára lépett és exportvolumene a GDP arányában kifejezve 31%-ről 17%-ra esett 2008 és 2019 közt. Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államokban is protekcionizmus váltotta fel a kereskedelmi liberalizációt Donald Trump elnöksége alatt. Az Egyesült Államok gyakorlatilag valamennyi kereskedelmi egyezményét újratárgyalta, ebben az időszakban kezdődött a kereskedelmi háború is az USA és Kína között. A nemzetközi gazdasági kapcsolatok alakulása végül oda vezetett, hogy 2019-ben a kereskedelem volumene még csökkent is, miközben a világgazdaság stabilan nőtt.

A két világháború előtti periódus után újra deglobalizációs trendeket tapasztalhatunk
Forrás: Világbank adatok Irwin (2020) számítása alapján

Az utóbbi évek eseményei egyértelműen rámutattak a globalizáció árnyoldalára is. A koronavírus-járvány kezdeti szakaszában számos termelő ország exporttilalmakat vezetett be, aminek következményeként több európai országban hiány lépett fel orvosi eszközökben és maszkokban. Az orosz-ukrán háború pedig Európa nagyfokú és koncentrált energiaimport kitettségére mutatott rá.

A járvány és a háború várhatóan át fogja rendezni a globális ellátási láncokat, főleg olyan cégek és iparágak esetében, amelyeknek instabilabb hátterű országok a beszállítói, de ez önmagában nem jelenti a globalizáció végét. Ugyanakkor a növekvő geopolitikai kockázatok megemelik a kockázati prémiumot, hogy fedezze a jövőbeli termelési kockázatokat. Ha ez a kockázat túl magas, akkor a termelés hazatelepítésére is sor kerülhet. Azonban a jelenlegi gazdasági rendszerben nagy a tehetetlenség, ami korlátot szab a deglobalizációs folyamatoknak. A termelés hazavitele költséges, illetve a termelés költsége is magasabb a fejlett gazdaságokban. A nagy fix költségű, komplex ellátási láncokkal rendelkező szektorokban a legkevésbé valószínű a relokáció.

Az ellátásbiztonságon felül a másik fontos kérdés a „stratégiai autonómia”. Az ipari és technológiai kapacitások és know-how-k az EU nemzetközi versenyképességének kulcselemei, illetve kritikus fontosságúak a klímacélok teljesítésében is. A technológiai függetlenség a high-tech iparágakban egyre dominánsabb eleme az európai stratégiai függetlenségnek, mivel jelenleg az EU vállalatai lemaradásban vannak ezen a területen a kínai és amerikai versenytársaikkal szemben.

***

Gyakori hiba, hogy a rövid távon tapasztalt trendeket örök érvényűként fogadjuk el. Ez hiba volt a kereskedelmi liberalizáció időszakában is, de ugyanúgy hiba lenne megállíthatatlannak hinni a deglobalizációt a jelen helyzetben is. Számos iparágban olyan rugalmatlanságok vannak, amik lehetetlenné teszik a hazatelepülést parancsszóra, de az is kérdéses, hogy a fogyasztók el tudnának-e fogadni még egy inflációs hullámot a mostani után, köszönhetően a deglobalizáció okozta növekvő költségeknek.

A jelenlegi gazdasági helyzetben nagy a kísértés a nagyobb önellátásra való törekvésre, de igazából nem tudjuk, hogy a következő válságot mi fogja okozni. Nincs garancia arra, hogy a bezárkózástól, a befelé fordulástól ellenállóbbak leszünk vagy jobban fel tudunk készülni egy most még ismeretlen, következő kihívásra. A diverzifikáció, a több lábon állás és a nemzetközi szolidaritás, együttműködés sokkal inkább alkalmasak a jövőbeni kockázatok minimalizálására.

A bejegyzés trackback címe:

https://gurulohordo.blog.hu/api/trackback/id/tr3217922191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Facebook oldaldoboz

Elérhetőségeink

Magunkról

Energiáról, gazdaságról és minden egyébről.

A posztok szerzői a MOL-csoport dolgozói, írásaik a magánvéleményüket és nem feltétlenül a MOL-csoport hivatalos álláspontját képviselik.

Hírlevél

Our English blog has moved!

United-Kingdom-flag-24.png Visit Barrelperday.com!

 

Címkék

2021 (4) 2022 (4) ACEA (3) Afrika (3) áram (24) atom (10) autó (13) benzin (4) budget (3) car (4) China (6) climate change (17) CO2 (50) coal (3) cseppfolyós földgáz (LNG) (11) demográfia (6) dízel (5) electricity (4) elektromos autó (11) élet (23) élettartam (5) energia (5) energiahatékonyság (8) energiaválság (4) english (73) EU (47) euro (3) Euro (4) Euróövezet (3) Európa (9) Eurozóna (8) Eurozone (4) EV (3) fenntarthatóság (3) finance (3) finomítás (4) földgáz (6) gas (23) gasztro (4) gáz (51) gázár (4) gazdaság (10) Gazprom (19) GDP (3) geopolitika (10) Görögország (5) green (3) háború (6) heavy (3) heti olvasnivaló (129) Hungary (5) IEA (9) import (5) infláció (5) Iran (4) Irán (7) Japan (3) Japán (3) jövő (3) kérdőív (10) kereskedelem (3) kereslet (5) készletek (3) Kína (19) kitekintés (4) kivándorlás (3) klímaváltozás (24) költségvetés (5) környezetvédelem (22) Koronavírus (6) koronavírus (4) Közel-Kelet (3) közlekedés (10) KSH (6) life (3) light (6) LNG (20) magyar (139) Magyarország (16) megújulók (19) MidEast (8) munkaerőpiac (5) napelem (5) off-topic (33) oil (23) olaj (57) olajár (24) OPEC (8) OPEC+ (4) Oroszország (37) összefoglaló (3) palagáz (10) palaolaj (3) pénzügyek (17) petrolkémia (3) politika (10) poll (3) portfolioblogger (333) prices (4) renewables (11) Russia (4) Saudi Arabia (4) shale gas (3) szankciók (4) Szaúd-Arábia (7) szén (6) széndioxid (6) szolgálati (10) társadalmi problémák (3) tech (9) Tesla (3) transport (3) Ukrajna (12) USA (29) utazás (5) üzemanyag (10) várakozások (5) vásárlóerő-paritás (3) Venezuela (5) video (4) Összes címke
süti beállítások módosítása